Diyarbakır Newrozu, 21 Mart günü "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı'nda kutlanacak. Milyonların buluşmasına sahne olması beklenen kutlama, saat 10.00’da başlayacak. Newroz Tertip Komitesi’nin kenttin 17 ilçesi ve bağlı mahallelerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri ile gerçekleştirdiği ziyaretlerde, broşürler dağıtıldı, Newroz ateşleri yakıldı, halaylar çekildi, halk büyük Newroz kutlamasına davet edildi. 

KATILIMCILAR

Newroz Parkı’nda gerçekleşecek olan Newroz kutlamasının programı da belli oldu. Bu yıl ki Newroz’a HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Diyarbakır milletvekilleri, Kürdistani İttifak Çalışma Grubu içerisinde yer alan siyasi parti temsilcileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, kentte bulunan birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katılacak. Kutlamayı, yüzlerce gazeteci de takip edecek. 

ÖNLEMLER ALINDI

Newroz Tertip Komitesi’nin halk ziyaretleri devam ederken, Newroz’un yapılacağı alanda da çalışmalarda sona gelindi. Newroz Parkı’nın bin metre mesafesinde polis bariyerleri güvenlik önlemleri alındı. Park çevresinde binlerce polisin konumlandırılması beklenirken, alana biri protokol, Zümrüt Kent, Kayapınar ve Bağcılar olmak üzere 4 kontrol noktasından alana girişler yapılacak. 

HAVA DURUMU

Diyarbakır’da yarın havanın parçalı bulutlu ve açık olması, hava sıcaklığının da 19 derece olması bekleniyor.   

KAYYIMLAR PANKARTLARI İNDİRDİ

Newroz’a saatler kala belediyelere atanan kayyımlar, HDP’nin ilçelerin ana caddelerine astığı Newroz’a çağrı pankartları gece saatlerinde hiçbir gerekçe sunulmadan indirdi. Yaklaşık 250 pankartın indirilmesine sert tepki gösteren Newroz Tertip Komitesi, HDP Yenişehir ilçe binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Komite Başkanı İrfan Söner ve komite üyesi Zelal Bilgin yaptı.

Bilgin, konuşmasında 2017 yılında Newroz alanında polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Kemal Kurkut’u andı.  Bilgin, Kurkut’un öldürülmesine ilişkin “Kurkut’un çıplak bedenine sıkılan her kurşun tüm halka sıkılmıştır. Bunun hesabını er ya da geç vereceklerine olan inançla alanlarda olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı. 

‘HALK ALANLARI DOLDURACAKTIR’

18 Mart tarihinde valilikten alınan Newroz izniyle kentte Newroz çalışmaları yürüttüklerini belirten Bilgin, “Newroz pankartlarını asabilirsiniz dendi. Biz de görsel olarak onayladıkları pankartları caddelere astık. El ilanlarımızı da tüm yöneticilerimizle alanlarda dağıtmaya başladık. Ancak bu gece yarısı halkın iradesini gasp eden kayyımların eliyle zabıtalar tarafından ana arterlere asılan Newroz pankartlarımız söküldü. Belki bazı noktalarda tek tük kalmıştır, muhtemelen onları da unutmuşlardır. Ancak birçok merkezi noktaya asılan yaklaşık 250 pankartımız kayyım zihniyeti tarafından söküldü. Yine Çınar'da dağıtmak istediğimiz el ilanları kaymakam tarafından keyfi olarak dağıtılması engellendi. 10 kişinin bir araya gelip el ilanı dağıtmak istemesine rağmen bu çalışmalarımız GBT uygulamaları ile engellemeye çalışıyorlar. Kitlelerin akışını engellemeye dönük onlarca uygulama var. Kayyımın burada bir karşılığı söz konusu değildir. Bu halk bütün kararlılığı ve mücadelesiyle alanları doldurmaya devam etmiş ve ettirmeye de devam edecektir. Halkımız alanları dolduracaktır” dedi. 

Açıklama Tertip Komitesi Başkanı İrfan Söner’in Kürtçe konuşmasıyla son buldu.