Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, dün Newroz Parkı’nda yüzbinlerce kişinin katıldığı kutlamalarda açılan poster ve bayraklar ile atılan sloganlar gerekçesiyle "örgüt propagandası” yapıldığı iddiasıyla soruşturma başlattı. 

BİRÇOK KİŞİ DARP EDİLDİ

Kutlamalar sırasında Newroz alanına girişlerde ve sonrasında yapılan yürüyüşte çok sayıda kişi, darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 11 yaşındaki V.Ş., 12 yaşındaki M.Ş. de bulunuyor. Ahmet Altun adlı yurttaş ise Zümrüt Kent yönündeki kontrol noktasında üzerindeki "Kürdistan" yazısı ve Federe Kürdistan bayrağı olan tişört nedeniyle gözaltına alındı. Kontrol noktasında bir engelli yurttaş da darp edilerek gözaltına alınırken, kutlama sonrası yapılan yürüyüşte de 5 kişi gözaltına alındı. 

13 KİŞİ GÖZALTINDA

Gün boyu gözaltına alınan yaklaşık 100 kişiden 35’i akşam saatlerinde, 52 kişinin ise gece saatlerinde serbest bırakıldığı aktarıldı. 13 kişinin ise Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğu belirtildi.

KONYA

Konya Gölyazı köyünde Newroz kutlamak isteyen 11 genç gözaltına alındı.

Konya’nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Gölyazı köyünde dün akşam saatlerinde yaktıkları ateşle Newroz'u kutlayan 11 genç, jandarma tarafından gözaltına alındı. "Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanuna muhalefet" gerekçesiyle gözaltına alınan gençler, Gölyazı Karakolu’nda alınan ifadelerinin ardından Cihanbeyli Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gençler, bugün de Konya Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Avukat yasağı getirilen gençler hakkında 4 gün gözaltı kararı verildi. 

Aralarında çocukların da bulunduğu gözaltına alınan gençlerin isimleri şöyle: Muhammed Deveci, Hamit Karayel, Hacı Karagöz, Hüseyin Apaydın, Mehmet Altuntaş, Hasan Bıçakçı, Fikret Aydın, Bünyamin Havutçu, Deniz Yıldız, Hasan Onat, İsmail Yıldırmpınar.

ŞIRNAK

Cizre’de gözaltına alınan 7 kişi serbest bırakıldı. 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 18 Mart'ta gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyeleri Koçer Sason, Azad Polat, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Hediye Yayık, HDP Gençlik Meclisi Üyesi Berfin Can ve Resul Sadak, Beşir Türel ve Gıyasettin Kalkan, emniyet işlemlerinin tamamlanmasının ardından bugün adliyeye getirildi. 

Savcılık ifadeleri alınan 5 kişi serbest bırakılırken, HDP PM üyesi Azad Polat ile Gıyasettin Kalkan, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan Polat ve Kalkan da serbest bırakıldı.