Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021’de Mehmet Altun tarafından ırkçı saldırıda katledilen Dedeoğulları ailesinin yakınları, 19-20 Nisan’da görülecek mahkemede, yaşanan katliamın bağlantılarının ortaya çıkarılmaması, adil yargılamanın olmaması ve hukuksuzlukların son bulmaması halinde Adalet Nöbeti başlatacaklarını duyurdu. Dedeoğulları ailesinden, Erol Şan, Harun Rıfatoğlu, Cengiz Rıfatoğlu ve Rıfat Rıfatoğlu adalet taleplerini Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. 

Katledilen Yaşar Dedeoğulları’nın kuzeni Erol Şan, 7 aydır acı çektiklerin dile getirdi. Katliamın yaşandığı eve her geldiklerinde yaralarının yenilendiğini dile getiren Şan, “Devlet yetkilileri cenazeye katıldı, sonrasında ne hükümet ne de muhalefet tarafından herhangi bir yetkili gelmedi” dedi.

‘KATİLE KİMLER DESTEK OLDU?’

Mahkeme sürecinin devam ettiğini ancak istedikleri sonucun hala çıkmadığını dile getiren Şan, avukatlarının daha önce de mahkemeye sunduğu raporlarda katilin 75 gün boyunca kampa girdiğinin altını çizdi. Şan, “Katil farklı şehirlerde, en pahalı otellerde kalmış. Bu parayı kim yatırdı, kimler destek oldu?” diye sordu.

‘NEDEN KORUNMADIK?’

Dedeoğulları ailesine planlı bir saldırı olduğunu ve ilk saldırıda başarılamayan katliamın 2’nci saldırıda yapıldığını anlatan Harun Rıfatoğlu, şöyle devam etti: “Katliamı gerçekleştirenler, katili gezdirip, yedirip, içirdiler. Bir miktar para verdiler. ‘Biz güvenliğini sağlayacağız, sen git rahatça katlet’ dediler. Katil, katliamı yaptıktan sonra polis merkezini arayıp, ‘Saraçoğlu’ndan beş kişi daha vuracağım’ diyor. Bunu duyan emniyet neden bizim güvenliğimizi sağlamadı? Katil böyle bir arama yaptı, sizi korumaya alalım demedi? Katil birkaç gün sonra 155’i arayıp, emniyetle 35 dakika konuşuyor. Konuştuğu kişi polis miydi, yetkili miydi? Neden açığa çıkmıyor, katliamın arkasında kimler var?” 

‘ADALET NÖBETİ BAŞLATACAĞIZ’

“Bu katliam bir plan dahilinde gerçekleşti ve sıra Dedeoğulları ailesine mi geldi” diye soran Rıfatoğlu, “Kamera kaydının, sadece bir dakikasını alan haber bültenleri, ‘katil kendisini koruduğu için ateş açtı’ diye bir algı yarattı. Bir yerden emir geldi, ‘Bu yetmez’ dediler. Katil, hepsini bir araya toplayıp ateş açtı. Yetmemiş gibi, bağlı köpeğin de ayağına ateş etti. Bu kadar kurşun sıkacak kadar neyden korkuyorsun. Mahkemede eğer adalet yerini bulmazsa, ailece Adalet Nöbeti başlatacağız” dedi.

‘YA SÜRGÜN YA ADALET’

Evin arkasında kendi taktıkları kameraların olduğunu fakat aileye gösterilmediğini belirten Yaşar Dedeoğulları’nın abisi Cengiz Rıfatoğlu, evin her tarafında saldırı için gelenlerin olduğunu ancak sadece bir kamera görüntüsünün kendilerine verildiğini söyledi. Yargılamanın yapıldığı mahkemede “Adalet istiyorum” dediği için ağzı kapatılarak, dışarı çıkarıldığını hatırlatan Rıfatoğlu, “Adalet onlardan yana, bizden yana işlemiyor. Adalet sarayını neden kurdunuz? İnsanların hakkını savunmak için ama kapıdan girmeye korkuyoruz. Adalet diyor ki ‘Bunlar Kürt, 7 kişi ölmüş önemli değil.’ Bizim ciğerimiz yandı, bu eve her geldiğimizde paramparça oluyoruz. Ya bizi Konya’dan sürgün edecekler ya da bu adalet yerini bulacak, çaresi yok” şeklinde konuştu.

‘KATLİAMLAR KÜRTLERE YAPILIYOR’

Katliamların genellikle Kürtlere yönelik yapıldığını ve bu katliamı yapanların bulunmadığına dikkat çeken Rıfatoğlu, “Televizyonda görüyoruz, yüzü gözü kapalı insanı gidip dört saat içinde buluyorlar. Bu yoldan geçen araba kimin daha bulamadılar. Kavga eden 15 kişi, kapılarda toplanan 60 kişi ama 15 kişi tutuldu. Savcı ‘iki kişi üzerine alsın’ diyor, diğerlerini serbest bırakıyor. ‘Bunlar Kürt, gidin katliam yapın’ diyorlar, biz bunu böyle anlıyoruz. Kürt’üz, yalnızız, arkamızda kimse yok. Allah beni Kürt yarattı, Ermeni yaratsa Ermeni, Yahudi yaratsa Yahudi olurdum. İnkar edemeyiz, silemeyiz. Hakkımızı istiyoruz” diye vurguladı.

‘SORUMLULAR YARGILANSIN’

Yaşanan katliamın soruşturulup sorumluların adalet önünde hesap vermesi gerektiğini söyleyen, yaşamını yitiren Yaşar Dedeoğuları’nın babası Rıfat Rıfatoğlu, “Mahkemeden bu olayı araştırmasını istiyoruz. Hak olan ne ise onu yapsın istiyoruz. Adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Bu olayda ne oldu, kim yaptı bulunup yargılansın. Elimizden bir şey gelmiyor, acımız dinmiyor ben yaşadığım sürece de bu olay aklımdan çıkmayacak” dedi.

MA / Delal Akyüz - Emel Vural