Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın eylem ve etkinlikler ile gizli tanık ifadelerini gerekçe göstererek başlattığı soruşturma kapsamında 24 Mayıs’ta Diyarbakır, Adana, Mersin, Antalya, Dersim, İstanbul ve Batman’da birçok eve polislerce baskın yapıldı. Baskınlarda Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ve birçok sendika ve dernek yöneticisinin de aralarında bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı.

Soruşturma dosyası için gizlilik kararı verilirken, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde ifade işlemleri tamamlanan 14 kişi bugün adliyeye sevk edildi. Savcılıkta ifadeleri alınan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanvekili İrfan Söner, HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Kasım Kaya, HDP Bağlar ilçe yöneticisi Kemal Baran, HDP Kayapınar eski ilçe yöneticisi Newroz Reşitoğlu, HDP eski Silvan yöneticisi Medeni Yanlış, Yenişehir Belediyesi meclis üyesi Yusuf Sekmen, Bağlar Belediyesi meclis üyesi Hüsnü Aslan, HDP eski il yöneticisi Ali İhsan Karahan, HDP il yönetici Abdullah Arkan, HDP Kayapınar ilçe yöneticisi Şahin Eroğlu, DBP yöneticisi Şahin Tanrıverdi, TUAY-DER yöneticisi Mehmet Özel, KHK ile ihraç edilen öğretmen Fırat Akdeniz ve Engin Ihlamur, tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

9 KİŞİ TUTUKLANDI

Hakimlikte ifadeleri alınan Hüsnü Aslan, Kasım Kaya, Mehmet Özel, Medeni Yanlış, Şahin Eroğlu adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, Abdullah Arkan, Yusuf Sekmen, Ali İhsan Karahan, Kemal Baran, Şahin Tanrıverdi, İrfan Söner, Fırat Akdeniz, Newroz Reşitoğlu, Engin Ihlamur ise katıldıkları eylem ve etkinlikler gerekçe gösterilerek “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

14 KİŞİ EMNİYETTE TUTULUYOR

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan 14 kişinin de ifade işlemleri ardından bugün ya da yarın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

2 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve dün adliyeye sevk edilen HDP Diyarbakır eski İl Eşbaşkanı Cabbar Leygara ve 81 yaşındaki Kadri Atlı, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nde ifadeleri alınarak adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı.