Dersim’de 5 Ocak’tan bu yana kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku dosyasına ilişkin yeni gelişme oldu. Gülistan Doku’nun haber alınamayan tarihten bu yana baş şüpheli olan Zainal Abakarov’un telefonunun 27 Şubat’ta kendisinden alındığı ve alınmadan önce bilgi verildiği ortaya çıktı.

Gülistan’ın 5 Ocak’ta kaybolmasının ardından 27 Şubat’a kadar alınmayan şüphelinin telefonu, bu tarihte alındıktan sonra 10 Mart’ta incelendi. Ancak, yapılan başvurulara rağmen incelemenin sonuçları, davanın tarafı olan Gülistan’ın ailesi ve avukatı ile paylaşılmadı. İnceleme sonucu, uzun uğraşların sonunda ancak 17 Haziran’da Gülistan’ın ablası Aygül Doku ile paylaşıldı. Aygül Doku ve dosya avukatı Ali Çimen, gelişmeye ilişkin bilgi verdi.

'GÜLİSTAN'A NE OLDUĞUNU BİLİYOR'

Şüpheli Zainal Abakarov’un telefonunun, ancak gündem olduktan sonra 27 Şubat tarihinde incelenmek üzere alındığını aktaran dosya avukatı, telefon alınırken şüpheliye bilgi verilerek alındığını kaydetti. Dosya avukatı Ali, ayrıca “26 Şubat’ta telefonunun alınacağından haberdar olan şüpheli, daha önce Gülistan’ı hiç aramamış, sormamış. Telefonu teslim edecekken bu sorun olmasın diye, telefonunun raporunun çıkacağından bilgi sahibi de olduğu için, ‘Nerdesin’, ‘Seni çok seviyorum’ gibi mesajlar yazmış. Bu bilgiyi şüpheliye kim verdi? Tüm bunlar dosyaya açık bir müdahalenin olduğunu gösteriyor. Bu gelişme tutuklama talebimizin ne kadar haklı olduğunu, şüphelinin delillere erişiminin olduğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Soruşturma sürecinde şüpheliye bilgi akışı var” diyen Ali, “Şüpheli de delil oluşturuyor. Nettir” vurgusunu yaptı.

SAVCILIĞA YENİ BİR DİLEKÇE VERİLDİ

Ali, ortaya çıkan detayların ardından Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na “Etkili bir Soruşturma yapılabilmesi için talebimiz gibi delillerin toplanması hakkında” yeni bir dilekçe daha sundu. Dilekçede şunlar belirtildi:

“İtiraza konu  Rapor 10.03.2020 tarihli olup Müvekkil Müştekilerden Aygül DOKU' ya 17.06.2020 tarihinde ancak teslim edilmiştir.  Dosyadaki taleplerimizde  aylar sonra   ancak değerlendirilmektedir.  Bu soruşturma dosyası kendisine  ulaşılamayan ve akıbeti belli olmayan bir kişi hakkında yürütülmesine rağmen aylarca evrakların dosyada bekletilmesi etkin bir soruşturma yapılmadığı izlenimi oluşturabilir.   Taleplerimizin  Sayın Savcılığınızca değerlendirilip  UETS veya uyap üzerinden tarafımıza tebliğini ayrıca talep etmekteyiz.  Şüpheliye ait telefon çözümlemesini içeren  rapora aşağıdaki nedenlerle  itiraz etmekteyiz itirazlarımız  doğrultusunda cep telefonun  Adlı Tip Kurumuna , TUBİTAK BİGEM ile bizim  ismini vereceğimiz  alanından uzman Adlı Tıp Bilişim Uzmanına  teslim edilerek   gerekli bilimsel incelemeleri  yapmak için gönderilmesini  talep  etmekteyiz. 

