Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü, Kürtçe hutbe okudukları gerekçesiyle Demokratik İslam Kongresi (DİK) ve Din Alimleri Derneği (DİAY-DER) yönetici ve üyesi 9 din aliminin tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı. İlçe örgütü önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı okuyan ilçe örgütü yöneticisi Zafer Kılıç, toplumun kanayan önemli yaralarından birine işaret etmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Türkiye’nin halklar ve inançlar bakımından zengin bir coğrafya olduğunu belirten Kılıç, “Bu coğrafyada yaşayanlar, birlik ve kardeşlik içinde yaşamak isterken ne yazık ki bu iktidar ve sistem buna izin vermiyor. Bir kaç gün önce İstanbul merkezli bir operasyon düzenlendi. Bu sefer kimler gözaltına alındı? Din alimleri. Din alimlerini kim gözaltına aldırıyor? İsminde adalet ve kalkınma olan bir siyasi parti. Devletin bütün organlarını tek tek ele geçirmiş olan AKP iktidarı, din alimleri ile uğraşma vazifesini devam ettiriyor” dedi.

'BU ZULÜM KABUL EDİLİR Mİ?'

Din alimlerinin günlerce hukuksuzca gözaltında tutulduğunu ve 9 din aliminin tutuklandığını belirten Kılıç, “Şimdi buradan biz başta Müslüman toplumuna, İslam toplumuna sormak istiyoruz; İslam kisvesi altında bu zulüm kabul edebilir mi? Biz asla kabul etmiyoruz. Ve Müslümanım diyen hiçbir insanın da bunu kabul edeceğini sanmıyorum, kabul edilemez bu. Toplumun bütün unsurlarını sarayın emrine havale etmek istiyorlar. Buna din alimlerini de eklemek istiyorlar. Yani, saray aslında kendi İslam’ını yaratmak istiyor. Oysa birçok din alimi bunu reddetmektedir. Ve din alimleri demektedir ki, ‘İslam’ın evrensel değerleri vardır ve bizler bunu korumak için bir çaba içinde olacağız’. AKP iktidara geldiği zaman bir mazlum edebiyatı ile iktidara geldi, belki de mazlumdu. Bizler diyoruz ki; gerçekten AKP artık bütün toplumsal değerlere aykırı davranan zararlı bir oluşum haline gelmiştir ve bu toplum derhal bu iktidardan kurtulmak durumundadır” diye konuştu.

'ZULÜM İLE ABAD OLUNMAZ'

Halkların yargıları zalim iktidarı tedip edeceğine vurgu yapan Kılıç, şöyle devam etti: “Zulüm ile abad olunmayacağı bu ülkenin Müslümanı, Hristiyanı, Alevisi, Sünnisi, Êzidîsi, Türkü, Kürdü, Arabı, Lazı, Çerkezi kanaat önderleri din alimleri yani bu topraklarda barış, kardeşlik, eşitlik, özgürlük ve adalet isteyen bütün kesimler birlikte yaşam arzusunda olan bütün kesimler zulümle abad olunmayacağını bu iktidara öğretecektir. Bütün ezilenler ve sömürülenler size zulümle abad olunmayacağını elbette gösterecektir. Biz buradan bir kez daha şunu ifade ediyoruz, din alimlerine dönük bu operasyon ve bu gözaltılar bir an önce son bulmalıdır. Din alimleri olmaları gereken yerde olmalıdır; cenaze kaldırmalı, camilerde görevlerini yerine getirmelidir, din alimleri kanaat önderleri olarak toplumun sorunlarına değebilmelidir. Toplumun yaralarını sarabilmelidir. Bunu yapmayan çalışan din alimlerine, DİAY-DER ve Demokratik İslam Kongresi üyelerine bu yapılanları kabul etmiyoruz, bunu hiçbir vicdan kabul edemez. Toplumun vicdanı yaralanmıştır, bir an önce gözaltılar son bulmalı ve bütün gözaltılar serbest bırakılmalıdır.”