İstanbul’da 10 Ocak’da Kadıköy-Eminönü yönünde giden vapurdan Haydarpaşa açıklarında denize atlayarak yaşamına son verdiği belirtilen 20 yaşındaki Samet Demir’den günlerdir haber alınamıyor. Siirtli olan ve ailesiyle birlikte Zeytinburnu’nda yaşayan Demir, Şişli’de bulunan bir firmada temizlik işçisi olarak çalışıyordu. 

Cemaat yurdunda kalan ve tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara ile aynı gün intihar ettiği belirtilen Demir’in 10 Ocak akşamı saat 21:05’te elbiselerini çıkararak denize atladığı güvenlik kamarası görüntülerine yansıdı. Demir’in denize atladığı ise yaklaşık 45 dakika sonra yolcuların Demir’in elbiselerini vapurda fark etmesiyle anlaşıldı. 

Vapurda güvenlik kameralarının ve aynı zamanda güvenliğin bulunmasına rağmen geç fark edilmesi dikkat çekti. 

TELEFONU KAYIP

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Samet Demir’in ağabeyi Cahit Demir, kardeşinin intihar etmesi için bir nedenin olmadığını söyledi. Ağabey Demir, “Kardeşimin bir psikolojik sorunu yoktu. 4 ay sonra askere gidecekti. Kardeşimin intihar etmesi için bir neden yoktu. Hayatıyla ilgili planları olan biriydi” dedi. Kardeşinin bulunması için gerekli yerlerden yardım isteyen Demir, “Kardeşimin telefonu da şuanda kayıp. Telefondan sinyallerin bulunmasını istiyorum. Kadıköy sahildeki kameraların incelenmesini istiyorum. Artık sesimi duysunlar” diye belirtti.

‘GİZLİLİK’ DENİLEREK BİLGİ VERİLMİYOR

Ekonomik olarak herkesin endişesi olduğu gibi kardeşinin de bu endişeleri olduğunu belirten Demir, kardeşinin intihar edecek bir vaziyette olmadığını ifade etti. Demir, “Olayın yaşandığı Kadıköy’e gittim. Hiçbir çalışma yürütülmüyor. Sesimizi duysunlar. Arama çalışmaları biran önce hızlandırılsın. Kardeşimin bir an önce bulunmasını istiyorum. Bize bir bilgide verilmiyor. Olayın ‘gizliliği’ açısından diyerek bilgi alamıyoruz. Neden bunu yaptıklarını da anlamıyorum. Kamera görüntüleri bize izletildi ama bize verilmedi. Kardeşimin durumu araştırılsın. Onu, bunu yapmaya zorlayan biri varsa bulunmasını istiyorum” diye konuştu. 

GÜVENLİK ZAFİYETİ VAR

“Şehir hatlarında çalışan vapurların güvenlik önlemleri neden yok?” diye soran Demir, olayın yaşandığı saatin 21:05’te olduğunu ve vapurun 21:50’de Karaköy iskelesine yaklaştıktan sonra elbiselerinin fark edildiğini söyledi. Demir, şöyle devam etti: “Vapurda olan güvenlik kameraları sürekli izlenmiyor mu? Vapurun içinde olan güvenlik neden bu yaşanan olaydan haberdar olmamış ve görmemiş? Bunun bir güvenlik zafiyeti olduğunu düşünüyorum. Bunun araştırılmasını istiyorum. Güvenlik zafiyeti olmasaydı olay önlenebilirdi. Güvenlik kameralarının sürekli izlenmesi gerekiyor.” Kardeşinin Marmara denizinde sadece 3 botla arandığına tepki gösteren Demir, “Bu yetersiz bir çalışmadır, gerekirse diğer illerden takviyeler yapılması gerekiyor. Bu arama çalışmalarına destek verilmesi gerekiyor” dedi. 

‘ARAMALAR HIZLANSIN KARDEŞİMİ BULUNSUN’

Yakın dönemde birçok kişinin intiraha sürüklendiğini hatırlatan Demir, gençlerin gelecek kaygısı taşıdığını ve ne yapacaklarını bilemediklerini için bu olayların yaşandığını dile getirdi. Demir, “Ben kendim evliyim ben bile önümü göremiyorum. Ekonomik olarak, sosyal olarak hiçbir genç önün göremiyor.  Gençlere sahip çıkmamız gerekiyor. Bakanlıklara, deniz polisine sesleniyorum. Artık kardeşim bulunsun aramalar hızlandırılsın” diye konuştu. (İstanbul/MA)