Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adıyaman İl Örgütü 4. Olağan Kongresini gerçekleştirdi. "Dem dema HDP'ê ye (Şimdi HDP zamanı)" şiarıyla kentte bulunan bir düğün salonunda yapılan kongreye, HDP, Kömür Belediyesi Eşbaşkanı, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Kongrenin yapıldığı salona, “HDP kapatılamaz halkın iradesine kelepçe vurulmaz”, “Zaman: Kadın, özgürlük zamanı zaman HDP zamanı” pankartları asıldı. 

Kongre öncesi coşkulu kalabalık salon önünde halaylar çekti. Divan seçimi ile başlayan kongrede demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Divanın kongre gündemini oylaması sonrası söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Mecali kalmadı diyenler gelsin Adıyaman’da mecal görsünler. Kimse bizim moralimizi bozamaz” dedi. Beştaş’ın konuşması katılanalar tarafından sık sık sloganlarla kesildi. 

AKP-MHP’nin bir kez daha vize alamayacaklarını belirten Beştaş, “Gece gündüz HDP’ye saldırıyorlar. HDP olmasa ne yapacaklar. Konuşacakları başka bir konuları yok. Daha fazla demokrasi, barış diye bir gündemleri yok. Onlar savaş diyor biz ise barış diyoruz. AİHM kararları çok tartışılıyor bu ülkede, saçma sapan açıklamalar yapılıyor. Biraz siyaset, hukuk bilen biri bu konuşmaları yapmaz. Bu konuşmaların bir karşılığı olmadığını bilmeleri gerek. Yalan yanlış beyanlarda bulunuyorlar. Erdoğan, ‘AİHM kararlarına saygı duymuyorum’ dedi. Sen kimsin AİHM kim, senin AİHM kararına saygı duyman gerek, kendi Anayasana uymuyorsun. AİHM kararları iç hukukun üstünde. Bu Anayasa’ya her hangi bir yurttaş uymak zorunda olduğu gibi sende uymak zorundasın. Selahattin Demirtaş hakkında AİHM bir karar verdi, o karar sadece Demirtaş’ı ilgilendiren bir karar değil, HDP kararı. Milletvekillerinin rehin alması, Kobanê davası, HDP’nin kapatılma davaları için AİHM ‘Sen yargıyı kullanarak kendi siyasi çıkarların için yapıyorsun bu nedenle seni mahkum ediyoruz’ diyor. HDP olarak siyasi mücadelemizi her zeminde sürdüreceğiz. Hukuk mücadelemizde kesintisi sürecek” diye konuştu. 

‘HALK SİZİ KAPATACAK’

HDP kapatma davası kararını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin aldığını belirten Beştaş, “Hızını alamadı şimdi de AİHM’yi kapatın diyor. Halk sizi kapatacak, kapatacak. Seçim yasasını küçük ortak baraj altında kaldığı için değiştiriyorlar. Dün Kürtlere baraj koyanlar şimdi kendileri için barajı düşürüyor. Bu da onlara dert olsun. Biz bütün barajları yıktık” dedi. Adıyaman’ın bir tarım kenti olduğunu belirten Beştaş, “Tarımı bitirdiler. Çiftçi çok zor durumdadır. Savaş politikaları yüzünden ekonomi bitti. Halkın kursağından girmeyen lokma, savaşa harcanıyor. ‘Bir mermi ne kadar’ diye sorudular. Vatandaş sizin savaş politikalarınızı desteklemek, merminin fiyatını bilmek zorunda değil. İnsanlar faturalarını ödeyemeyecek bir duruma geldi. İnsanlar artık isyan ediyor. Bu iktidar her yönüyle karanlık bir iktidardır. Enflasyonu bu hale getiren sizsiniz, siz gidince biz bu enflasyonu düşüreceğiz. İşçiler bugün ayakta. Bu değişimin ayak sesleri, bu kötülük düzenini bitirilme zamanı” ifadelerini kullandı. 

