Geçtiğimiz yıl kadınlara yönelik operasyonda gözaltına alınarak tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Seval Gülmez, aynı iddialardan bir kez daha tutuklandı. 26 Ocak’ta DBP İl Örgütü binasına yapılan baskında hakkında gözaltı kararı bulunan ancak koronavirüs testinin pozitif olması nedeniyle gözaltına alınmayan Gülmez, 31 Ocak’ta gözaltına alındı. Testinin tekrar pozitif çıkması üzerine serbest bırakılan Gülmez, bugün yeniden gözaltına alındı. “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 12 Nisan 2021’de tutuklanarak serbest bırakılan Gülmez, yine aynı iddia ve gerekçelerle tutuklandı. 

Gözaltına alındıktan sonra savcılığa çıkarılan Gülmez, tutuklama istemiyle Diyarbakır 4’üncü Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. 21 eylem etkinlik, taziye katılmak, röportaj vermek ve evinde bulunan 4 kitapla suçlanan Gülmez, hakimlikteki ifadesinde suçlamaları kabul etmeyerek, bu konuda daha önce ifade verdiğini kaydetti. Gülmez, “Ben Demokratik Bölgeler Partisi İl Eşbaşkanı’yım, bu sebepten kaynaklı birçok yere katılmışlığım vardır. Ben Diyarbakırlıyım ve birçok taziyeye katılmışımdır. Bu taziyelerin tamamı insani katılımlardır. Benim bakış açım insanidir ve olaylara insani olarak bakıyorum” dedi.

AYNI KONUDA İKİ YARGILAMA 

Müvekkilinin mitinge katılmak ve röportaj vermekle suçlandığını söyleyen avukat Burhan Arta, aynı delillerle müvekkili hakkında açılan davanın sürdüğünü belirterek, “Bir konuda iki ayrı yargılama olamaz” dedi. Arta, görülmekte olan dosyanın diğer davayla birleşeceğini ve müvekkilinin o dosyadan 5 ay önce tahliye edildiğini hatırlatarak, “Aslında müvekkilin ifadesinin alınıp serbest bırakılması gerekirdi, şayet yeni bir delil yoksa. Usul açısından hukuk sınırlarını zorlamaktır. Esas açısından da 21 tane eylem ve etkinlik vardır. Hepsini toplayın tek suç unsuru bulmanız mümkün değildir. Müvekkilim katılımlarından dolayı suçlanamaz. Yapmış olduğu eylemlerin hukuka aykırı olduğuna dair somut bir delil yoktur. Müvekkilim siyasetçidir, toplumsal olaylardan uzak kalması düşünülebilir mi? Mesela deniyor ki ‘Siz Adalet Nöbeti’ne katıldınız?’ Evet, ben de katıldım. Ancak burada bir suç işlediniz mi, bunun sorulması gerekir. Miting düzenleyebilirsiniz ancak silah kullanamazsınız. Suçun oluşması için kolluk kuvvetlerine mukavemette bulunulması gerekmektedir. Mesela siz taziyeleri soruyorsunuz. Bu tüketilmiş bir tartışmadır. Yargıtay’ın kesin bir kararı vardır. Bir taziyenin örgüt propagandasına dönüşmesi suçtur ve kişinin buna iştirak etmesi gerekmektedir. Sanığın bir katkısı yok ise bu suç teşkil edemez” diye savunma yaptı. 

TUTUKLAMA KARARI 

Hakimlik, Gülmez’in katıldığı taziyeler, tecrit açıklamaları, basın açıklamaları, bu açıklamalarda yaptığı konuşmalar nedeniyle “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.