Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki hak ihlallerine karşı siyasi tutuklular açlık grevine başladı. Tutukluların, işkence ve kötü muameleye karşı bugün başlattığı açlık grevinin 3 gün süreceği bildirildi.

TUTUKLU AİLESİNİ ARADI

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 14 Mart 2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağında çocuk yaşta tutuklanan ve 35 yıl 10 ay ceza verilen Beran Eman (23),  ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde cezaevlerinde yaşananları aktardı. 

TUTUKLULAR DARP EDİLDİ

Son dönemlerde işkencelerin oldukça yoğun uygulandığını belirten Eman, sabah saatlerinde gardiyanların koğuş aramalarında hiçbir sebep yokken tutuklularla tartıştığını ve “Devletin gücünü göreceksiniz” diyerek tehdit ettiğini söyledi. Cezaevinde son dönemlerde gardiyanların keyfi yaklaşımlarını arttırdığını hatırlatan tutuklu Eman, C blokta kalan tutuklulardan Ümit Özkan, Mehmet Kasım Aslan ve Doğan Özbahçeci’nin onlarca gardiyan tarafından koğuştan çıkarılarak, kameraların görüş açısının olmadığı kör noktalarda darp edildiğini belirtti.

AÇLIK GREVLERİ

Tutukluların darp raporu aldığını kaydeden Eman, tutukluların darp edildikten sonra farklı koğuşlara gönderildiğini aktardı. Cezaevinde bu sabah yaşananlardan sonra 1 No’lu Cezaevi’nde kalan tüm tutukluların uyarı amaçlı üç günlük açlık grevine girdiğini ifade eden Eman, işkencenin son bulmaması taktirde açlık grevi eyleminin süresiz bir eyleme dönüştürüleceğini söyledi. 

ÇAĞRI YAPILDI

Eman, cezaevinde yaşananların yerinde tespiti için Diyarbakır Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) çağrı yaptı.