Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Demokratik Mücadele Programı”nın “Demokrasi Buluşmaları” kapsamında Kocaeli’nin Darıca ilçesinde tekstil işçileriyle bir araya geldi. Buluşmaya, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyeleri ve milletvekilleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) MYK üyesi Aydın Kılıçdere, PM üyesi Hüseyin İldan ile Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Temsilcisi Hüseyin Tolu katıldı.

Partinin Darıca İlçe Örgütü binasında bir araya gelen heyet, polis ablukası altına yürüyerek gittikleri bir fabrikanın işçilerini ziyaret etti. 

Ziyaretin arından fabrika önünde açıklama yapan HDP Milletvekilli Ömer Faruk Gergerlioğlu, ülkede demokrasi ve hukukun tamamen ortadan kaldırılma gayretleri olduğuna dikkat çekti. Başlattıkları “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü” kapsamında toplumun tüm kesimleriyle bir araya gelerek, sorunlara çözüm bulmaya çalıştıklarını belirten Gergerlioğlu, “Bu yürüyüş bir iki günlük bir yürüyüş değil. Tüm günleri ve ayları kapsayan, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde taçlanacak bir çalışmanın başlangıcıydı” dedi.

‘AKP’NİN TAHRİBATLARINI ONARMAK’

İşçi ve emekçilerin yanında yer alacaklarını dile getiren Gergerlioğlu, iş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili Meclis’te yoğun çalışmalar içinde olduklarını söyledi. Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’da 1’inci, dünyada da 2’nci sırada olduğuna dikkat çeken Gergerlioğlu, “Bu ne demek; iş güvenliği konusunda sorunlar var. İşçilerimizin yanındayız. Emekçilerimizin yanındayız. Malum bir korona süreci oldu. İş dünyası ve emek dünyası bir sarsıntı yaşadı. İşçiler de işverenler de olumsuz eklendi. Biz bunun bir an önce giderilmesi, AKP’nin yanlış politikalarının sonucu olarak yaratılan tahribatları onarmak için işçiler ve emekçilerle sahalarda olacağız. Biz işçilerin tüm şikayetlerinin partimize gelmesini istiyoruz. İşveren arkadaşlarımızın da yanındayız. Bu ekonomik krizde işverenlerin yaşadıkları sıkıntıları da biliyoruz ve onlara yönelik çözüm önerilerini de sunuyoruz” diye konuştu. 

‘MÜCADELE GÜNÜ’

HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, AKP’nin pandemiyi gerekçe göstererek, işçilerin haklarına yönelik saldırılarda bulunduğunu ifade etti. Pandemi süreciyle işçilerin ölüm ve açlık ikilemine konulduğunu belirten Uğurlu, “İşçilerin elektrik, su, doğalgaz vb. faturalar dikkate alındığında, açlığa mahkum edildiklerini görüyoruz. Çıkardıkları yasalarla parayı işçiden alıp yandaş işverenlere akıttılar. Yani pandemi şartlarında çarklar devam edecek, üretim devam edecek, ihracat devam edecek diyerek, işçilere ya boyun eğecek ya da açlıktan öleceksiniz denildi. Burada tüm işçi ve emekçi kardeşlerimize sesleniyoruz: Gün yan yana durma günüdür. Beraber örgütlenme ve mücadele etme günüdür” çağrısında bulundu. 

‘YENİ YAŞAMI KURACAĞIZ’

Mültecilerin yaşadıkları sorunlara da değinen Uğurlu, “Bunlar paylaşım savaşları yüzünden ülkemize geldiler. Onlar zaten gözden çıkarıldı. Şu an iktidarın yaptığı şey, işçileri ve emekçileri gözden çıkarmak. Düşmanlaştırıcı, ayrıştırıcı politikalarıyla toplumu dizayn etmeye çalışıyorlar. HDK olarak, toplumsal örgütlenmeyi ve yeni yaşamı kuracağız ve bu faşist rejimin kurumsallaşmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.