Makina Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şubesi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında oda yöneticilerinden Arin Zümrüt ve arkadaşlarının tutuklanmasına karşı “adalet ve özgürlük nöbeti” eylemi başlattı. Sabah saatlerinde başlatılan ve 48 saat sürecek MMO binasındaki eyleme, oda yönetici ve üyeleri katıldı. Eylemde, üzerinde “hukuksuz tutuklamalara son verilsin” yazılı pankart açıldı. Ayrıca, “Arin Zümrüt’e özgürlük” yazılı poster de odanın bulunduğu plazaya asıldı. 

DEMOKRATLARA ‘SORUMLULUK’ ÇAĞRISI

Nöbet eyleminde konuşan MMO yöneticilerinden Serdar Işık, 6 Haziran’dan bu yana Kürt siyasetçileri başta olmak üzere meslek odaları ve dernek üyeleri, avukatlar ve sendika üyelerinin gözaltına alındığına değindi. Aralarında MMO Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Arin Zümrüt’ün de bulunduğu 8 kişinin 28 Haziran günü tutuklandığını anımsatan Işık, “Tutukluluk haline itirazı gerekçe gösterilmeksizin reddedilmiştir. Bu anti demokratik uygulama ve yönelimler var olan hiçbir sorunu çözemediği gibi, bundan sonra çözemeyeceği herkes tarafından bilinmektedir. Tüm muhalif kesimlere yönelik devreye sokulan bu sivil darbe ile ülkemiz, halklarımız ve emekçiler nefes alamaz hale getirilerek, iradeleri kırılmak ve mevcut duruma razı edilmek istenmektedir. Bu uygulamalara karşı demokratik ortak tepkiler geliştirmek kendine demokrat, hak savunucusu, yurtsever, ilerici diyen herkesin ertelenemez sorumluluğu haline gelmiştir” dedi. 

‘TEMEL HAKLAR İLLEGALİZE EDİLİYOR’

Temel haklar kapsamında yapılan eylemlerin illegalize edilerek, toplumun sindirilmeye ve sessizleştirilmeye çalışıldığını kaydeden Işık, “Ülkeyi nefes alamaz hale getiren iktidara buradan bir kez daha sesleniyoruz: Sorunları çözemeyen, toplumu gerip kutuplaştıran bu uygulamalardan derhal vazgeçin. Bizler mühendislik mesleğimizi icra etmek istiyoruz, bunun için ülkeye barışın gelmesi, bağımsız, şeffaf yargı süreçlerinin işletilmesi, demokrasinin tam anlamıyla uygulanması talebimizdir” diye seslendi.

‘KADINLAR SERBEST BIRAKILSIN’

Bugün başlattıkları “adalet ve özgürlük” nöbetine duyarlı herkesi davet eden Işık, “Bir kez daha iktidarı, hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik saldırı ve baskılara son vermeye çağırıyoruz. Başta Arin Zümrüt olmak üzere tutuklanan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.