1-Şüpheliye ait olduğu iddia edilen ve şüpheli tarafından çok sonra Sayın Savcılığınıza  teslim edilen cep telefonun imajının bir örneğinin hazır olan Müştekiye teslimine ,  analiz raporunda uygulanan teknikler , silinmiş öğleler ile  tespitler yazılı olmasına rağmen bu konuda elde edilen verilerin tasnifi ve zaman bilgisi açık bir şekilde yazılı değildir. Müvekkil Gülistana atfedilen yazıların ne zaman hangi tarihte , nereden gönderildiği bilgisi de yoktur. Yine bir çok yazışma ekran görüntüsü şeklinde telefonda bulunmuştur. Yine bir çok yazışma 26.02.2020 tarihli olup el koyma kararından haberdar olan şüpheli tarafından atılması maksatlı olarak yazılmıştır adete şüpheli tarafından  delil oluşturulduğunu göstermektedir.  Neden 26.02.2020 tarihinde gülistan akıbeti şüphelinin aklına gelmiştir. Bir gün sonra Sayın Savcılığınızdan alınacak olan 27.02.2020 tarihli  El Koyma kararından şüpheli nasıl haberdar olmuştur. Tüm bunların soruşturma dosyasına helal getirme tehlikesi vardır. Bu husus 17.06.2020 tarihli tutuklama talebimizin ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha göstermiştir. 

Bu nedenle şüphelinin kullandığı watsap uygulaması da geri getirilme yöntemi  kullanılarak raporlandırılması gerekmektedir.    Tüm bu açıklamalar ışığında  dosyanın şüpheliye ait telefonun aslınında eklenmiş suretiyle  Adli Tıp Kurumu ve TUBİTAK BİGEM ile bizim  ismini vereceğimiz  alanından uzman Adlı Tıp Bilişim Uzmanına  teslim edilerek cep telefonu üzerinde silinen tüm ögelerin kurtarılarak,  cep telefondan geç teslim edilmesi nedeniyle herhangi bir format atılıp atılmadığının , mesajların, resimler, aramaların  , sinyal bilgileri , Data kullanımlarının  baz istasyonu bilgilerini gösterir şekilde yine  watsap uygulamasının verilerinin kurtarma yöntemiyle  tespit edilmesine bu bu tespitlerin  tarih zaman aralığı ve uygulanan tekniklerde  belirtilmek   suretiyle yeni bir rapor aldırılmasını ; 

2-Şüpheliye ait cep telefonu IMEI BTK kurumuna gönderilerek sahiplik bilgisi ,  bu IMEI ile hangi hatların  takılıp kullanıldığı , bu telefonun 2020 yılı ocak ayına ait sinyal bilgilerinin ayrıntılı  olarak tespit edilerek  raporlandırılmasını;

3- Sayın Savcılığınıza  teslim edilen  raporda  şüpheli tarafından  Müvekkil Gülistana  beni bu numaradan ara ' 0 532 163 15 06 ' diyerek belirtilen  cep telefonu numarasının 2020 yılı ocak ayına ilişkin tüm HTS ,Veri , Data kullanımı  sinyal , baz istasyonu bilgileri ile sahiplik bilgilerinin  ve abonelik başlangıç  tarihini n ilgili operatörden ve BTK dan  istenmesini ; 

4-İtiraza konu raporda Meltem olarak kayıtlı kişinin şüpheliyle  soruşturma konu olay ile ilgili bilgisi olabileceğinden  bu konuda tanıklığına  başvurulmasını;  sağlamak amacıyla bu talepte bulunulmuştur.”

AYGÜL DOKU:DELİLLER KARARTILIYOR

Gelişmeyi değerlendiren Gülistan’ın ablası Aygül Doku olayın karartılmaya çalışıldığını söyleyerek tepki gösterdi. Aygül şunları dile getirdi: “Şüpheli Zainal neden telefon kayıtlarını sildi. Nereden biliyordu telefonunu almaya geleceklerini? Kimler buna haber verdi? Tüm bu soruların cevabı aslında dosyayı karartmak istediklerini ve delillerin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını bizlere gösteriyor. Her şey bu kadar açık ortadayken neden bir şeyler yapılmıyor.  Aile olarak gerekli mercilere başvuracağız. Bu dosyayı AİHM’e kadar götüreceğiz.”

Jinnews Haber Ajansı