Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mehrî (Kovankaya) köyünde 8 Ocak 2020’de Hurmüz ve Şimoni Diril çiftinin kaybolmasına dair Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Şırnak 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti. İddianamenin reddedilmesine dair gerekçeye ulaşıldı. Gerekçe ile birlikte bu güne kadar "gizli" yürütülen soruşturmada Apro Diril, Behçet Öztunç ve İsmail Yıldız'ın şüpheli olarak yer aldığı ortaya çıkarken, soruşturmadaki eksiklikler de gün yüzüne çıktı.

ŞİMONİ'YE YAKIN MESAFEDEN ATEŞ EDİLDİ

Reddedilen iddianamenin "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ve "Tasarlayarak öldürme" suçlarından hazırlandığı belirtilirken, Şimoni Diril'in otopsi raporunda montunda barut izinin olduğu, atışın yakın mesafeden yapıldığı yer aldı. Şimoni Diril'in hangi silahla vurulduğuna dair Apro Diril'in evinde bulunan silahlar üzerinde inceleme yapılmadığına da yer verilen gerekçede, Ahmet Taşdemir isimli Twitter kullanıcısının paylaşımlarına dikkat çekildi. 

KOMUTAN VEKİLİNİN BİLGİSİNE BAŞVURULMADI

Gerekçede, Taşdemir'in paylaşımlarında olay yaşandığı tarihte karakol komutanı vekili olduğuna yer verilmesine ve olay hakkında bilgi sahibi olduğunu söylemesine rağmen şahsa ulaşılmadığı ve bilgisine başvurulmadığı kaydedildi. 

'BÖYLE BİR RET GEREKÇESİ OLAMAZ'

Gerekçede delillerin toplanmaması gerekçesi ile iddianamenin iade edildiği belirtilirken, gerekçeye dair ailenin avukatı Orhan Kemal Cengiz, sanal medya hesabından tepki gösterdi. Cengiz, "Verdiğimiz ikinci dilekçenin ve yoğun bir çabanın ardından sadece Ağır Cezanın red kararını alabildik. Bazı delillerin toplanmaması gerekçe gösteriliyor. Bunlar doğru gerekçeler değil. CMK iddianame düzenlenmesi için 'yeterli şüphe' kritieri getiriyor. Bu dosyada sanık için 'kuvvetli şüphe' olduğu için tutuklama kararı çıktı. Ağır Ceza bir an önce iddianameyi kabul etmelidir" dedi. 

Paylaşımının devamında Cengiz, "Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Şimuni Diril'in otopsisinde yakın atışla vurulduğunu ve barut izinin tespit edildiğini belirtip, sanıkların evlerinde çıkan silahlarla mukayese edilmemesini gerekçe gösteriyor red için, Şimuni Diril'in cenazesi kaçırıldıktan 70 gün sonra bulundu. Faillerin bu kadar gün boyunca mağduru öldürdükleri silahı evlerinde saklaması hayatın olağan akışına aykırı. Bu durumda eğer bu silahlar olmazsa Ağır Ceza davayı tümden mi reddedecek? Böyle bir red gerekçesi olamaz" ifadelerini kullandı. 

OLAY HAKKINDA 

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mehrî (Kovankaya) köyünde 8 Ocak 2020’de Hurmüz ve Şimoni Diril çifti kayboldu. Şimoni Diril’in cenazesi 70 gün sonra Hezil Çayı’nda bulunurken, Hürmüz Diril’den ise 747gündür haber alınamadı. Olayla ilgili başlatılan soruşturmaya getirilen “gizlilik" kararı bugüne kadar kaldırılmadı. Devam eden soruşturma kapsamında dosyanın bir numaralı şüphelisi konumunda olan Diril çiftinin akrabaları Epro Diril, iki kez “tutuklamaya yeterli şüphe oluştuğu” gerekçesi ile tutuklandı, ancak serbest bırakıldı. Bugüne kadar 3 defa tutuklanan Epro Diril, şu an cezaevinde bulunuyor.

Davayla ilgili Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, sunulduğu Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti. 

MA / Ahmet Kanbal