Dersim’de Emek ve Demokrasi Güçleri, valiliğin kentte 8 aydır uyguladığı eylem ve etkinlik yasaklarına ilişkin Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yapmak istedi. Sanat Sokağı’nda toplanan gruba, açıklama sırasında polis, valiliğin yasak kararını gerekçe göstererek müdahale etti. Polis müdahalesinin ardından grup, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Yaşanan arbedenin ardından grup “Direne direne kazanacağız”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atarak, alkış eşliğinde yürüyüş yaparak Belediye İş Merkezi önüne gelerek burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açılamada, Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Hıdır Yıldız, Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerinin protesto gösterisine dikkati çekerek, gözaltına alınan ve tutuklanan öğrencilere “polis sopasıyla” boyun eğdirilmeye çalışıldığını söyledi.  

  

DEMOKRASİYE ZARAR VEREN ÖNLEMLER 

Dersim ve Van’ da da tedbir adı altında Olağanüstü Hâl (OHAL) uygulamalarının devam ettiğini söyleyen Yıldız, keyfi uygulamalarla kentte eylem ve etkinliklerin yasak olduğunu ifade etti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 10 ve 11’inci maddesini hatırlatan Yıldız, “İfade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili birçok içtihatta, toplantı düzenleme özgürlüğünün, demokratik toplumlarda korunması gereken temel haklardan olduğunu belirtilmiştir. Toplanma ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik, koruyucu tedbir niteliğinde olan radikal önlemlerin demokrasiye zarar vermekte olduğu, hukukun üstünlüğüne dayanan demokratik toplumlarda, barışçıl yöntemlerle toplanma özgürlüğünün uygulanmasının öneminin altını çizmiştir” şeklinde konuştu.

AMAÇ MUHALEFETİ SUSTURMAK

İktidarların ve yandaşlarının kendileri için yaptığı her türlü kongre, afiş, pankart ve etkinliğin serbest olduğunu dile getiren Yıldız, “Demokratik muhalefeti susturmak için yapılan bu yasaklara sessiz kalmayacağımızı belirtmek istiyoruz. Biz, Emek ve Demokrasi Güçleri olarak geçmişte olduğu gibi bugün de, hukuka aykırı tüm işlem ve eylemlerin karşısındayız” ifadelerinde bulundu. (Dersim/MA)