Şırnak'ın Cizre ilçesinde 24 Ocak’ta dershaneye gittiği sırada eski köprüde (Yafes Caddesi) sivil polislere ait Ranger tipi zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren 23 yaşındaki Abdulgaffar Dayan’a ilişkin ilk resmi açaklama kayyim belediyesinden geldi. 

BELEDİYE ÜSTLENDİ 

Olaya ilişkin mülki idare amirlerinden herhangi bir açıklama yapılmazken, aracın kayyıma tahsis edildiği iddiaları üzerine Cizre Belediyesi’nden günler sonra açıklama yapıldı. Kayyım tarafından yönetilen belediyenin resmi twitter hesabı üzerinden şu açıklama yapıldı: "24.01.2022. tarihinde sabah saat 8:35 sularında Yafes caddesinden Silopi caddesi istikametine Yafes köprüsü girişinde yoğun şekilde yağan yağmurun etkisiyle kayganlaşmış olan yolda yaralamalı trafik kazası meydana gelmiştir. Kazaya karışan araç Cizre Belediyesi adına kayıtlıdır. Belediyenin özel kalem ve güvenlik hizmetlerine tahsis edilmiş olan Ford Ranger marka bahse konu araç, bazı basın yayın organlarında ifade edildiği gibi zırhlı bir araç değildir, pikap tarzı bir hizmet aracıdır."

Olaydan sonra aracın, Cizre Belediyesi Kayyımı ve Kaymakamı Mehmet Tunç'un koruma aracı olduğu iddia edilmişti. 

ŞIRNAK BAROSU: SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ

Kayyım belediyesi dışında konuya ilişkin yapılan bir açıklama yok. Abdulgaffar Dayan’ın ölümüne neden olanlarla ilgili ne tür işlem yapıldığı, herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı da bilinmiyor. Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, baro olarak Dayan’ın ölümü ile sonuçlanan araç çarpması olayı ile ilgili süreci takip ettiklerini söyledi.

ZIRHLI ARAÇ ÇARPMASI SONUCU 20’Sİ ÇOCUK 41 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Yıllardır bölgede benzer çok sayıda ölüm olayı yaşanıyor. Yaşanan ölümlere neden olan araç sürücüleri ya polis yada jandarma görevlileri. Yaşanan bu ölümler belirli dönemlerde İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından raporlarına da yansıyor. İHD’nin 2021 yılı sonunda hazırladığı rapora göre 2008 yılından bu yana zırhlı araçların karıştığı en az 92 olay meydana geldi. Zırhlı araç çarpması sonucu 52 kişi yaralanırken, 20'si çocuk 40 kişi ise yaşamını yitirdi. En son Cizre’de Abdulgaffar Dayan’ın hayatını kaybetmesi ile birlikte zırhlı araç çarpması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 41’e yükseldi.

FAİLLER “CEZASIZLIK” POLİTİKASI İLE KORUNUYOR

Zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümlerle ilgili çok sayıda dava açılsa da yargılamada beklenen sonuç çıkmadı. Asker ve polisler tarafından kullanılan bu araçların neden olduğu ölüm olaylarında cezasızlık politikası uygulandı. Diyarbakır Barosu, Çocuk Hakları Merkezi raporuna göre, zırhlı araçların kullanımından sorumlu resmi kuruluşlar ile kullanıcı kolluk personeli tarafından öngörülebilir risk ve ihlallere karşı önleyici tedbirler alınmıyor. Özensiz ve keyfi davranışlar söz konusu. Devletin güvenlik maksadını “Güvenlik şovuna” çevirerek çocukların yaşam ve oyun alanlarını zırhlı araçlarla doldurması çocukların gündelik yaşamı ile ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Kolluğa ait zırhlı araçların kontrolsüz ve gereksiz kullanımı sonucu meydana gelen çocuk ölümlerine ilişkin yürütülen yargılamalar neticesinde failler ‘cezasızlık’ zırhı ile korunması, kolluğun kontrolsüzlüğünü güçlendiriyor.