Dersim’in Pertek ilçesinin Yukarı Yakabaşı Köyü’ne (Horik) bağlı Ağacan mezrasında yaşayan Ali Kaplan ve ailesi, köy korucularının kendilerine baskı uyguladığını belirterek, “Alevi olduğumuz için korucular bizi göçe zorluyor” dedi.

Yeni Dersim Gazetesi’nin haberine göre, yaklaşık 60 yıldır Ağacan mezrasında yaşayan Ali Kaplan ve ailesi, korucuların kendilerini göçe zorladığını söyledi. Kaplan korucuların kendilerine baskı uyguladığını belirterek “Alevi olduğumuz için. 80’de biz kaçmasaydık bizi evle beraber yakacaklardı. Yine aynı. Göçe zorluyorlar. Karakol çavuşları da koruculara destek veriyor. Gelip karşımda kurt işareti yapıyorlar. Beni bir gün ihbar ettiler bana küfür ettiler. Devlet bunları görsün. Bu ayrımcılık değil de nedir?” dedi.

“BİZE KARŞI KURT İŞARETİ YAPIYORLAR”

Dayanacak gücünün kalmadığını belirten Ali Kaplan, “Bize gelip kurt işareti yapıyorlar. Devlet bu koruculara sahip olsun. Bizim de artık dayanacak gücümüz kalmadı. Devlete, valiye, alay komutanına sesleniyorum. Biz köyümüzü terk edip nereye gidelim?” şeklinde konuştu.

“KORUCULAR TEHDİT EDİYOR”

Ali Kaplan’ın oğlu Tuncay Kaplan ise, “Hafta sonu sürekli korucular sabaha kadar silah atıyorlar. Bizi tehdit ediyorlar. Devlet köylere dönüş projesi çıkarmış, biz köyümüze döndük ama korucular tarafından tehdit ediliyoruz. Bir gün oğlakları otlatırken korucular beni tehdit etti. Sürekli bizi göçe zorluyorlar. Bunların elinden silahların alınmasını istiyoruz. Can güvenliğimiz yok” ifadelerini kullandı.

“ANNEMİ TRAKTÖRE BAĞLADILAR”

Bir süre önce annesinin korucular tarafından traktöre bağlandığını da belirten Tuncay Kaplan, “Korucu gelip annemi traktörün arkasına bağlıyorsa, bize hakaret ediyorsa, bu karakol komutanları neden bunlara destek veriyor, neden haklarında işlem yapılmıyor, neden silahları elinden alınmıyor?” dedi.

Kaplan ailesi, Dersim kamuoyundan dayanışma ve hukuki destek bekliyor.