Doğası, bitki florası ve yaban hayatıyla ilgi çeken Dersim, doğal yapılarıyla da göz kamaştırıyor. Dersim Pülümür Vadisi yolu üzerinde bulunan bölge halkı tarafından “Ağlayan kayalar” olarak adlandırılan doğal yapı turistleri cezbediyor.

Birçok ilinden Dersim’e gezmeye gelenler, Pülümür Vadisi'nde bulunan “Ağlayan Kayalar”ı görmeden kentten ayrılmıyor. Pülümür yolunu kullanan sürücüler de araçlarını durdurarak hatıra fotoğrafları çekiyor. İlgiden dolayı yolda sıklıkla trafik kuyruğu oluşuyor.  

YAZ KIŞ SU DAMLIYOR

“Ağlayan Kayalar” ismine ilişkin farklı varsayımlar dile getirilirken, yaz kış su damladığı için halk genelde bu ismi kullanıyor. Bazı iddialar ise, “Ağlayan Kayalar”ın ziyaret olduğu yönünde… 

Kış aylarında aşırı soğuklardan kaynaklı buz tutarak kartpostallık görüntü oluşturan “Ağlayan Kayalar” yaz aylarında ise yağmur damlası şeklinde şırıl şırıl akışkanlığıyla dikkat çekiyor. 

TRABZONDAN GELDİK: GÖRÜNTÜ MUAZZAM 

Trabzon’dan Dersim’e gezmeye gelen Şeyma Peker ile Murat Aksu, “Ağlayan Kayalar”ı görüntülemek için vadiyi ziyaret edenlerden. Şeyma Peker, ilk defa Dersim’e geldiğini ve kayalıkların doğal güzelliğinin göz kamaştığını dile getirdi.  Murat Aksu da, kayaların muazzam bir görüntü oluşturduğunu, herkesin gelip görmesi gerektiğini ifade etti. 

Ankara’dan gelen Veysel Kızılkaya da, görüntünün muhteşem olduğunu, doğanın hakkını verdiğini söyledi. 

AĞLAYAN KAYALAR ETKİLİYOR

Diyarbakır’dan geldiğini belirten Ali İhsan Yakan ise, kayaların etkileyici bir görüntüye sahip olduğunu ifade ederek, Dersim kültürünün ve doğal yapılara verilen isimlerin uyum içinde olduğunu söyledi. Yakan, “Keşke daha önce gelip Dersim’in güzelliklerini görseydim. Bundan sonra her zaman gelmeye devam edeceğim” diye konuştu. 

Mezopotamya ajansı / Semra Turan