Mehmet Şah Bozkuş adlı tutuklunun tahliye edildiği gün yeniden gözaltına alınarak, Diyarbakır Barosu’na kayıtlı Avukat A.B.’nin yönlendirmesiyle verdiği ifadeyle başlatıldığı iddia edilen soruşturmada, gözaltına 73 kişiden 54’ü tutuklandı. Diyarbakır’ın Lice, Kulp ve Hazro ilçelerine bağlı köylerde gözaltına alınarak Diyarbakır Jandarma Komutanlığı’nda tutulan 73 kişiden 63’ü, dün adliyeye çıkarıldı. Kadın, yaşlı ve hastaların da içinde olduğu 63 kişiden biri, savcılıkta alınan ifadesiyle serbest bırakıldı.

Savcılıkta ifadeleri alınan 58 kişi tutuklama, 4 kişi de adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk edildi. 

Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 58 kişiden 4’ü adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılırken, yaşlı ve hasta olan 4 kişiye ev hapsi verildi. Mahkeme, 54 kişinin tutuklanmasına karar verdi. 

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Narko-terörizmin finansmanına” yönelik olduğu iddia edilen soruşturma kapsamında, İl Jandarma Komutanlığı 26 Mayıs ve 21 Haziran’da iki ayrı operasyonu düzenledi. 26 Mayıs’ta yapılan ilk operasyonda gözaltına 34 kişiden 33'ü tutuklandı. 21 Haziran tarihinde ise 105 kişiye yönelik Diyarbakır merkezli 5 kentte yapılan operasyonda, 73 kişi gözaltına alındı. 

Her iki operasyon da “örgüt üyeliği” iddiasıyla kısa bir süredir Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehmet Şah Bozkuş'un (63) ifadelerine dayandırıldı. Tahliye olacağı 27 Mayıs'ta cezaevi kapısında jandarmalar tarafından yeniden gözaltına alınan Bozkuş, 8 gün sonra savcılığa çıkarıldı. İstihbarat tarafından görevlendirildiğini belirttiği Avukat A.B. eşliğinde ifadesi alınan Bozkuş, 75 bin TL karşılığında tahliye edileceği vaadiyle kandırıldığını ve kendisine bir takım evraklar imzalatıldığını iddia etti. Mahkeme tarafından tutuklanıp yeniden cezaevine konulan Bozkuş, okumadan imzaladığı ifadeleriyle kendi iki kızının da tutuklandığını öğrenince, sorgusunda kendisini yanlış yönlendiren avukat A.B. hakkında kayıtlı olduğu Diyarbakır Barosu’na şikayette bulundu. 

‘TAHLİYE SÖZÜ VERİLDİ’

Bozkuş dilekçesinde, 27 Mayıs tarihinde tahliye olduğunu, aynı gün cezaevinden henüz çıkmadan bu kez "örgüte finans kaynağı" sağladığı iddiasıyla yeniden gözaltına alındığını dile getirdi. Bozkuş, “Gözaltında geçirdiğim 8 günün 3’üncü gününde iki gün jandarmada, iki gün ise savcılıkta olmak üzere 4 gün tarafıma okunmayan, ne yazdığını bilmediğim tutanaklar için ifadede hazır bulunduruldum. 2021/16104 sayılı soruşturma dosyasında ifademin alınması için İl Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğümde, daha önce hiç görmediğim, kim tarafından gönderildiğini bilmediğim avukat A.B. hazır bulunuyordu. Tanımadığım, bu nedenle de güven duymadığım avukatı görmem üzerine kendi özel vekaletimin bulunduğu avukatımın olduğunu, ifademde onun hazır bulunmasını istediğimi belirttim. Ancak istihbarat personeli ‘bu avukat barodan, çok daha iyi, ifadende o olacak’ deyip, 75 bin TL para karşılığında da beni tahliye edeceklerinin vaadinde bulundular. Bununla birlikte istihbaratın çağırdığı avukat A.B. ise, ‘her şeyi bana bırak, seni tahliye edeceğim’ dedi” diye belirtti.

YENİDEN TUTUKLANDI

İfadesinin alınması sırasında zaten hazır olduğunu gördüğü, kimin kaç dönüm arsasının olduğu yazılı listeden bu toprakların yerlerinin nerede olduğunun sorulduğunu aktaran Bozkuş, devamında şunları anlattı: “Bilmediğimi söyleyince ‘Yalan söyleme, bunlar senin komşuların, topraklarının nerede olduğunu nasıl bilmiyorsun’ dediler. İfadede sorulan diğer soru ise örgüte para verilmesi ile ilgiliydi. Avukat A.B. nedeniyle 2010-2011 yılında örgütün baskı-tehdit ile benden para aldığı şeklinde beyan vermek zorunda kaldım. Sorulan bu iki soru haricinde bana herhangi bir soru sorulmamıştır. 4 buçuk ay cezaevinde tutuklu kalıp, tahliye olduğum gün, cezaevinden çıkmama dahi izin verilmeden, cezaevinde yeniden gözaltına alındım. Hem psikolojik hem de bedenen çok yorulduğum 8 günün sonunda hukuka aykırı işlemlerle yeniden tutuklandım.”

Bozkuş, hukuka aykırı tüm bu sebeplerle daha önce hiç görmediği, tanımadığı, dosyasından nasıl haberdar olduğunu bilmediği ve bu nedenle istihbarat tarafından gönderildiğini düşündüğü avukat A.B. hakkında ve bağlantılı olduğu kişilerden şikayetçi oldu.