AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “toplu açılış töreni” için geleceği Diyarbakır’da, sabah saatlerinde başlayan polis ablukası sürüyor. Urfa, Malatya, Bingöl, Elazığ, Mardin, Batman, Muş, Siirt ve Şırnak’tan binlerce polis, yüzlerce otobüsle kente taşınarak, Erdoğan’ın geçiş güzergahı olan Diyarbakır Havaalanı’ndan başlayarak Kamışlo Bulvarı, Çevlik, Urfa, Elazığ Caddesi ile Sur ilçesi ve valilik çevresindeki cadde ve sokaklara yerleştirildi. Söz konusu güzergahtaki kavşaklara da çok sayıda zırhlı araç yerleştirildi, kaldırımlara da belli mesafelerde polisler bekletiliyor. 

POLİSLER ERDOĞAN’IN FOTOĞRAFINI TAKTI 

Erdoğan’ın Bağlar, Kayapınar, Yenişehir ve Sur ilçelerindeki geçiş güzergahına bakan binlerce ev ve işyerlerinde, on binlerce kişinin GBT sorgusu yapılarak kimlik bilgileri toplandı. Bu güzergahtaki bazı binaların çatılarına da keskin nişancılar yerleştirildi. Dağkapı Meydanı ve Sur içindeki bazı direklere Erdoğan’ın fotoğraflarının asıldığı görülürken, Sur ilçesinde önlemler alan polislerin yakalarına Erdoğan’ın fotoğraflarını takması dikkat çekti. 

 SUR’UN TÜM GİRİŞLERİ KAPATILDI

Erdoğan’ın Cuma namazını kılacağı Kurşunlu Cami’nin bulunduğu Sur ilçesi ise araç trafiğine tamamen kapatıldı. Dağkapı, Tek Kapı, Çift Kapı, Saray Kapı, Urfa Kapı ve Mardin Kapı noktaları polis bariyerleriyle kapatıldı, tarihi ilçeye yayaların geçişine ise kontrollü bir şekilde izin veriliyor. Önlemler kapsamında Dağkapı'dan Mardin Kapı istikametine Turistik Cadde, Ekinciler Caddesi, Lise Caddesi, Eski Hal Kavşağı ile Hintlibaba caddesi arasındaki Ali Emiri Caddesi, Çiftkapı ile Paşa Konağı arasında Hintlibaba caddesi, Çiftkapı'dan içkale Saray Kapı istikametinde ise araç parkına izin verilmedi. Park halindeki araçlar da çekicilerle kaldırıldı. Bunun yanı sıra İstasyon Caddesi, Sezai Karakoç Kongre Merkezi ve valilik binası etrafındaki yollar da tamamen araç trafiğine kapatıldı. 

HDP İL BİNASI POLİS ABLUKASINDA

Erdoğan, Cuma namazından sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü binası önünde bekletilen grubu ziyaret edecek. Ziyaret öncesi kapalı olan HDP il binasının çevresi, yine polis bariyerleriyle kapatıldı ve yüzlerce polis yerleştirildi. HDP binasının önündeki çadırı gören ara sokaklara konulan polis bariyerlerine, iç tarafın görünmemesi için beyaz brandalar çekildi. 

ERDOĞAN’IN PROGRAMI

Kente şu saatlerde gelmesi beklenen Erdoğan, saat 14.00’da Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde AKP İl Danışma Toplantısı’na katılacak. Ardından saat 15.30’da HDP il binası önünde bekletilen grubu ziyaret edecek olan Erdoğan, saat 17.00’da ise valilik önündeki toplu açılış törenine katılacak. Erdoğan, saat 18.30’da da Sur ilçesindeki içkalede AKP'li gençlerle bir araya gelecek. Erdoğan’ın HDP önündeki ziyaretinde ise çadıra gazeteciler alınmayacak.(Diyarbakır/MA)