PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecridin kaldırılması amacıyla cezaevlerinde tutukluların başlattığı süresiz dönüşümlü açlık grevleri 104’üncü gününde devam ederken, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, tecrit ve açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yapmak istedi. Açıklama için parka gelen HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), HDP, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) yöneticileri ve çok sayıda yurttaş, park çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alan polislerce iki farklı grup olarak ablukaya alındı. Polis, açıklamaya izin verilmeyeceğini belirtirken, HDP Milletvekili Remzine Tosun, engellemeye tepki gösterdi. 

‘SESSİZ KALMAYALIM’

Öcalan üzerinde uygulanan tecride karşı cezaevlerinde tutukluların 104 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatan Tosun, “Tecride ve açlık grevlerine sessiz kalmayalım. Bunlara sessiz kaldıkça tecridin, tüm topluma yayılması devam edecek” dedi. 

GAZETECİLER ENGELLENDİ

Tosun konuşurken polis, gazetecilerin çekim yapmasına izin vermezken, gazeteciler, polis çemberinden 10 metre uzaklaştırıldı. Polisin, gazetecilere, “sarı basın kartınız yoksa, çekim yapamazsınız” dedi. 

OTURMA EYLEMİ

Tosun’un konuşmasından sonra yurttaşlar, “Bijî berxwedana zindana” sloganı atarak alkışlı ve zılgıtlarla engellemeye tepki gösterdi. Grup, burada kısa bir oturma eylemi gerçekleştirdikten sonra dağıldı. 

Bu arada grubun eylemi devam ederken parkın içinde yürüyen yaşlı bir yurttaş, ablukaya yakın yoldan geçişi engellenince polisler tepki gösterdi. Tepki sonrası onlarca polis tarafından ablukaya alınan yaşlı yurttaş, polislere hasta olduğunu ve hemen yandaki çeşmeden su içmesi gerektiğini belirtmesine rağmen suç içmesine izin verilmedi.