İzmir’de depremin yıktığı binalarda arama kurtarma çalışmaları son erdi. Depremin en çok etkilediği yerlerden biri olan Bayraklı ilçesinde bulanan Manavkuyu’daki depremzedelerin belirsiz bekleyişi sürüyor. Hasarlı evlerine giremeyen birçok depremzede, binlerce TL’lik eşyaları binalarda kalmış durumda. Devletin depremzedelerin eşyaları için çıkarması planladığı 30 bin TL’lik ödenek ise çok az. Bu durumu göz önünde bulunduran birçok depremzede ara sıra yaşamını riske atarak, hasarlı binalara girip eşyalarını tahliye etme çalışıyor. Depremzedeleri en çok endişelendiren ise, hasarlı binalarına ilişkin belirsiz durum. Depremzedelere göre; Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), hasar gören binalar için metrekare başına ödenekle binanın fiyatının çok altında ödemeler sunuyor. Hasarlı binalara ilişkin en çok mağdur olanlar ise; depremden önce kredi çekerek ev satın alanlar oldu. 

Suat ve Gülistan Köroğlu çifti bu mağduriyeti yaşayan ailelerden. Manavkuyu semtinde bulunan Mansuroğlu Mahallesi’ndeki 1593/1 sokağı Sezen Sitesinde depremden bir hafta önce krediyle daire alan Köroğlu çifti, adete bir belirsizliğin içinde. 2 yıla yakındır evli olduklarını belirten avukat Suat Köroğlu ve öğretmen eşi Gülistan Köroğlu, 360 bini konut, 100 bini ihtiyaç olmak üzere toplan 460 bin TL kredi borçlarının oluşan riskten dolayı silinmesini istiyor. 

KREDİYLE 670 BİN TL EV ALDI

Çektikleri 460 bin TL kredinin faizleri ile birlikte toplamda 670 bin TL’ye tekamül ettiğini kaydeden Suat Köroğlu, kredi çektikleri bankaya riziko gerçekleşti diye ihbarda bulunduklarını anımsatarak, “Bankada eksper göndereceğini söyledi. Banka kredi taksitleri veya ödemeler noktasında bir aktarımı olmadı. Riziko gerçekleştiğini için ödeyeceği sigorta bedelinin ne kadarını ödeyeceğine dair bir eksper göndereceğini belirtti. DASK, 110 metrekare dairemizi 124 bin TL üst limiti belirlemişler. Ama dairenin metrekaresi 125 metrekare. Aradaki 15 metrekare ki fark 15 bin TL civarında bir başka mağduriyet yaratıyor. Bu maddi bir hatta, bunu çözebileceklerini düşünüyorum” dedi. 

OTURMADIKLARI EVLERİN KREDİLERİNİ Mİ ÖDEYECEKLER? 

Neredeyse hiç oturmadıkları evin faiziyle kredisini ödemek zorunda bırakılmaması için yetkililerin acilen çözüm bulmasını gerektiğini dile getiren Suat Köroğlu, “Henüz enkaz çalışmaları yeni bitmişken bunların konuşulmasının doğru olmadığını biliyorum ama sonuç olarak bunlarda önümüzdeki sorunlar. Yetkililer yaşanan mağduriyetlerin farkında değil. Kimse ne yapması gerektiğini bilmiyor. Biz sosyal devlet anlayışı beklerken; organize bir devlet oluşumun olmadığını farkına vararak; depremzede konumumuzu koruyoruz” diye konuştu. 

SOSYAL DEVLET ANLAYIŞINI GÖREMİYORUZ 

Hasarlı evlerdeki depremzedelerin eşyalarının organize bir şekilde vinçlerle çıkarılması gerektiğini ifade eden Köroğlu, mevcut koşullarda depremzedelerin eşya masrafları için ödemesi planladığı 30 TL’nin çok az olduğuna dikkati çekti. Köroğlu, şöyle devam etti: “Doğal afet anında devletin sosyal devlet anlayışını göremeyeceksek; nerede göreceğiz? Bu yüzden ilk olarak; eşyalarımızın boşatılması lazım. Sonrasında bu borç durumunun bir şekilde mümkünse ortadan kaldırılması ya da revize edilmesi lazım. Yaşadığımız mağduriyetlerimiz yargı yolunda daha fazla uzatılmaması gerekiyor.”

YETKİLİLER SORUNLARI ÇÖZME ÇAĞRISI

“Bir vatandaş vermiş olduğu verginin nereye gittiğini sorgulamalı” diyen Köroğlu, depremzedelerin yaşadığı mağduriyetin bu nedenle olduğunu dile getirdi. Sorunlarına acil çözüm arayan Köroğlu, şunları söyledi: “Eğer deprem vergilerimiz sorgulamış olsaydık bu mağduriyetleri yaşamamış olurduk. Bizim durumumuzda olan birçok insan vardır muhtemelen. Çünkü mevcut koşullarda 400 bin TL’yi kimse peşin verip ev alacak durumda değildir. Hepsi kredi çekerek almıştır.” 

Mezopotamya Ajansı / Naci Kaya