Türkiye cezaevlerinde hak ihlalleri artarak devam ederken, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden, aynı kampüs içindeki 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlik Cezaevi’ne sevk edilen tutukların el konulan eşyalarının hala verilmediği belirtildi. İki cezaevinde son günlerde gardiyanların koğuş aramalarını sürekli hale getirdiği ve tutukluların darp edildiği ifade edildi.

Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Hamdusena Ada, aile üyeleriyle yaptığı görüşmede, kendisiyle birlikte birçok tutuklunun çok sayıda gardiyan tarafından darp edildiğini aktardı. Ada’nın ablası Reşehat Ada, 5 Nisan’da cezaevinde yaptığı görüşmeye ilişkin şunları söyledi: “Kardeşim bizimle görüşmek için kapalı görüşe geldi, ancak elini telefona uzatamıyordu, elini kaldıramıyordu. Kolunda ve elinde morluklar vardı. Neler olup bittiği ile ilgili sorular sorduk, ancak hiçbir şekilde bilgi vermedi. Görüşme bittikten sonra cezaevi çıkışında bir annenin ağladığını gördüm. Gidip konuştuğumuzda anne, ‘20 tane gardiyan oğlum ve bazı tutuklulara saldırmışlar’ dedi. Daha sonra bu durumu avukata aktardık ve avukat kardeşimle görüşerek olayı doğruladı. Darptan sonra hastaneye götürmüşler ve hastane kendilerine darp raporu vermiş.” 

‘KABUL ETMİYORUZ’

Kardeşinin darp edilmesini öğrendikten sonra cezaevi savcısı ile görüştükleri kaydeden Reşehat Ada, savcının kendilerine durumdan haberdar olmadığını söylediğini ifade etti. Tutuklulara karşı yaşanan baskıları ve şiddeti kabul etmedikleri ve kardeşine yapılan işkencenin peşini bırakmayacaklarını dile getiren Ada, “Bu nasıl bir adalettir anlamıyoruz. Bu işkencenin karşısında olacağız ve buna yönelik gerekirse AİHM’e kadar gideriz. Darp edildiğini öğrendiğimden beri boğazımdan yemek geçmiyor. Onun şu anki durumu gözlerimin önünden gitmiyor” diye belirtti. 

3 AYDIR HASTANEYE GÖTÜRÜLMÜYOR

Öte yandan kardeşinin kalp ve böbrek hastası olduğunu ve her ay hastaneye götürülmesi gerektiği ifade eden Ada, “Eskiden hastaneye götürüyorlardı ancak şimdi götürmüyorlar. Yaklaşık 3 aydır hastaneye götürülmediği gibi kalp hastalığı için verilen ilaçlar da kendisine verilmiyor" bilgisini paylaştı.

‘BU ZULMÜ KABUL ETMESİNLER’

Kardeşinin 10 yıldır cezaevinde olduğunu belirten Ada, daha önceden hiç bir cezaevinde bu denli baskı yaşanmadığını söyleyerek, “Yaklaşık 3 aydır Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ciddi baskı ve hakaretler yaşanıyor. Biz bu baskıları, zulmü ve hakaretleri kabul etmiyoruz. 20 kişi nasıl bir kişiye saldırır, nerede hak ve hukuk. Kürt halkına sesleniyorum; tutuklular üzerinde uygulanan bu baskıya karşı çıksınlar ve bu zulmü kabul etmesinler” diye seslendi.