Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi TOKİ konutlarında 22 Mart 2020'de Dilek Kaya'yı (35) katleden 8’inci Ana Jet Üssü’nde görevli astsubay Yusuf Çalışkan’ın yargılandığı davanın 5’inci duruşması Diyarbakır 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Dilek’in ailesi ve avukatları, fail ve avukatları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili hazır bulundu. Ayrıca Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Kadın Komisyonu ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da davayı izledi.

İddia makamı önceki celsede verdiği mütalaayı tekrarlayarak, fail hakkında TCK'nin 81/1 maddesi uyarınca "müebbet hapis" cezası ve kamu görevlisi olması itibariyle TCK 266 Maddesi uyarınca üçte bir oranda cezada artırım talebinde bulundu.

Dilek’in kardeşleri Songül, Mutlu ve Dilek’in annesi Hanım Kaya da failin cezalandırılması talebinde bulundu.

‘Her türlü şiddete maruz bırakıldı’

Duruşmada söz alan avukat Zülal Erdoğan, faille Dilek arasında arkadaşlık ilişkisinin bulunduğunu, ancak failin bu arkadaşlık ilişkisinde şiddet uyguladığını vurguladı. Zülal, “Maktulün sanık tarafından istismara uğradığı, ezildiği çok net ortadadır. Sanık cezalandırılsın. Görüşme içeriklerine bakıldığında, ‘Nerdesin, burası büroya benzemiyor, saat kaçta çıktın, kim seni aldı’ diye soruyor. Makul artık dayanamayarak ‘Yeter nefes aldır’ diyor. ‘Evi topladın mı, kıyafetlerimi katladın mı’ diyerek baskı, psikolojik ve fiziksel şiddet uyguluyor. Maktulün psikoloğa attığı mesajlar ortadadır. Otopsi raporuna bakıldığında da ölüm yarasının dışında ölmeden çok daha önce fiziksel şiddete maruz kaldığı net bir biçimde görülmektedir” dedi. 

Zülal, bilirkişinin, verdiği raporda görevini kötüye kullandığını, Dilek’in okuduğu kitaplara kadar raporda yer aldığına ve taraflı bir rapor olduğuna dikkat çekti. Zülal ayrıca fail hakkında iyi hal indirimi uygulanmamasını talep etti.

‘İndirim uygulanmamalı’

Avukat Berfin Ozan da, failin Dilek’i katletmek için ateşli silahı kullandığını kaydederek, Dilek’i önce darp ettiğini sonra katlettiğini söyledi. Failin, “kasten öldürme” suçundan cezalandırılması talebinde bulunan Berfin, cezanın artırılmasını, takdiri indirimin uygulanmamasını isterken, indirim uygulanması halinde başka faillere ön açıcı olacağına dikkat çekti. 

‘Dilek sürekli şiddete maruz bırakıldı’

Avukat Zelal Erdenci, failin görevini ifa etmediğini, tanıkların Dilek’in fail tarafından şiddete maruz bırakıldığına tanık etmelerinin, durumu net bir şekilde ortaya koyduğuna değindi.  Zelal, “Sanığın hiçbir ifadesine itibar edilmemelidir. Sanığın tüm yaptıkları göz önüne alındığında indirim uygulanmamalıdır” ifadelerini kullandı. 

‘Sanığın beyanları suçtan kurtulmaya dönüktür’

Avukat Şeyma Sakman ise, şunları dile getirdi: “Dosyada çok değerli iki tanık bulunmaktadır. Dilek’in sürekli yaşadığı şiddeti kendilerine anlattıklarını ve bunları mahkeme huzurunda beyan ettiler. Dilek’in vücudunda en az bir hafta 10 gün öncesinde şiddete uğradığına dair ekimozlar yani yaralar vardı. Dilek’in sistematik şiddete maruz bırakıldığını açıkça görüyoruz. Dilek annesine ve kardeşlerine şiddet gördüğünü belirtmiştir. 112’yi ve 155’i araması gerekirken yarım saat boyunca ailesiyle görüşmüştür. Sonrasında arkadaşlarını aradı ve arkadaşları tarafından ihbar edilmiştir. Sanığın beyanları tamamen suçtan kurtulmaya dönüktür. Neredeyse maktulün kendisini öldürdüğünü iddia edecek. Maktulün ölüm yaralarına bakıldığında sanığı darp etmesi mümkün değildir.”

‘Toplumun vicdanını rahatlatacak karar vermenizi istiyoruz’

Avukat Cemre Işık meslektaşlarının beyanlarına katıldığını ifade ederek, “Mahkemeden tek beklentimiz caydırıcı bir ceza verilmesidir. Toplumun vicdanını rahatlatacak bir karar vermenizdir” dedi. 

Ardından konuşan fail, kendini aklamaya dönük savunma yaptı. 

Failin avukatları da, mütalaaya katılmadıklarını söyleyerek, “Doğrudan bir kast söz konusu değildir” savunması yaptı.

Müebbet hapis cezası

Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından faile, “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası vererek indirim uygulamadı.