Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırıda katledilen parti çalışanı Deniz Poyraz, Konak ilçesinde Tepecik Mahallesi’ndeki Mezarlıklar Müdürlüğü’nde dini vecibelerinin yerine getirilmesinin ardından ailesi ve partililer tarafından alındı. 

Mezarlıklar Müdürlüğü önünde ağıt yakan annesi Fehime Poyraz, “Benim kızıma ne işkence çektirdiyse, Allah ona da versin. Nasıl içim yandıysa, onun annesinin içi de yansın. Hayatta kimseye beddua etmedim ama içim yandı, onun annesinin içi de yansın. Denizler ölmez, Deniz gitti, binlerce Deniz gelecek. Ne mutlu bana ki Deniz’in annesiyim. Bir kadına o kadar işkence yapılır mı? Faşist. Senin kızıma ne hakkın vardı. Allah belanı versin, derman bulamayasın inşallah” dedi. 

Aile evine getirilen Poyraz’ın cenazesi, burada binlerce kişi tarafından “Şehit namirin” ve “HDP halktır, halk burada” sloganlarıyla karşılandı. Binler, Poyraz’ın anne ve babasıyla birlikte buradan Kadifekale Camisi’ne kitlesel yürüyüş düzenledi. Kadifekale Camisi’nde binlerce kişinin katılımıyla, Poyraz için cenaze töreni düzenlendi. 

Törene, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Cengiz Çiçek ve Esengül Demir, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Kürt siyasetçi Sırrı Sakık, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Orhan Sarıbal, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gelecek Partisi temsilcileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. 

Kadifekale Camii’ne getirilen Poyraz’ın cenazesi, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Şehit namirin”, “Katil devlet hesap verecek” sloganlarıyla karşılandı. Kızının cenazesi başında haykıran anne Fehime Poyraz, “Kızım Kürt halkının kızıdır. Halkımızın sayesinde ayakta kalıyorum” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN ÇELENK

Cenazenin getirildiği Kadifekale Camii’ne, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sol Parti İzmir İl Örgütü, DİSK-Genel İŞ, KESK, Türkiyeli İşçiler Birliği çelenk yolladı.

ARTIK YETER

Camii bahçesinde İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz’a başsağlığı diledi. Anne Poyraz, “Biz kardeş dedik, biz öldürüldük. Kan döktüler, mazlumlardan ne istiyorlar, yeter artık kan dökülmesin, çocuklarımız ölmesin, daha bizden ne istiyorlar, yeter bu kan dursun, barış gelsin, benim kızım son şehit olsun. Artık yeter” diye konuştu. 

KISA SÜRELİ GERGİNLİK

Cenaze törenine müdahale etmek isteyen polis, cenaze başında bekleyen kitleyi cami avlusundan çıkarmaya çalıştı. Güvenlik önlemi aldıklarını iddia eden polis ile kitle arasında gerginlik yaşandı. Polise tepki gösteren bir yurttaş, “Güvenliğimiz için burada olsaydınız, Deniz yaşıyor olacaktı. Deniz sizin yüzünüzden öldü” diyerek tepki gösterdi. 

EMEP: İZİN VERMEYECEĞİZ

Cenaze namazı öncesi kitleye seslenen EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Halkımızın başı sağ olsun. Deniz yoldaşımız 6 kurşunun öldüremediği bir yoldaşımızdır. Ona sıkılan kurşun, bize sıkılmıştır. Milyon dolarları götürenlere ses çıkmasın diye sıkılan kurşundur. Bugün emek güçleri, demokrasi güçleri ile yan yanayız. Biz bu filmi daha önce gördük. Ama aynı nehirde iki kez yıkanmaz. Bir kez daha provokasyonlara, siyasi cinayetlere izin vermeyeceğiz. Tüm halkımızla birleşelim çete, mafya düzenine geçit vermeyelim” ifadelerinde bulundu.

SOL PARTİ: FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA

Sol Parti Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer, “Deniz kardeşimizi katledenler, mafya, talan düzenini sürdürmek isteyen iktidardır. Aylardır tüm muhalifleri ve HDP’yi hedef gösteren ve aslında boğazına kadar pisliğe gömülen iktidar, bundan kurtulmak için ülkenin geleceğini zifiri karanlığa teslim etmeye çalışıyor. Bizler buna izin vermeyeceğiz. Deniz Poyraz’a yapılan katliama ve HDP’yi hedef gösterenlere karşı omuz omuza mücadeleyi devam ettireceğiz. Faşizme karşı omuz omuza” diye konuştu.

