Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Herkes İçin Adalet” kampanyası kapsamında çok sayıda din aliminin katılımı ile Ankara’da bir otelde düzenlediği “Hak, Adalet ve Vicdan” buluşması devam ediyor. Buluşmaya katılan isimler söz alıp, düşüncelerini dile getirdi. 

Bu isimlerden biri olan din alimi, filolog-etimolog Ubeydullah Zanyar, buluşmanın halklara büyük bir hizmet olması temennisinde bulunarak sözlerine başladı. 

İslam tarihinin, insanlık tarihinin hak ve zulüm mücadelesinden ayrı tutulamayacağını söyleyen Zanyar, özellikle Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı ülkelerde savaş, yoksulluk, geri kalmışlık, eşitsizlik ve adaletsizlik gibi her türlü vahşetin sürdüğüne, kadın ve çocuklara yönelik işkencenin devam ettiğine dikkat çekti.

“Müslümanlar kendi ülkelerinde yaşanan vahşeti sadece batılı ülkeleri eleştirerek, suçu onlarda bularak izah edemez” diyen Zanyar, Müslümanların geçmişleriyle yüzleşmesi ve kendi ülkelerindeki insaniyet dışılıklarla hesaplaşması gerektiğini vurguladı.

‘İSLAM, ZULÜM ETMEMEK DEMEKTİR’

Zanyar, İslam’ın “emniyet” demek olduğunu belirterek, “Müslümanlar birçok kez baş kaldırmış ama maalesef İslami ilkelere dayanan hiçbir ülke ihya edilememiştir. Mezopotamya ve Ortadoğu'da birçok medeniyete beşiklik eden halklar yeniden kendine gelmeli ve insaniyet ilkelerine  dayanan bir birlik kurmalıdır. Burada yaşayan halklar diliyle, rengiyle ve inancıyla hür ve emniyet içinde yaşamalıdır. İslam bir inançtır, bir idare modelidir. İslam emniyet demektir. İslam hiçbir azasıyla insanlara ve mahluklara zulüm etmemek demektir. Haklarına tecavüz etmemek demektir. İslam ilimdir, akıldır, huzurdur. Maalesef Müslümanlar bu ilkelerden çok uzaklaşmışlardır” şeklinde konuştu.

SAHTE İSLAM

Yeryüzünde üç tür İslam’ın olduğunu dile getiren Zanyar, bunları şöyle açıkladı: “Allah'ın İslamı vesili Kur’andır. Devletin ve tarikatın yarattığı İslam vardır. Allah’ın İslam’ının temel esası insaniyet ilkeleridir. Bu ilkeler vicdan, hak ve adalettir. İslam insanlar için gelmiştir. İnsaniyet ilkesini taşımayanlar asla Allah’ın İslam’ının muhitine giremezler. 

İnsaniyetsiz İslam, abdestsiz namaza benzer, ikisi de batıldır. Devletin yarattığı İslam ise isminden başka Allah'ın İslam’ına benzemez. Bu İslam'ın temeli Emeviler tarafından atılmıştır. Bu İslam bir Arap adetidir. Temeli ise saltanata dayanmaktadır. Daha sonra gelenler bu zihniyeti sürdürmüşlerdir. Günümüzde de resmi devlet İslam'ı bunların devamıdır. Bu sahte İslam’da sömürü, sınıfsal ayrımcılık, feodal zihniyet, vahşet ve barbarlık vardır. Saltanata dayanan bu sahte İslam'a karşı zamanın alimleri bu zihniyete karşı çıkmışlardır. Birçoğunu şehit ettiler. İnanıyorum, günümüzdeki alimler o şerefli alimlerin izinden peşinden gidecek, zalimlere karşı adalet bayrağını indirmeyeceklerdir. 

Üçüncü İslam ise temeli Hinduizme dayanan tarikat İslam’ıdır. Bin yıldır bu inanç İslam kisvesi altında düşüncelerini yaymaktadır. Bu iki İslam tarih boyunca beraber çalışmaktadır. Bu iki İslam Saltanata dayanan bir köle düzenini hayata geçirmişlerdir. Tarih boyunca din adamlarının çok büyük kısmı egemen gücün emrinde olmuştur. Onların saltanatı ve bekası için yalan fetva vermişlerdir. Binlerce uydurma hadis meydana getirmişlerdir.” 

‘MİHRAP YANLIŞ İSE KİM NAMAZ KILARSA KILSIN YANLIŞ KILAR’

Zanyar, konuşmasında Müslümanların iradesini hiç kimseye teslim edemeyeceğinin de altını çizdi. 

Zanyar, “Hulasa temeli meşru değilse, dalları da gayrimeşrudur. Mihrap yanlış ise kim namaz kılarsa kılsın yanlış kılar. Allah’ın İslam’ına inanan alimlere büyük görev düşmektedir. Egemen sınıfın yükünü taşıyan her türlü zulme uğrayan halka önderlik yapmalıdır. Halk yükü taşımakta egemen sınıf semeresi yemektedir. Din adamları halka her şeyi doğru bir şekilde gerçekleri anlatmalıdır. Vicdan, hak ve adalet için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Coğrafyamızda ‘din’ kimliği adı altında yapılan bu katliamlara sözde din alimleri fetva vermektedir. Halkımızı bunlara karşı uyarmalı, bunların şerrinden korumalıyız. Mutlaka başarmalıyız. Binlerce yıldır bu coğrafya hüküm süren ataerki başarı sağlayamamıştır. Umarım anaerkil başa gelir ve adalet sağlar. Analar çok daha adaletli, çok daha vicdanlıdır” diye konuştu.

ERTUĞRUL: ADALET SARAYLARDA ARANIYOR

Zanyar’ın ardından konuşan Aktivist Nurten Ertuğrul ise, İslam toplumlarının sistemin etkisi altına girdiğini ve adaletin artık aranır olduğunu ifade etti.

HDP’li Ömer Faruk Gertgerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine değinen Ertuğrul,  “Ömer Faruk Gergerlioğlu bütün topluma örnek oldu. Partiler kapatılır ama zihinler kapatılamaz. Neden adaleti konuşuyoruz? Adalet olmadığı için adalet konuşuyoruz. Bugün adalet saraylarda aranıyor. Kardeşlik hukuku ne zaman işletilirse, o zaman adalet gerçekleşir. Adalet insanın kendi içinde başlar. İnsanın kendi bedeni iyisiyle kötüsüyle Nuh’un gemisidir. Sen merhamet duygunu geliştirirsen, adaleti de geliştirebilirsin. Adalet kadınlara verilen bir isim olarak kaldı. Onlar da katlediliyor” dedi.

Buluşma, basına kapalı olarak devam ediyor.