Koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı yaşanan ölüm ve vaka sayılarının artması üzerine 17 Mayıs’a kadar sürecek “tam kapanma” kararı dün akşam 19.00 itibarıyla başladı. Ekonomik önlemler alınmadan “tam kapanmaya” gidilmesine tepkiler devam ediyor. 

  

‘SUSTUKÇA KÖTÜ ŞEYLER GELİYOR’

Geçimini ev temizliğine giderek sağlayan Fatma Karaca, "Kapatma kararını hiç iyi bulmuyorum, herkes aç kaldı. Geçinemediğim için evlere temizliğe gidiyorum. Bayram öncesindeki dönemlerde benim en yoğun çalıştığım dönemlerdi. Şimdi kapanma kararı olduğu için çalışamayacağım. Hiçbir destek vermediler, kapanma boyunca bayat ekmeğin dışında alabileceğim hiçbir şey yok” dedi. “Bizi bitirdiler” diyerek tepki gösteren Karaca, “Herkes susuyor. Sustukça başımıza daha kötü şeyler gelecek” toplumsal sessizliğe vurgu yaptı.

İzmir'de yerel bir dergi yayıncılığı yapan Ahmet Kandemir de kapanma kararının ancak esnaf ve çalışanlara destek verilerek yapılması gerektiğini vurguladı.

'HERKESİ HALİ PERİŞAN'

AKP iktidarının salgının başından beri destek paketlerini "Beşli çeteye" verdiğini söyleyen emekli öğretmen Ahmet Özar, "128 Milyar doların vatandaşa harcandığını söylüyorlar ama kimsenin cebinde değil. Küçük esnaf bin borçla bir yer açıyor hiçbir destekte bulunmadan kapatılıyor. Ama kongrelerin hepsi dolu. Türkiye'nin her yerine salgını kendileri yaydılar. Sonucunu da hastanelerin doluluğundan, esnafın, işçilerin halinden görebiliyoruz. Herkesin hali perişan" diye konuştu.

‘DESTEK VERİLMİYOR’

Kemeraltı çarşısında 17 yıldır esnaf olan Tahir İnan da ekonomik desteklerin verilmeden alınan kapanma kararının, esnafı bitirme noktasına getirdiğini söyledi. Hiçbir önlem almadan pandemiyle mücadele edilemeyeceğini söyleyen İnan, kısa süreli kapanmalarla salgının önlenemeyeceği gibi yayılımını arttıracağını ifade etti. İnan, tepkisini şöyle sürdürdü: "Aşılama yok. Bir hafta sonra dediler, iki aya ertelediler. Vergiler, kiralar ödenemiyor ama hiçbir gelir yok. Her bir dükkanda çalışanlar var, dükkanlar kapatıldı mı işçiler de işsiz kalıyor. Ne esnafa ne de işçiye devlet destek vermiyor.” 

'HAZİN BİR DURUM'

Türkiye'de salgının arttığını, vakaların yükseldiğini bu nedenle de kapanma kararının önemli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Berran Bozkurt da "Ancak bunu yaparken esnaf ve çalışanlar için desteklerin olması gerekirdi. Bu hali hazırda çok hazin bir durum" dedi.

'BÜYÜK SIKINTI YAŞIYORUZ'

Bir yıldır esnafların destek beklediğini son kararla yine destek verilmeden kapatma kararı alındığını söyleyen Birol Yıldız da, "Esnaf ne yapacağını şaşırmış durumda. Kapanma sağlık açısından doğru bir karar ancak destek olmadığı için doğru bulmuyorum. Bizim gibi küçük esnaflar için büyük bir sıkıntı doğuruyor. Çünkü ödemelerimiz ertelenmiyor. Ekonomik paket de açıklansaydı, esnaf da kendine bir yol çizebilirdi" diye belirtti.

'BIÇAK KEMİĞE DAYANDI'

Esnafların yaşadığı sorunları "Bıçak kemiğe dayandı" diyerek özetleyen Süleyman Uğurlu ise "Dayanacak gücümüz kalmadı. Pandemiye karşı herkes üzerine düşeni yapmalı. Devlet de bizleri desteklemeli. Şu anda esnaflara verilen kimi yardımlar var ancak yeterli değil, vergilerimizde indirim istiyoruz, bizi ayakta tutacak destekleri yapması gerekiyor" diye kaydetti.