Ağrı'nın Diyadin Belediye Eşbaşkanları Betül Yaşar ve Evren Demir, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 56.82 oy oranıyla kayyımdan devraldıkları belediyenin bir yıllık çalışmalarını ve hayata geçirmeyi planladıkları projelerini anlattı. 10 Milyon TL borçla bir enkaz devralan eşbaşkanlar, İller Bankası'ndan aktarılan bir milyon TL’nin yüzde 60'ı kesilmesine rağmen yol, temizlik, altyapı ve yeşillendirme çalışması yürüterek, kadın ve çocuklar için etkinlikler yaptıklarını söyledi. 

İLK İŞ ÇÖP SORUNUNU ÇÖZMEK 

Öncelikli çalışmalarının kayyımın yarattığı enkazı ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Eşbaşkan Betül Yaşar, çarşı merkezdeki çukurları kapatarak ve yığılmış çöpleri temizleyerek işe koyulduklarını belirtti. İlçe merkezinde 50 bin metrekare alanda parke taşı çalışması yürüttüklerini dile getiren Yaşar, "Diyadin’de yıllardır devam eden çöp sorununu ortadan kaldırmak için yerlerine kayyım atanan Iğdır Belediyesi Eşbaşkanları ile otak bir proje yürüttük. Proje çerçevesinde ödemesi yapılan bir adet semitre  çöp aracı ile çöp tepesinin inşasına başlamasına gerekiyor; ancak şuanda kayyım nedeniyle bir belirsizlik söz konusu. Bu proje meclis kararı ile alınmış bir karar olup ödemesi yapılan bir ihaledir. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. 

KADIN DURAĞI VE MOR RAFLAR

Kültürel faaliyetler bakımından yoksun bir ilçe olan Diyadin'de dengbêj dinletisi, Kürtçe çocuk tiyatro gösterimi yaptıklarını belirten Yaşar, etkinliklere yoğun bir ilgi gösterildiğini vurguladı. İlçenin spor kulübüne maddi destek sunduklarını da paylaşan Yaşar, ilçede ilk defa "Kadına Yönelik Şiddete Hayır" etkinliği yapıldığına dikkati çekti. Kadınların etkinliğe katılımının oldukça yoğun olduğunu paylaşan Yaşar, kadınlar için yapılan projeleri bir bir hayata geçireceklerini söyledi. Yaşar, "Eşbaşkanlık sitemi ile kadınlar kendilerini temsil eden birini gördüğünde sorununu ve ihtiyacını çok daha rahat bir şekilde ifade edebiliyor. Biz de kadınlar için projelerimizi bu yıl bir bir hayata geçireceğiz. İlk projelerimiz olan, özellikle köylerden şehirlere gelen kadınların geri dönene kadar vakit geçirecekleri Kadın Durağı projesini hayata geçireceğiz. Bu ayın 15'ine kadar temelini atarak başlayacağız. Bu proje ile köylerden gelen kadınlar çok daha rahat edecek. İlçede pazar yeri için ihalemizi de yaptık. Bu pazarda kadınlar içinde mor raflar ayrılarak kadınların da istihdamını sağlamış olacağız. Kadınlar böylelikle emeklerinin karşılığını almış olacak” diye konuştu. 

‘YALNIZ BIRAKMADIK’

Salgın sürecinde banklar, toplu taşıma araçları, taksiler, işyerleri, resmi kurumlar ve belediye hizmet binasını dezenfekte çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürdüklerini ifade eden Yaşar, “Salgınla mücadelede en erken önlem alan belediyelerden biriyiz. Halkımızın salgına karşı daha bilinçli olması için eşbaşkanlar olarak bizzat sahalara çıkarak, çalışma yürüterek, halkımızı yalnız bırakmadık. Bin 500 adet dezenfekte ve hijyen paketini halka ulaştırdık. Evden çıkamayan çocuklara yönelik 500 adet satranç takımı dağıttık. İhtiyaç sahibi olan kadınlara yönelik ayrıca gıda desteğinde bulunduk. Eşbaşkanlar olarak Kardeş Aile Kampanyası çerçevesinde 20 aileye kardeş olduk” diye belirtti. 

1 MİLYONUN 600 BİNİ KESİLİYOR 

Eşbaşkan Evren Demir ise, borçla kayyımdan devralınan belediyenin birçok taşınmazının hacizli olduğunu ve yıllardır sonuca ulaştırılmayan icra davalarının göreve gelir gelmez sonuçlandığını söyledi. Belediyenin çalışmayan araçları için 400 bin TL tamir parası harcadıklarını paylaşan Demir, emniyet tarafından belediye araçlarına sürekli ceza kesildiğini ve bir kepçenin bir ay boyunca emniyet bahçesinde bağlı durduğunu söyledi. Bu enkaz durumuna ve engellemelere rağmen halka hizmet konusunda asla durmadıklarını dile getiren Demir, kepçe ve kamyon kiralayarak çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Bir yıl içinde 13 bin metrekare asfalt yol yaptıklarını,  2 mahallede birer taziye evi yaptıklarını, ilçe giriş noktasında sağlı sollu ağaçlandırma çalışması yürüttüklerini paylaşarak, şöyle devam etti: "Taksicilik yapan arkadaşların yoğun talebi üzerine bir adet taksi durağı yapımı, halk ile ortaklaşarak 500 evin alt yapısını yaptık. Bu ay İller Bankası'ndan aktarılan bir milyon TL’nin 600 bin TL’si kesildi ve bundan dolayı sadece personel maaşını ödeyebildik. Göreve geldiğimiz 13 aylık süre zarfında 3 milyon TL borç ödemesi yaptık."

MA / Dindar Karataş