Fotoğraf: Deniz Poyraz

HDK: KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜK AŞKI VAR

Sözlerine başsağlığı dilekleriyle başlayan HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, “Başımız hep dik olsun, hep onurlu olalım. Bu kavga Deniz’lere karşı rant, hırsızlık düzenini savunanlarla, biz demokrasi mücadelesi yürütenlerin kavgasıdır. Tetiği çeken elbette katildir. Sebahattin Ali, Hrant Dink, Berkin Elvan, Tahir Elçi, Apê Musa Deniz Poyraz’dır. Kendi Gladio’sunu Suriye savaşında Kürt halkının özgürlük mücadelesine karşı devşirmek isteyenlere bir sözümüz var: Sizin tetikçileriniz, kontrgerillanız varsa, Kürt halkının özgürlük aşkı vardır. Dün bir fotoğraf cevap verdi. O da Deniz yoldaşın fotoğrafıydı. Otel odalarında, saraylarda zevk u sefa içerisinde yaşayanlar, vatanseverler değil, vatan hainidirler. Hep birlikte Deniz’in yoldaşı olmaya, örgütlü mücadeleyi başaracağız” diye kaydetti. 

SANCAR: BİLİNÇLİ KAOS PLANI 

Kürtçe başsağlığı mesajıyla kitleyi selamlayan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Dün İzmir İl Örgütümüze alçakça bir saldırı yapıldı. Deniz kardeşimiz kalleşçe katledildi. Bu cinayeti, saldırı katliam göz göre göre geldi. Karşımızda bir çete mafya soygun kan düzeni var. Bu düzeni ayakta tutanda Kürt, demokrasi ve özgürlük düşmanlığıdır. Bunların yarattığı nefret ortamı, sürekli Kürt halkını, temsilcilerini, demokrasi güçlerini hedef gösterenler bu zemini yaratmıştır. Bunun sorumlusu iktidardır. Kim bunun bir münferit saldırı olduğunu söylüyorsa bu cinayetin ortağıdır. Ortada bilinçli, örgütlü bir kaos planı vardır” dedi.

MUTLAKA KAZANACAĞIZ

Bir kez daha demokrasi güçlerine Kürtler üzerinden mesaj verildiğini ifade eden Sancar, şöyle devam etti: “Yine önce demokrasi güçlerini susturmak için Kürtlere, HDP’ye saldırıyorlar. Siyasette baş edemediler, mahkemelerde baş edemediler. Eli kanlı tetikçilerini devreye koruyorlar. Dimdik ayaktayız. Mücadelemizi kararlılıkla inançla sürdüreceğiz. Deniz kardeşim sana söz veriyoruz, senin hayallerini mutlaka gerçekleştireceğiz. Mutlaka gerçekleştireceğiz. Bunu hep birlikte yapacağız. Demokrasi güçleriyle bir araya geliyoruz. Bu yalan, talan ve kan düzenini birlikte yıkacağız. Bir Deniz gitti, binler geliyor. Yılmayacağız. Ne davaları ne cinayetleri bizi durdurabilir. Yolumuza inançla, kararlılıkla yürüyeceğiz. Mutlaka kazanacağız.”

BULDAN: BAYRAĞI DÜŞÜRMEYECEĞİZ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın açıklamaları şöyle: “Bugün dayanışma için buraya gelen bütün misafirlerimize, özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bu görüntünün, bu dayanışma duygusuyla bir araya gelerek, bize güç veren arkadaşlarımızın görüntüsünün, geleceğimizi, Türkiye’nin demokratik siyasetini yeniden şekillendireceğini, özellikle ifade etmek istiyorum. Bizi ayırmak isteyenler, AKP’ye biat etmeyenleri, bu ülkede düşman gibi göstermeye çalışanlar, AKP gibi düşünmeyenleri, ona itiraz edenler her gün susturanlara karşı, daha fazla bir arada olmak, daha fazla dayanışmak ve daha fazla mücadele etmek, direnmek için elbette ki bugün bir arada olmak önemliydi. Bugün acımız büyük, genç bir arkadaşımızı birazdan sonsuzluğa uğurlayacağız. Deniz yoldaşımızın bize bırakmış olduğu mirasın, Deniz yoldaşımızın bize devrettiği bayrağın taşıyıcısı olacağımıza, kadınlar olarak bir kez daha söz veriyoruz. Onun bıraktığı mirası, asla ve asla yerde bırakmayacağız. Onun bize bıraktığı mirası, asla ve asla yerde bırakmayacağız. Onun bize bırakmış olduğu bayrağı, asla yere düşürmeyeceğiz. 

