Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde, işsiz sayısı sürekli azalırken, Diyarbakır’da kayyım atanan belediyelerin açtığı işe alım duyurusu için yapılan başvurular, gerçek fotoğrafı gösterir nitelikte. Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 56'sı büyükşehir, 87'si DİSKİ Genel Müdürlüğü, 130'u Kayapınar Belediyesi, 100'ü Yenişehir Belediyesi ve 50’si Sur Belediyesi olmak üzere çoğunluğu şoför, temizlik işçisi ve güvenlik görevlisinden oluşacak 423 personel alımı için 22 Mart’ta internet üzerinden ilan başvurusu açtı. Başvurular 24 Mart’ta sona erdi.

41 BİN BAŞVURU İDDİASI

Duyuruyu yapan Büyükşehir Belediyesi, toplam başvuru sayısına ilişkin her hangi bir açıklama yapmazken, belediyelere kura yöntemiyle alınacak olan 423 personel için yaklaşık 41 bin kişinin başvuru yaptığı iddia edildi. Bu durum, kentteki işsizlik oranının geldiği boyutu da gözler önüne serdi.

İŞ İÇİN PARA TOPLANDIĞI İDDİASI 

Yurttaşlar, daha önceki alımlarda olduğu gibi bazı kişilerin başvuru yapanlardan “işe alınacaklarına dair” teminat karşılığında yüklü miktarda para aldığını belirtildi. Belediyelerin bünyelerinde oluşturulan komisyonlar, başvuruların “uygun olup olmadığını” inceleyecek. Bu incelemenin ardından Noter huzurunda kura çekimi yapılacağı belirtilse de başvurucular, daha önce aynı yöntemle gerçekleştirilen işe alımlarda listelerin AKP il ve ilçe binalarında hazırlanıp Noter’e tasdik edildiğini hatırlattı. (Diyarbakır/MA)