Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) Türk Dili ve Edebiyatı dersi veren akademisyen Nurullah Arvas, profil resminde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” görseli olan S.Ş, isimli öğrenciyi “Bu şekilde dersime giremezsin, sen yaşatır dersin başkası yaşatmaz der" diyerek dersten çıkardı.

DERSTE PROTESTO EDİLDİ

Kadın örgütleri Avras’ın yaptığı konuşmanın videosunu sosyal medya hesaplarında paylaşarak, “Kadın düşmanlarını üniversitelerde istemiyoruz” diyerek teşhir etti. Ayrıca Arvas’ın dersi devam ederken, birçok öğrenci “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” çerçeveli profil resmiyle dersine girerek, kendisini protesto etti.

Avras’ın dersten attığı Metalurji ve Malzeme Mühendisi bölümü öğrencisi S.Ş., yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ SİYASİYMİŞ!

 S.Ş., daha önce Avras’ın dersine çok fazla girmediğini ancak uyarı almasından kaynaklı bu hafta dersine girdiğini belirterek, yaşananları şöyle anlattı: “Hocanın dersine çok fazla girmiyordum. Geçen hafta devamsızlığa dikkat etmem gerektiğini söyleyince bu hafta dersine girdim. Dersin ilk dakikasında beni attı. Ben de sistemde hata var diye tekrardan derse girdim. Dersin sonuna kadar kaldım. Konu anlatımı bitince hoca bana ‘Dersim’de siyaset istemiyorum. Siyasi fotoğrafları yapamazsınız. Bir dahakine profilini değiştirip öyle gir dersime’ dedi. Mikrofonum olmadığı için ‘İstanbul Sözleşmesi siyasi değil, uluslararası bir sözleşmedir’ diye yazdım. Hoca da ‘Başkası da başka bir uluslararası sözleşme yapsın o zaman. Bu bir slogandır bu şekilde giremezsin’ diye tekrarladı. Profil fotoğrafımın ayrıca üniversitenin kadın topluluğunu kararı olduğunu söyledim. ‘Ne yaparsan yap. Giremezsin. Bu dersin hocası benim izin vermem’ dedikten sonra beni dersten atıp açıklama yapmama izin vermedi. Olay böyle yaşandı.”  

AMAÇ: HER YERDE SUSTURMAK

S.Ş., yaşanan olaya ilişkin öncelikle İstanbul Sözleşmesi’nin siyasi olmadığını, insan haklarını savunan bir sözleşme olduğunu anımsatarak, “Sözleşmeyi siyasileştiren asıl kendileridir. İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik bu tepki bizim susturulmak istenilmemizin sebebidir. Her yerde yaşam hakkımızı elimizden almak istiyorlar. Buna karşı bile yaptığım hiçbir şey yoktu, tek yaptığım profil resmimde sözleşmeyi yazdırmaktı. Ama buna bile tahammül etmeyen bir zihniyetle karşılaştım” dedi. 

‘HİÇ SORUN YAŞAMADIM’

Profil resmini yaşamak, hayatta kalmak isteyen ve katledilen kadınları anmak için yaptığını sözlerine ekleyen S.Ş., “Ayrıca bu karar sözleşmenin feshedilmesinin ardından üniversitenin kadın topluluğu tarafından alınmıştır. Ben o günden beri hep bu profille derslere giriyorum. Hiçbir hocam sorun çıkarmadı” diye konuştu. 

‘SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇMEYECEĞİM’

“Avras’ın dersinden kalabilirim ama profil resmimi değiştirmeyeceğim” diyen S.Ş., sözlerini şöyle tamamladı: “İstanbul Sözleşmesi’nden de kararlılığımdan da vazgeçmeyeceğim. Bana destek veren tüm kadınlara teşekkür ediyorum. Bu olaya sesiz kalmak kabul etmek olurdu. Derse girme hakkımı kaybetsem de sesiz kalmadım. Üniversitelerde kadın düşmanlığını yapan akademisyenleri istemiyoruz. İzin vermeyeceğiz.” 

MA/ Semra Turan