‘NİYE HEPSİ TÜRKİYE SINIRINDA YAŞIYORLAR?’

AKP-MHP iktidarının değişmesi için ortak mücadeleye dikkati çeken Beştaş, “İktidarın her günü halka zarardır. Halk onların fişini çekecek, o ampul söndürülecek. DAİŞ’in bir diğer lideri Türkiye sınırında vuruldu. Niye hepsi Türkiye sınırında yaşıyorlar? Bunu kimse sorarsanız sorun, size orada güvende oldukları için olduğunu söyler. ‘Kobanê düştü düşecek’ diyenlerin hesaplamaları hala devam ediyor.  Savaş politikalarını deva ettirmelerinin nedeni savaştan rant devşirmeleri. İktidar sıkıştıkça önceki yıllarda yaşananlardan yola çıkarak yargıya talimat verip yeni davalar açıyorlar” diye konuştu. Kadınların maruz kaldığı şiddete dikkati çeken Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadına yaklaşım HDP’nin temel çizgilerinden bir tanesi. Cinayet, şiddet asla meşru görülemez. Kadın özgürlük mücadelesinde ileriye gitmek için elimizden gelini yapmamız gerek. Erkeklere değil biz erkekliğe karşıyız. Kadın katliamlarına karşı mücadeleyi büyüteceğiz.” 

‘İNSANLAR AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ’

Beştaş, devamında 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren tütün yasaklamalarına değinerek sözlerini şöyle tamamladı: “Mecliste yasa geçmesin diye mücadele ettik. İnsanlar açlığa mahkum edildiler. Bu yasanın geri çekilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu kabul edilemez yasal düzenlemeyi geri çektirmek için ortak mücadelemizi büyüteceğiz.”  

Kongre faaliyet raporlarının okunması ardından seçim ile devam etti. Yapılan seçimde Zeliha Karınca ve Bekir Gürbüz HDP Adıyaman İl Örgütü Eşbaşkanlığı’na seçildi.

DERSİM

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, “Örgütlü bir yaşam için hep birlikte-Seba cuyêka rexîstinkerda pêro pîya” sloganıyla 4’üncü Olağan Kongresi’ni düzenledi. Kongrenin düzenlendiği Dersim Belediyesi’ne ait konferans salonu partililerin yoğun katılımıyla hınca hınç doldu.

Partili gençler, kongre salonuna il örgütü binasından toplu şekilde yürüyerek geldi. Yol boyunca “Bijî berxwedana zindana” ve “Jin jiyan azidî” sloganları atan gençler, bina önünde şarkılar söyleyip halay çektikten sonra salona da slogan atarak girdi. Salondakiler gençleri alkışlarla karşıladı.

Parti bayrakları ile donatılan salona ise üzerinde tutuklu HDP’li siyasetçilerin fotoğraflarının yer aldığı pankart asıldı. Kongreye partili milletvekilleri, parti meclisi üyeleri, aralarında Diyarbakır’ın da bulunduğu çevre il ve ilçelerin yöneticilerinin yanı sıra Dersim Barosu, Dersim Belediyesi yanı sıra kentteki siyasi parti ve sendikaların başkan ve temsilcileri katıldı. Ayrıca kentin Sanayi ve Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği ile sendikalar tarafından kongreye çok sayıda çelenk gönderildi.

Kongre Parti Meclisi üyesi Nesimi Aday'ın açılış konuşması ile başladı. Kongrelerinin kitlesel geçeceğini bilerek kentteki spor salonunda düzenlemek istediklerini belirten Aday, ancak salonun kendilerine verilmediğini söyledi. Seyîd Nesîmî'nîn "Zalimin talim ettiği yola minnet eylemem" sözlerine atıf yaparak bu yaklaşıma tepki gösteren Aday, bugün salonlara sığmadıkları gibi halkın önünde kimsenin duramayacağını ifade etti.

Açılış konuşmasının sahne alan sanatçı Hasan Ali, "Zalimin sonu geldi" diyerek Kirmançkî parçalarını seslendirmeye başladı.