Demokratik İslam Konferansı (DİK) Eş Sözcüsü ve HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, koronavirüs salgını sonrası, mecliste görüşmeleri başlayan infaz kanun teklifi hakkında yazılı bir basın açıklaması yayınladı.

İnsanlığın aylardır koronavirüs pandemisi ile yüz yüze kaldığı belirtilen açıklamada, küresel bir salgına dönüşen hastalığa karşı birçok ülkenin aldığı ilk önlemin hapishaneleri boşaltmak olduğu ifade edildi. “Ülkemizde hapishanelerin mevcut kapasitesinin çok üstüne bir doluluk içinde olduğu ortadadır” denilen açıklamada, “Salgının, yüz binlerce insanın bulunduğu Cezaevlerine de bulaşma riski ve sonrasında yaşanabilecekler bütün kamuoyunu ve halkımızı derinden endişelendirmektedir” denildi.

POLİTİK VE AHLAKİ HASARLARA SEBEP OLACAK’

Salgının yaşamları tehdit ettiği bir süreçte durumun hem tutuklular hem de yakınları için dayanılmaz hal aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Cezaevlerinde bulunan insanların, ulusal ve uluslararası hukuka göre sağlık ve güvenliklerinden devlet sorumlu olduğu gibi yaşamlarının güvencesinden de sorumludur. Salgının boyutlarının giderek arttığı hem kendi ülkemizin hem dünyanın gidişatından görülmektedir. Hapishanelerde bu vakanın görülmesi önü alınamayacak ve geri döndürülemeyecek hukuksal, insani, sosyal, politik ve ahlaki büyük zarar, hasarlara sebep olacaktır” diye belirtildi.

“Tüm insanlığı barışa ve ortak aklın gücüne davet ediyoruz” denilen açıklamada son olarak, “Bu çerçevede geç olmadan ülkemizi yöneten ve sorumluluk sahibi olan herkes, siyasi düşünceleri, çalışmaları sebebiyle hapishanelerde olanların tamamının da infaz yasası kapsamına alınmasına destek vermeleri gerekmektedir. İnfaz yasası bütün mahkûmlar için eşit uygulanmalı ve derhal tahliye edilmelidirler” ifadelerine yer verildi.(İstanbul/MA)