Bu yıl “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz, Diyarbakır’da Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda kutlanıyor. Güne erken başlayan Diyarbakırlılar, kent merkezi başta olmak üzere ilçelerden Newroz alanının yolunu tuttu. 

OTOBÜS ENGELİ

Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı otobüslerin Newroz alanına sefer gerçekleştirmemesinden dolayı, otobüs duraklarında uzun süre bekleyen gruplar, daha sonra Newroz alanına yürüdü.

ULUSAL KIYAFETLERLE AKIN ETTİLER

Ulusal kıyafetleriyle zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde Newroz alanına akın eden yüzlerce kişi, alan girişinde kurulan polis kontrol noktalarında bomba araması gerekçesiyle bekletildi. “Newroz pîroz be” maskeleri takan yüzlerce kişi, alandaki girişlerde çektikleri halaylar eşliğinde bekleyişini sürdürüyor. 

KÜRTÇE İMZA KAMPANYASI

Kürt Dil Platformu ve Kürt Dil Ağı'nın Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle başlattığı imza kampanyası kapsamında Newroz alanı girişlerine stant kuruldu.  Gazeteciler ise protokol girişinin sağlandığı Evrim Alataş Caddesi üzerinde kurulan polis kontrol noktasında “bomba araması” gerekçesiyle bekletiliyor.Newroz Parkı’na girişler başlarken, kentin dört bir yanından yurttaşlar, Newroz alanına akın ediyor. 

ONBİNLER YOLLARDA

Ulusal kıyafetleriyle sabah saatlerinden itibaren yola koyulan onbinler, Newroz alanına Zümrüt Kent, Yenihal ve Kayapınar yönünde kurulan kontrol noktalarında HES kodu ile giriş yapıyor. Evrim Alataş Caddesi üzerinde bulunan protokol girişinde saatlerce bekletilen gazeteciler, yapılan 4 ayrı kontrolden sonra alana girişlerine izin verildi. 

GENÇLERDEN KİTLESEL YÜRÜYÜŞ

Baskıların hedefin olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyeleri, bir araya geldikleri Yenihal Kavşağı’ndan kitlesel bir şeklide Newroz alanına doğru yürüyüşe geçti. Kentin birçok noktasından binlerce kişi Newroz alanına akın etmeye devam ediyor. 

8 DİLDE ‘NEWROZ PÎROZ BE’

Her yıl milyonlara ev sahipliği yapan Newroz Parkı’nda, platforma 8 dilde dev “Newroz pîroz be” yazıldı. Meydana ise “Berxedanan jinên ciwan deng daye qaden azad”, “Em li hemberî qirkirina jinê jiyane, azadiye diparezin”, “Ruhê Newroz e iro li zindana li seranserî jiyanê zindî buye û gihiştiye wateya xwe ya dîrokî” yazılı pankartlar asıldı. 

‘GÜNEŞİMİZE SELAM’

Newroz Meydanına giriş yapanlar, “Güneşimize selam, direnişe devam” ve “Newroz inkara, savaşa, sürgüne karşı Kawa’nın direniş ruhudur” yazılı pankartlar taşıdı.  Newroz meydanına akın eden binlerce kişi, ellerinde kapatılma tehdidi altında olan HDP flamaları taşıdı. 

ÖCALAN POSTERLERİ

Newroz Meydanı’nda İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tecrit altında olan ve sağlık ve güvenlik koşullarıyla ilgili kaygıların olduğu Abdullah Öcalan’ın posterleri ile PKK bayrakları taşındı. 

Meydanı dolduran onbinler, polisin sahneden yaptığı uyarılara rağmen sürekli “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıyor. 

Newroz, Çerxa Şoreşê marşı ve  sloganlar eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başladı. 

‘RENKLERİMİZLE MEYDANDAYIZ’

Newroz Tertip Komitesi Başkanı İrfan Söner, yaptığı açılış konuşmasında Kürt halkının Newroz bayramını kutladı. Söner, şunları söyledi: “Dehak, Kawa’nın direnişi karşısında yenildi ve Newroz ateşini yaktı. 2633 yıldır halklar Newroz bayramını kutluyor. Newroz pîroz be. Newroz, direniştir, serhildandır, eşitliktir, adalet ve demokrasidir. Newroz’u Mem û Zîn’in aşkıyla kutluyoruz. Renklerimizle, dilimizle bu meydandayız.”

