Şırnak’ın Cizre ilçesinde 24 Ocak’ta dershaneye gittiği sırada Cizre Kaymakamı ve belediye kayyımının koruma polislerine ait Ford Ranger tipi zırhlı aracın çarpması sonucu 23 yaşındaki Abudulgaffar Dayan yaşamını yitirdi. Aile, Dayan’ın öldürülmesine neden olan zırhlı araç sürücüsü ve kaymakam hakkında davacı olmasına rağmen hala etkili bir soruşturma yürütülmedi. Polis hakkında gözaltı işlemleri dahi yapılmazken, görgü tanıklarına göre, zırhlı aracın çarpması sonucunda Dayan 28 metre yerde sürüklendi.   

Olay üzerinden bir aydan fazla süre geçmesine rağmen sorumlular hakkında hukuki işlemler başlatılmazken, 1 Mart günü AKP Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik ve beraberindeki bir heyet, Dayan ailesini ziyaret etti. Ziyaret sırasında heyette yer alanların aileye, “Bir çocuğunuzun kimliğini verin onu işe yerleştirelim” dediğini ve bunun üzerine aile Birlik ve beraberindekilerini evden kovduğu belirtildi.

KİMSE GÖZALTINA ALINMADI

Dayan’ın öldürülmesinin ardından yaşananlar hakkında bilgi veren anne Meryem Dayan (47), zırhlı aracın oğluna çarptıktan sonra köprünün giriş ve çıkışlarını kapattığını, oğlunun 40 dakika boyunca yerde kanlar için müdahale edilmeyi beklediğini ifade etti. Olayın yaşandığı yer ile 112 acil merkezi arasında kısa bir mesafesi olmasına rağmen oğluna müdahale edilmediğini kaydeden anne Dayan, bundan dolayı bütün sorumlular hakkında davacı olduğunu dile getirdi. 

Oğluna çarpan zırhlı aracın polis şoförünün bir saat dahi gözaltına alınmadığına dikkat çeken Dayan, “Bu hak mı, hukuk mu, adalet mi? Oğlum öğrenciydi. Sınavına gitmeye çalışıyordu. Oğluma yapılan bu zulmü kabul etmiyorum. Yaşadığım müddetçe oğlumun hakkını arayacağım. Bugüne kadar bizleri hiç arayıp sormadılar. Aradan bunca zaman geçtikten sonra şimdi bizi sormaya ve dosyayı kapatmaya çalışıyorlar. Bugüne kadar bütün uğraşlarımıza rağmen bizlere kamera kayıtlarını vermediler. İstedikleri zaman da anında kamera kayıtlarına bakıp gerekli soruşturmayı yapabiliyorlar. Ama bizimkini yürütmüyorlar” dedi. 

‘DOSYA KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR’

“Bu devletin bize yaşattığı acıdan dolayı her şeyi unuttum” diyen Dayan, “Devletin benim ve çocuklarımın başına getirdiklerini dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez. Oğlumun öldürülmesine neden olan kaza hala soruşturma aşamasında. Olayın yaşandığı zaman olay yerinde tutulan tutanakta aracın oğluma çarpması sonucunda 28 metre sürüklendiği tespit edilmiş fakat hala aracın hızını tespit etmek için bilirkişi raporu bekleniyor. Kamera kayıtları dosyaya alınmıyor. Var olan kanıtlar karartılmaya çalışılıyor. Yavaş yavaş olayın üzeri kapatılmaya ve üzerine perde çekilmeye çalışılıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar bu davanın peşini bırakmayacağım” diye konuştu.

KAYMAKAMLIKTAN İŞ VAADİ

Oğlunun öldürülmesinden birkaç gün sonra 3 kişinin evlerine geldiğini ve bunlardan iki kişinin Cizre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan bir kişinin de kaymakamın kendilerini gönderdiğini aktaran anne Dayan, “Gelen kişiler kaymakam tarafından gönderildiklerini söylediler. Kaymakam bunlara, ‘Gidin bakın Abdulgaffar’ın annesinin maksadı nedir’ diye öğrenilmesini istemiş. Onlara, ‘O araca roket değse bir şey olmaz. Öyle bir araç oğluma çarptı ve parçaladı. O aracın sürücüsü bir saat bile gözaltına alınmadı. Sadece oğlumun hakkını istiyorum. Kaymakamdan davacıyım. Kaymakam bu ilçenin tapusunu bile üzerime yapsa da ben hak, hukuk ve adalet istiyorum’ dedim. Dediğim her şeyi not aldılar. Gelenlerden biri de ‘Bir çocuğunu İŞKUR üzerinden işe alalım mı?’ diye sordu. Ona bu söylediklerinin beni kahrettiğini aktardım" ifadelerini kullandı.

‘KAYMAKAMIN KENDİSİ MUHTAÇ’

Birkaç gün önce kendisine bir telefon geldiğini ve arayan kişinin kaymakamlığa yardım için dilekçe verdiklerini ve dilekçelerinin kabul edildiğini belirttiğini aktaran Dayan, “Onlara, herhangi bir yardım dilekçemin olmadığını söyledim. Bunun üzerine Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na gitmemi istedi. Bunun üzerine vakfa gittim. Bana, ‘Kaymakam 3 kişiyi yardım için senin evine göndermişti ve bunun üzerine bu yardım geldi’ dediler. Yardımın ne olduğunu sorduğumda, '2 bin TL para yardımı' olduğunu söylediler. Bunu duyunca bacaklarım tutmaz oldu. O söylem oğlumun öldürülmesinden daha ağır geldi. Kendimi toparladıktan sonra orada görevli kişiye dedim ki; 'Kaymakama söyleyin bu 2 bin TL ona lazımdır. O açtır ve buna muhtaçtır. Ben para aramıyorum sadece hak ve hukuk arıyorum’ diyerek oradan çıktım. Daha sonra kaymakamın, ‘Abdulgaffar’ın annesine maddi ve manevi destek verdim ve bir çocuğunu da sözleşmeli olarak işe koyacağım’ dediğini duydum. O an vahşice öldürülen oğlumun değeri sözleşmeli bir işçi mi diye sordum” diye konuştu.

Oğlunun öldürülmesinden sonra ifadesine başvurulduğunu ve ifade sırasında kaymakamdan, ambulanstan ve aracın şoföründen davacı olduğunu ifade eden Dayan, olayın üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen henüz bir dava bile açılmadığını söyledi.  

RİZGİN BİRLİK EVDEN KOVULDU

Bugüne kadar kendilerini hiç aramayan ve sormayan AKP Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik’in kendilerine ziyarete geldiğini kaydeden Dayan, “Rizgin Birlik 1 Mart günü evime geldi. Gelmeden önce bizleri aramışlardı. Bunun üzerine gelmesini istemediğimizi söylememize rağmen geldiler. Birlik ve beraberinde birkaç kişi geldi. Neden geldiğini sorduğum zaman taziye için geldiğini söylediler. Bu güne kadar gelmedi, aramadı ve sormadı neden şimdi geldi diye sorduk. Onunla gelen birisi ise ‘bir çocuğunun kimliğini getir onu işe yerleştireceğiz’ dedi. Ona muhtaç olmadığımı ve benim üzerimden isim yapmamasını istedim. Sadece hakkımı istediğimi söyledim. Daha sonra onların evimizden gitmesini istedik” diye belirtti.

MA / Ömer Akın