Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), son süreçte siyasi çalışma yürüten ve sendika temsilcisi kadınların gözaltına alınıp tutuklanması ve ev baskınlarında kadınlara yönelik işkencelere dair basın açıklaması yaptı. Yenişehir ilçesi Ofis Kavşağı’nda DAKAP öncülüğünde bir araya gelen kadınların açıklamasına, Özgür Kadın Hareketi (TJA),  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu yöneticisi kadınlar katıldı. 

Açıklamada, “Kadınlar toplumun geleceğidir” yazılı pankart açılırken, basın metnini DAKAP üyesi Nihal Yanık okudu. AKP iktidarının kadının gücünden korktuğunu bu nedenle baskı ve şiddetin dozunu her geçen gün biraz daha artırdığını belirterek sözlerine başlayan Yanık, 18 yıllık AKP iktidarının “kadının sesini kısma” politikası sürdürdüğünü belirtti.  

‘KORKU YAYMAYA ÇALIŞILIYOR’

Katledilen, taciz ve tecavüze uğrayan kadınların sesi olan kadın aktivistlerinin ve kadın kurumlarının hedef haline geldiğini ifade eden Yanık, “İktidar kadınların çalışmalarını kriminalize etme çabası ile onları tutuklayarak gözaltına alarak ve kadın kurumlarını yasalara aykırı bir şekilde kapatarak baskı ve korku yaymaya çalışmıştır. Yaşanan kadın kıyımlarına karşı, caydırıcı yasaları uygulamayan iktidar, kadın cinayetlerine süreklilik kazandırmıştır. Bir kadını kaderine razı kılıp, sesini kestiğinizde, sağlıklı bir yaşam sürdürmesini engellemiş olursunuz. Kirli ellerinizi ve zihniyetinizi bir an önce kadınların üzerinden çekin” diye konuştu. 

'İŞKENCE KABUL EDİLEMEZ'

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 20 Ekim’de Peyas Mahallesi'nde bulunan Faris Türk’ün evine baskın düzenleyen polislerin,  Faris ve Hanım Türk çifti ile 7 ve 16 yaşındaki çocuklarının köpekli işkenceye uğramasını hatırlatan Yanık, “Polisler Hanım Türk’ü  başka bir odaya alarak köpeği üstüne salmıştır. Hanım Türk’ün kol ve bacakları köpek tarafından parçalanmıştır. İnsanlık dışı bu muamele hukuka aykırıdır. İnsan haklarına aykırıdır. Yaşam hakkına aykırıdır. Dili, dini, inancı, kimliği ve rengi ne olursa olsun hiçbir bireye böylesi bir işkencenin uygulanmış olması kabul edilemez” ifadesinde bulundu. 

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Hanım Türk’e yapılan köpekli işkence ile “iktidarın faşizminin en had safhaya ulaştığının” kanıtı olduğunu vurgulayan Yanık, şunları söyledi: “Türk’e yapılan bu saldırı kadınlara, çocuklara ve Kürt halkına yüzyıllardır uygulanan zulmün en somut halidir.  İnsanlık dışı bu vahşeti yaşatanlar bir bir hesap verecektir. Baskının yapıldığı gün orada yer alan kolluk kuvvetleri hakkında, kan donduran bu olayla ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı ve olayın takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz.”