Katledilen Karslı Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs 2021’de Çalık ve Keleş ailesi tarafından gerçekleştirilen ırkçı saldırıya dair 9 kişi hakkında “Kasten öldürmeye teşebbüs”, “Kasten yaralama”, “Konut dokunulmazlığını ihlal” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya Dedeoğulları ailesinin kalan tek üyesi Çetin Dedeoğulları ile çok sayıda akrabalarının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Haklarında Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcı Ümit Dede, HDP milletvekilleri Murat Çepni, Hüda Kaya, Zeynel Özen ile parti yöneticileri katıldı. Avukatların yoğun katılım sağladığı duruşmada, polis kalabalığı ve iki savcının bulunması dikkat çekti. 

SANIKLAR SALONDA 

Dava kapsamında tutuklu yargılanan Ali Keleş (Veli oğlu) ve Lutfi Keleş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) duruşmaya bağlanırken, tutuksuz sanıklar Ali Çalık, Ali Keleş, Ayşe Keleş, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Veli Keleş ve Yahya Çalık salonda hazır bulundu.  

Duruşmada ilk olarak tutuklu yargılanan Ali Keleş'ten iddianameye dair savunması alındı. Keleş, katledilen Barış Dedeoğulları'nı suçlayan söylemlerde bulundu. Dedeoğulları'na saldırdıkları olayın yolda gerçekleştiğini ileri süren Keleş, "Kimse onların evinin bahçesine girmedi" sözlerini sarf etti. 

SANIKTAN ÇELİŞKİLİ İFADELER

Keleş'in savcılık ve emniyet ifadesinde, farklı söylemlerde bulunduğu oraya çıktı. Emniyet ifadesinde Metin Dedeoğulları'na yumruk attığını söyleyen Keleş, savcılık ifadesinde odunla vurduğunu söyledi. Olay sırasında silah sesi geldiğini belirten Keleş, silahın kim tarafından sıkıldığını bilmediğini iddia etti. Keleş savcılık ifadesinde ise silahın Yaşar Keleş tarafından sıkıldığını belirttiği ortaya çıktı. Mahkeme başkanın "Kimin silahı sıktığını bilmiyorum dedin, savcılık ifadesinde Yaşar Dedeoğulları'nın ismini vermişsin" sorusuna Keleş, "O zaman bana öyle söylediler, ben de ifademi öyle verdim" dedi. 

YOLDA YAŞANDI İDDİASI

İddia makamının, "Mağdur beyanlarında anlatım farklı, evin duvarına atlayarak saldırdığınız söyleniyor ne diyorsun" sorusuna karşı Keleş, bunu yalandı. Ardından tutuklu sanık Lutfi Keleş'in iddianameye karşı savunması alındı. Olayın yolda yaşandığını iddia eden Keleş, eline geçirdiği sopayla saldırıda bulunduğunu itiraf etti. 

KARANLIKTA GÖRMÜŞ!

Olay sırasında silah sesini duyduğunu belirten Keleş, silahın Yaşar Dedeoğulları tarafından ateşlendiğini iddia etti. Bahçe içinde tüfek kartuşlarının bulunduğunu söyleyen mahkeme başkanına ise Keleş, "Yaşar kendisi alıp bahçesine götürmüştür" yanıtını verdi. Mahkeme başkanının, "Yaşar Dedeoğulları zaten yaralı, kartuşları toplayıp bahçeye mi götürdü" sorusuna Keleş, "Bilmiyorum, karanlıktı görmedim" dedi. Mahkeme başkanının, "Emniyet ifadesinde, bize doğrultu ve 4 el ateş etti" hatırlatması üzerine Keleş, "Orada yanlış anlaşılma olmuş, önce havaya ateş etti, bana doğrultu ama ateş etmedi" şeklinde ifadesini değiştirdi. 

KÜRT SORUSUNA RET

Sanık avukatları sanığa, "Başka Kürt komşuların var mıydı, Dedeoğulları ailesiyle Kürt-Türk sorunu yaşanıyor muydu" sorusunu sordu. Mahkeme başkanı, "Başka mecralara çekilmesin" gerekçesiyle sorunun sorulmasını reddetti. 

Duruşma sanıkların savunmasıyla devam ediyor. 

POLİS DALDIRISI

Dedeoğulları ailesine yönelik gerçekleştirilen saldırıya dair davanın duruşmasında, polis aile yakınlarına saldırdı. 

Irkçı saldırı sonucu 7 kişinin katledildiği Karslı Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs 2021’de Çalık ve Keleş ailesi tarafından gerçekleştirilen saldırıya ilişkin açılan davanın ilk duruşması, Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

‘OLAY ESNASINDA İFTARDAYDIM’

Tutuksuz yargılanan sanık Ali Keleş, olay akşamı evde iftarda olduklarını belirtti. İftardan sonra dayıoğlu Ali Keleş’in kendisini arayıp kavga ettiklerini söylemesi üzerine olay yerine gittiğini söyledi. Keleş, “Gittiğimizde ambulans ve polis de oradaydı. Saat kaçta gittiğimizi tam olarak hatırlamıyorum” dedi. 

AİLEYİ TANIMIYORMUŞ!

Kendisine kimsenin vurmadığını belirten Keleş, “Dedeoğulları ailesiyle hiçbir husumetim yoktu. Soy isimlerini bile bilmiyordum” iddiasında bulundu. 

