Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, hasta ve infazı tamamlanmalarına rağmen tahliye edilmeyen tutuklular ile cezaevlerindeki hak ihlalleri ve tecride dair Koşuyolu Parkı'nda açıklama yaptı. Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı. 

İKTİDARA TEPKİ

Burada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, 24 saatte iki hasta tutuklunun yaşamını yitirdiğine işaret ederek, hasta tutuklular ve hak ihlallerinin kangrenleştiğini belirtti. Ceylan, iktidarın cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı gözlerini kapattığını ve duymadığını belirterek, hasta tutuklular ve infazları yakılanlara zulüm uygulandığını kaydetti. 

TECRİDE TEPKİ

AKP ve küçük ortağı MHP’nin yürüttüğü politikalardan kaynaklı ülkenin her açıdan krize sürüklendiğini belirten Ceylan, “Eğer birlikte bunun önünü almazsak tüm toplumu yutacak. Bundan kaynaklı hasta tutuklular, cezaevlerindeki hak ihlalleri, tüm topluma yayılan tecride karşı tepkimizi göstermeye sürdüreceğiz” diye konuştu. Kürt sorununun demokratik çözümünü engellemek için ülkenin krize sürüklendiğini kaydeden Ceylan, krizlerin daha fazla kan dökülmesine, insanların yoksullaşmasına neden olduğunu ifade etti. 

BARIŞ VE ÇÖZÜMÜN SESİ

AKP-MHP’nin baskılarını arttırdıkça eridiğine vurgu yapan Ceylan, daha fazla kan dökülmemesi, baskıların sona ermesi için barış ve çözümün sesinin yükseltilmesi gerektiğini kaydetti. Ceylan, ancak böyle İmralı’da başlayan ve tüm topluma yayılan tecrit, cezaevlerindeki ihlallere karşı durulabileceğini ifade etti. Ceylan, sorunları gündeme getirmekte ısrarcı olacaklarına işaret ederek, “AKP-MHP’nin yarattığı sorunların önünü almalıyız. Yoksa bütün toplum olarak bunun cezasını çekeceğiz” diye kaydetti. 

DEMOKRATİK MÜCADELE

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, açıklamalarının kalkanlarla engellenmesine tepki göstererek, "Bugün engellenen, sesi kısıtlanmaya çalışılan Kürt siyasetinin temsilcileridir. Kürt siyaseti tüm bu baskılara rağmen seslerini duyurmaya devam edecek. Kadın katillerine, kadın tecavüzcülerine 'geleceklerini düşünüyoruz' diyerek ceza indirimleri yapıyorlar. İşte tam da burada bir tercih söz konusudur. Buradaki tercih demokratik siyaseti engellemek, çetecilere, tecavüzcüler yol açmaktır. Tüm bunları kabul eden siyasi iktidarla karşı karşıyayız. Demokratik zemini güçlendirmeye, barışı, insan, doğa ve kadın haklarını savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.  

ADALET TALEBİ

KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise tutuklu yakınlarının başlatmış olduğu Adalet Nöbeti eylemine tüm demokrasi savunucularının destek vermesi gerektiğinin altını çizdi. Çifyürek, “Bugün yapacağımız basın açıklamasına izin verilmemesi anti demokratik bir tutumdur. Bugün Cumartesi Anneleri’nin, Şenyaşar annesinin ve Diyarbakır Barosu’nda eylemde bulunan tutuklu anneleri adalet istiyorlar, onun için eylemdeler. Neden bugün Türkiye’nin dört bir yanında adalet arayışlar başladı; Çünkü Türkiye'de adalet yok" dedi.