Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında 33 kişi hakkında çıkarılan yakalama kararıyla Tevgera Jinen Azad (TJA) üyesi kadınlar başta olmak üzere birçok dernek ve sendikanın kadın üyesi 23 kişi gözaltına alındı. Aralarında Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü ve Jinnews editörü Ayşe Güney, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan ve 70 yaşındaki Hayriye Türkekul’un da aralarında bulunduğu 23 kişinin katıldıkları eylem ve etkinliklerle, tanık beyanları gerekçesiyle gözaltına alındığı öğrenildi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’nde tutulan 23 ismin dosyasında gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle kendilerine ve avukatlarına soruşturma kapsamına dair bilgi verilmediği belirtildi.

SAVCILIĞIN YOĞUNLUK GEREKÇESİ

Gözaltında bulunan müvekkilleriyle TEM Şube’de görüşen avukatlar müvekkillerinin sağlık durumunun iyi olduğunu ancak soruşturmada bulunan gizlilik kararı nedeniyle kendilerine bilgi verilemediğini kaydetti. Birçok sağlık sorunu da bulunan 70 yaşındaki Hayriye Türkekul’un avukatı, savcılıkla yaptığı görüşmede, müvekkilinin hastalıkları ve yaşı itibariyle gözaltı işlemlerinin hızlandırılmasını talep etse de, savcılık gözaltına alınmayan kişileri ve yoğunluğunu gerekçe göstererek talebi reddetti.

GÖZALTINDAKİ 17 İSİM

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’nde tutulan bazı isimler şöyle: “Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Elif Haran, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) üyesi Rabia Ataş, Bağlar Belediyesi meclis üyeleri Panayır Çelik ve Halime Bayram, Yenişehir Belediyesi Meclis üyeleri Gülşen Güneş ve Ronda Bat, HDP Yenişehir eski İlçe Eşbaşkanı Demet Özkaran, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Rozerin Çatak ve TJA aktivistleri Zekiye Güler, Figen Ekti, Emine Kaya, Dilan Yakut, Zeynep Suncak, Selma Metin, Tekoşin Tekin ve Ruken Şehir ile 70 yaşındaki Hayriye Türkekul.”

ANTEP'TE 33 GÖZALTI

Antep'te bu sabah yapılan polis baskınlarında aralarında HDP ve DBP il eşbaşkanlarının da bulunduğu 33 kişi gözaltına alındı.

Antep'te bu sabah çoğunluğu HDP ve DBP’li yönetici ve üyelerin adreslerine yönelik polis baskınları yapıldı. Antep Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında yapılan operasyonda aralarında HDP Antep İl Eşbaşkanı Musa Aydın ile merkez Şahinbey ve Şehitkamil ilçe başkanları ile 2 mahalle muhtarı ve 1 avukatın da bulunduğu toplam 33 kişi gözaltına alındı.

Baskınlar sırasında bazı evlerin kapıları koçbaşı ile kırıldı. Gözaltına alınan isimler İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.(Mezopotamya Ajansı)