ELİNDE ATIŞ ARTIĞI BULUNAN SANIK

Olay akşamı hiçbir silah sesi duymadığını söyleyen Keleş, mahkeme başkanının “Elinde atış artıkları tespit edilmiş. Buna dair ne diyorsun?” sorusuna, “Kurusıkı bir silahım var, iki üç gün önce sıkmıştım. Silahı Ramazan da kullanıyordu” cevabını verdi. Mahkeme başkanı, "Elini hiç yıkamadın mı" sorusuna Keleş, "Bir gün öncede sıkmış olabilirim, tam hatırlamıyorum" yanıtı verdi. 

BIÇAK İDDİASINI REDDETTİ

İddia makamının “Kavga esnasında elinde bir bıçak olduğu söyleniyor doğru mu" sorusuna, “Kesinlikle ortada hiçbir bıçak yoktu. Kabul etmiyorum” diye cevap verdi.

10 YIL ÖNCEKİ OLAY SORULDU 

Tutuksuz sanık Ayşe Keleş'in iddianameye dair savunması alındı. Mahkeme başkanı, 10 yıl önce yaşanan olayı sordu. Keleş 10 yıl önce yaşanan olayda Dedeoğulları ailesinden şikayetçi olduğunu, 10 yıldır hiçbir sorun yaşamadıklarını ileri sürdü. Hiçbir şey yapmadığını iddia eden Keleş, "Kimin kime vurduğunu görmedim, yüzler görünmüyordu" dedi. Karanlık olduğunu söyleyen Keleş, Yaşar Dedeoğulları'nın silahla havaya ateş ettiğini gördüğünü iddia etti. 

EMNİYET İFADESİ FARKLI

Keleş, karakolda verdiği ifadede kimin ateş ettiğini görmediğini söylediğini hatırlatan mahkeme başkanına, o zaman şokta olduğunu belirtti. 

Yahya Çalık, Yaşar Dedeoğulları’nın evinin önünden geçerken olayı gördüğünü belirten Çalık, kimin kime vurduğunu görmediğini ileri sürdü. Kimseye vurmadığını iddia eden Çalık, Dedeoğulları'yla hiçbir sorunu olmadığını söyledi. 

AİLEYE POLİS SALDIRISI 

Çalık'ın savunması sırasında Dedeoğulları ailesinin yakınları, "Yalan söyleme" diyerek karşı çıktı. Dedeoğulları ailesini susturmaya çalışan polise tepki gösteren aile yakınları, "Onlara engel olmuyorsunuz, bize oluyorsunuz" dedi. Bunun üzerine, polis ile aile yakınları arasında arbede yaşandı. 

Polis, Dedeoğulları ailesi yakınlarını yere yatırarak darp etti. Salonda bulunanlar, "Polis buradakileri korumakla görevli ama ailenin üzerine saldırıyor" diyerek tepki gösterdi. 

Saldırı sırasında heyet salonu terk etti. Saldırıyı sürdüren polis, salonu boşaltttı. Duruşmanın devam etmesi için mahkeme heyetinin kararı bekleniyor. 

DURUŞMAYA ALINMADI

Durusmada söz alan Dedeoğulları ailesinin avukatları, Çetin Dedeoğulları'nın duruşmaya alınmamasını kabul etmediklerini belirterek, bu haliyle yapılması durumunda duruşmanın ertelenmesi talebinde bulundu. 

Mahkeme başkanı, SEGBİS kayıtlarında ve mahkemenin aldığı kayıtlara göre, olayın müşteki Çetin Dedeoğulları'yla başladığı ve devam ettiği, bu haliyle müşteki vekilinin Çetin Dedeogulları'nın duruşma salonuna alınması yönündeki talebin reddine karar verdi. 

TARAFLAR YOKLUĞUNDA YARGILAMA

Dava avukatlarından Sebahat Gençtarih, "Tarafların yokluğunda yargılamayı sürdürmeyi planlıyorsunuz, bu doğru değildir. Deniz Poyraz davasında da aynı gerginlik yaşandı ama sonrasında mahkeme başkanı herkesi salona aldı. Ailenin kalan tek ferdinin burada bulunma talebi var" dedi. Gençtarih, aksi durumda duruşmanın ertelenmesini talep etti.

SAVCI KAPALI DURUŞMA İSTENDİ

İddia makamı duruşmanın kapalı görülmesi kararının verilmesini istedi. 

'POLİSİN ORANTISIZ MÜDAHALESİ'

Dava avukatlarından Atila Kart ise, "Çetin'e yönelik verdiğiniz bir uyarı yok. Çetin'le birlikte çok sayıda kişi tepki gösterdi. Oradaki polisin orantısız müdahalesi de ayrıca tartışılmalı. Adil yargılama adına, yeni bir mağduriyete yol açmayalım. Mahkemeyi fevri tepki vermekten çekinmeye davet ediyorum. Kapalılık kararı verilse dahi Çetin'in içeri alınmamasının gerekçesi olamaz" diye belirtti.

'KARGAŞA' DİYE GEÇİRİLDİ

Avukatların beyanı üzerine ara karar oluşturan mahkeme başkanı, daha önce yaşananları tutanağa "olay" olarak geçirmesine rağmen, bu sefer "kargaşa" olarak geçirdi.  

TUTUKLAMA TALEBİ

Dedeoğulları avukatlarından Abdurrahman Karabulut, tutuklu sanık Lutfi Keleş'in katliam davasında saldırıya dair suçu üstlendiğini hatırlatarak, yeni delil durumu oluştuğundan tüm sanıkların tutuklanması talebinde bulundu. 

DURUŞMA ERTELENDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 11 Şubat'ta erteledi.