Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü’nün 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla kent merkezinde gerçekleştirdiği yürüyüşe katılan 29 siyasetçiye dava açıldı. “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma” iddiası ile yürüyüşe katılan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Urfa İl Eşbaşkanı Nergiz Çiğdem Karakeçili'nin de aralarında olduğu siyasetçiler hakkında hazırlanan iddianame Urfa 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

VALİLİK YASAĞI 

Hazırlanan iddianamede siyasetçilerin ifadeleri, olay ve yakalama tutanağı, ikaz tutanağı, araştırma raporu, görüntü inceleme ve tespit tutanağı, nüfus ve adli sicil kaydı ile tüm dosya kapsamı delil olarak mahkemeye sunuldu. Valilik yasağına rağmen yürüyüşün gerçekleşmesi gerekçe sayıldı. 

‘TOPLU HALDE İZİNSİZ YÜRÜYÜŞ’

Mahkemeye sunulan iddianamede şu ifadelere yer verildi: “(…) Toplu halde izinsiz yürüyüş esnasında grup tarafından zaman zaman ‘Savaşa karşı barış, jin jiyan azadi (Kadın yaşam özgürlük), Bijî Azadî (Yaşasın özgürlük)’ şeklinde sloganlar atılması nedeniyle hareket halindeki grubun durdurulduğu, yapılan uyarılara rağmen dağılmayarak kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmaya devam eden yukarıda kimlik bilgileri yazılı 29 şüphelinin tespit edildiği, bu şüphelilerin üzerlerine atılı suçun 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunun 32/1 maddesi kapsamında kaldığı, izinsiz şekilde toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek suretiyle üzerlerine atılı suçu işledikleri tüm soruşturma dosyası kapsamından anlaşılmıştır.”

29 siyasetçinin, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu madde 28/1, TCK. 53/1 maddesi gereğince cezalandırılmaları istendi. 

DAVA AÇILANLAR 

İddianamede yer alan isimler şöyle: Abdullah Polat, Ahmet İstek, Ali Çoban, Bekir Karakeçili, Beritan Sayan, Cahide Udum, Emine Çetiner, Fayık Taşkaya, Hasan Yıldız, Hatice Göktepe, İsmail Kaplan, İsmail Karadağlı, Kelime Bali, Keskin Bayındır, Leyla Akgül, Lütfü Hazer, Muhammet Bektaş, Mahmut Binici, Mahmut Dağtekin, Mehmet Koşti, Mehmet Oğur, Mehmet Ferit Tamga, Mikail Gözek, Nergiz Çiğdem Karakeçili, Nurullah Kakız, Ömer Yıldırım, Selma Ateş Yılmaz,  Sıtkı Dursun ve Ulaş Çoban.