İstanbul'da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyesi 28 kişi, 3 Temmuz’da gözaltına alındı. 7 gün gözaltında kalan 26 kişiden, Ali Fuat Hatip, Aydın Ayhan, Enver Karabey, Mehmet İnan, Mehmet Emin Aslan, Nezir Erdemci, Ekrem Baran, Hafik Tunç ve Sefa Mehmetoğlu Kürtçe hutbe okudukları, Sivil Cuma Namazı’na katıldıkları ve yürüttükleri dernek faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklanırken, 17 ise serbest bırakıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 ay sonra hazırladığı iddianameyi İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. Daha önce savcının havuz medyasına servis ettiği iddianamede, 23 kişi hakkında “Örgüte üye olmak” ve “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”  suçlamaları yöneltildi. 5 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

KÜRTÇE HUTBE

İddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Söz konusu iddianamede, DİAYDER üyelerinin telefon görüşmeleri, sanal medya paylaşımları, gözaltı esnasında el konulan dernek raporları yanı sıra açık ve gizli tanık beyanları delil olarak yer aldı. İddianamede imamların verdiği hutbenin Kürtçenin yöresel lehçesi olmadığı ileri sürülerek, Kürtçesinin suçlama konusu yapılması dikkati çekti. İddianamede savcı hutbede “Civak, Bawermend, Heja, Jiyan, Henber, Rûmet, Taybet” gibi kelimelere yer verilmesini “örgüt terminolojisi” ne kadar taşıyarak suç olarak gördü.

İBB’DE GASSAL OLMAK SUÇ

Bir diğer suçlama ise gassal olmak oldu. Mehmet İnan’ın İBB’de Gassal olduğu, gassal olarak alınanlara DİAYDER yöneticilerinin referans olduğunu ileri sürüldü. İddianamenin kabulüyle dosya soruşturma aşamasından kovuşturma aşamasına geçerken iddianameyi kabul eden mahkeme başkanının baktığı diğer dosyalar dikkat çekiyor.

MAHKEME BAŞKANI TANIDIK

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Akın Gürlek aynı zamanda HDP Eş Genel eski Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP’li eski vekil Sırrı Süreyya Önder ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlara hapis cezaları veren isim.

İlk duruşma ise 18 Şubat 2022'de yapılacak.