İzmir'e giderek çadırda kalan depremzedeleri ziyaret eden, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, " Burada birçok bina ayaktayken bazı binalar çökmüş ise ciddi bir sorumsuzluk vardır. Yapılan bina değil insanların içinde yaşadığı mekanlardır. Şehirler bazında özel imar yasaları da çıkarılmalıdır. Yoksa bizden sonraki nesiller bizi affetmezler" dedi.

Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte İzmir'e giderek incelemelerde bulundu. Yetkilerle görüşerek bilgi alan Davutoğlu, şu açıklamayı yaptı:

"TESELLİMİZ AYDA'NIN KURTULUŞ

Tesellimiz bugün Ayda’nın kurtuluşuydu. Depremde kaybettiğimiz bütün kardeşlerimize vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına taziyelerimi iletiyorum. Türkiye gerçek depremiyle yüzleşirken, bu acıları hep yaşadı. Bizi teselli eden, bugün burada gördüğüm dayanışma bilinci. Sayın valimizden ve AFAD yetkililerden bilgi aldım. Bütün İzmirlilere teşekkürlerimizi iletiyorum. İzmir bir ufuk şehirdir. Her zaman Türkiye’nin öncüsü olmuş bir şehirdir. Deprem konusunda gösterilen dayanışma bütün İzmirliler için bir gurur vesiledir."

OMUZ OMUZA VERMELİYİZ

Ayda gibi Elif gibi kızlarımızı o enkazdan çıkaran eller öpülür. Tek bir vatandaşımızın nefesine nefes olan, bütün kurtarma ekiplerinin çabalarına minnetlerimi ifade ediyorum. Bundan sonra hepimiz deprem gerçeği konusunda siyasal görüş ayrılıklarımızı bir kenara bırakarak, omuz omuza vermek durumundayız.

İMAR YASASI ÇIKARILMALIDIR

Siyasi partilere çağrı yapıyorum, Türkiye imar yasası çıkarmak zorundadır. İmar bir rant alanı olmaktan çıkarılmalıdır. Burada birçok bina ayaktayken bazı binalar çökmüş ise ciddi bir sorumsuzluk vardır. Yapılan bina değil insanların içinde yaşadığı mekanlardır. Şehirler bazında özel imar yasaları da çıkarılmalıdır. Yoksa bizden sonraki nesiller bizi affetmezler. Arama kurtarma ekipleri olağanüstü bir çaba gösterdiler. Çadırlarda deprem mağduru vatandaşlarımızla görüştüm ama hala haklı olarak binalara girmekte tereddüt ediyorlar. Yapmamız gereken onların her birine psikolojik rehabilitasyon sağlayarak bu tramvayı atlatmalarını temin etmektir.

DIŞI GÜZEL, İÇİ SAĞLAM BİNALAR İNŞA EDİLMELİ

Türkiye’de güzel şehirler inşa ederken görüntüde sadece güzel şehirler değil, içerikte de bina malzemelerinde de sağlam şehirler inşa etmemiz lazım. Maalesef bu konuda yapılan hataların telafisi mümkün olmuyor. ‘İmar Barışı’ adı altında geçmişte bulunan bazı ruhsatsız binaların dahi bu çerçevede kamu bütçe açıklarını kapatmak için, bir kaynak oluşturmak için, bir af kapsamına alınmasını zararlarını görüyoruz. Kuralları objektif olarak ortaya konmuş bir imar yasasına ve iller bazında şekillenmiş yeni bir anlayışa ihtiyaç vardır."