PROVOKASYON DEĞİL 

Dün İzmir İl Örgütümüzde çok alçakça bir katliam yaşandı. O katliamı bilerek ve isteyerek, planlı bir şekilde devreye sokanlar şunu bilsin ki bu katliam tek bir kişinin, bir katilin organize ettiği bir katliam değildir. Arkasında güçler vardır, arkasında bağlantıları vardır. Attığı tweetlerden, çektiği resimlerden, gönderdiği mesajlardan zaten bunu anlıyor ve biliyoruz. Ancak bugün bu katil hiçbir şekilde herhangi bir bağlantısının olup olmadığı soruşturulmadan, apar topar tutuklanmıştır. Bu ülkede tweet atan gençlerimizin ve öğrencilerimizin, bir basın açıklamasına katılan partili arkadaşlarımızın, her gün sokaklarda halkımızın yanında olan milletvekili arkadaşlarımızın, bu ülkedeki siyasetçilerin gözaltına alındıktan sonra günlerce gözaltında kalıp kimlerle bağlantısı olduğu soruşturulurken, bu katilin kimden emri aldığı, eline silahı kimin verdiği, emri kimden aldığı hiçbir şekilde soruşturulmadan tutuklanmıştır. İşte bu bir kez daha bize gösteriyor ki tek başına yapılan bir iş değil, organizeli ve planlı bir iştir. Hiç kimse bu olayın provokasyon olduğunun masalını da artık bize anlatmasın. Bu asla bir provokasyon değil, direk HDP’ye, Kürtlere yapılan bir operasyondur ve bir katliamdır. Çok açık ve net olarak ifade ediyorum. 

ÖZGÜRLÜKLERİ GETİRECEĞİZ

Biz bu katliamın gerçekleşeceğini, daha önce yapılan açıklamalardan gördük. ‘Bu daha iyi günlerizdir’ diyen Cumhurbaşkanının ifadelerinden sonra, her gün grup toplantılarında, televizyon programlarında HDP’ye küfür edenler, hakaret edenler, bu cinayetleri organize edenlerdir. Bu cinayetleri, özellikle işletmeye insanları teşvik edenlerdir. Biz biliyoruz ki bu cinayeti işleyen zihniyetle, HDP’ye kapatma davası açtıran zihniyet aynı zihniyettir. Bugün Ankara’da görülen Kobanê Davası bile bu zihniyetin ürünüdür. Ama bizler ne pahasına olursa olsun, demokratik siyaset anlayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkeye demokrasiyi de özgürlükleri de adaleti de barışı da bizler getireceğiz. Bunun sözünü sevgili Deniz’e buradan bir kez daha veriyoruz.”

SOYER: KURŞUN HEPİMİZE SIKILDI

Son olarak söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu kurşun ne sadece HDP’ye ne sadece Kürtleredir. Hepimize, kardeşliğimize, birliğimize sıkılmıştır. Asla ölmeyeceğiz, kardeşçe birlikte güzel bir Türkiye’yi kuracağız. Hepimizin başı sağ olsun” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Poyraz’ın cenaze namazı kılındı. Poyraz’ın cenazesi, Buca ilçesinde bulunan Kaynaklar Mezarlığı’nda defnedilecek. 

‘SÊ JİNÊN AZAD’ ŞARKISINI SÖYLEDİLER 

Mezarlık, binlerce polis ve jandarma ile zırhlı araçlarla abluka altına alındı. 

Mor flamayla sarılan tabutu omuzlayan kadınlar, Poyraz’ı defnedileceği mezara kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Mezarlığa getirilen Poyraz’ın tabutuna karanfil bırakan kadınlar, Delîla’nın “Sê jinên azad” şarkısını söyledi. 

İKİ KARDEŞİ MEZARLIĞA GELDİ 

Poyraz’ın Şakran’da tutuklu bulunan Süleyman Poyraz ve Ödemiş Cezaevi’nde tutuklu bulunan İbrahim Poyraz, alınan izinle defin işlemi için mezarlığa getirildi. Kalabalık nedeniyle uzun süre mezarlığa girişlerine izin verilmeyen Poyraz kardeşler, HDP’lilerin girişimleri sonucu kardeşleri Deniz Poyraz’la vedalaştı. Mezarlıkta uzun süre kalmalarına izin verilmeyen Poyraz kardeşler, anne Fehime ve baba Abdilillah Poyraz’la da kısa süreli bir görüşme gerçekleştirdi. 

Deniz Poyraz’ın, Kepsut Cezaevi’nde tutuklu bulunan kardeşi Kamuran Poyraz’ın cenazeye katılmasına, cezaevi idaresi tarafından izin verilmedi. 

Poyraz, “Şehit namirin” sloganları ve zılgıtlar eşliğinde defnedildi.