KÜRTLER DİRENİŞ MEYDANI’NDA 

Diyarbakır’da “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilen kutlama, yüzbinlerin doldurduğu alanda çekilen halaylarla devam ediyor. Newroz meydanındaki ateş de, yüzbinlerce kişi tarafından atılan sloganlarıla yakıldı. 

Newroz alanını dolduran yüzbinleri selamlayan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, “Amed bugün Demirci Kawa’nın çekici, Çağdaş Kawa’nın direnişi, Zekiyelerin, Rahşanların yoldaşları oldu. Newroz direnişi getiriyor, direniş yaşamı getiriyor. Mart ayı Kürdistan için direniş ayıdır. Newroz meydanları direniş meydanlarıdır. Halkımız her şeye rağmen meydanlarda, köylerde, yaylalarda, gençlerin ve kadınların öncülüğünde Newroz ateşi harlanıyor. Kürtleri yok sayanlar bu meydana baksınlar. Kürtler bu direniş meydanında. Hangi iktidar bu gerçekliği yok edebilir” dedi. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KIRMIZIÇİZGİ

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine de değinen Güzel, “Direnişçi kadınlar, iktidarlar mücadelemizi yok etmek istiyor, kazanımlarımızı elimizden almak istiyorlar. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Biz varız, var olacağız, kendimiz olacağız. Cumhurbaşkanı, bu kararla kadın düşmanı olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu karar kadın katillerine cesaret verecektir. Bundan sonra kadın katliamlarının sorumlusu AKP’dir. Bu karar, kadın katliamını, şiddetini meşrulaştıran bir karardır. Ama bizler sözleşmenin iptal edilmesine izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi, eşbaşkanlık gibi kırmızı çizgimizdir. Bu kararı tanımıyoruz, mücadele edeceğiz. Bu politikalara karşı mücadele edeceğiz” diye belirtti.

DİRENİŞ SÜRÜYOR

Öcalan üzerinde ağır bir tecrit sürdürüldüğüne dikkat çeken Güzel, “Ortaya atılan iddiaların giderilmesi için tecridin sonlandırılması gerekiyor. İmralı’ya yaklaşım, Kürt halkına, Kürt sorununa yaklaşımdır. Tecride karşı 115 gündür tutsaklar açlık grevinde. Mazlumların ve Saraların Esat Oktay’a karşı direnişi sürüyor. Tecrit sürdükçe, direniş sürecektir. Tecrit kalkmadıkça, bu topraklara barış gelmeyecektir. Tutsakların direnişi, bizim direnişimizdir, talepleri bizim talebimizdir” ifadelerini kullandı. 

ÇİFTYÜREK: İŞTE MEYDAN, KÜRT HALKI

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise, Kürt halkının Newroz’unu kutlayarak, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için başlatılan imza kampanyasına destek vermeye çağırdı. Çiftyürek, Kürt halkına ve Kürt siyasetine yönelik baskılara değinerek, şunları söyledi: “Ferman padişahın ise meydan halkımızındır. İşte meydan, işte Kürt halkı. Kürt siyaseti yüz yıldır sokaklarda siyaset yapıyor. Meclis’te Kürt siyasetini hedef alınmasıyla siyaset bitmez. Fermanlarınızı tanımıyoruz, işte Kürt halkı, işte siyaset bu meydanda. Bu saldırılar Cumhur İttifakı’nın yok olmasıdır. Artık sandığa gidecek bir durumda değil. Kürt halkı Cumhur İttifakı’nın biletini kesecek. Bunu gördüğü için Kürt halkına saldırıyorlar.”

KÜRT ULUSAL BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Kürt ulusal birliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Çiftyürek, “21’inci yüzyıl Kürdistan’da ulusal birliğin sağlanması yüzyılı olacaktır. Eğer bunu sağlayamazsak, tek tek yok olacağız. Artık birlik zamanıdır. Bugün birlik olursak, zafer yakındır. Bir kez daha bu meydandan çağrı yapıyoruz. Türkiye ve Rusya birlik oluyor ama Kürt partileri birlik olamıyor. Gelin birliği sağlayalım” çağrısında bulundu. 

Konuşmaların ardından HDP Diyarbakır milletvekilleri halkı selamladı. Newroz, sahne alan Şilan Dora’nın şarkılarıyla devam ediyor.