Ankara Gar'ı önünde 10 Ekim 2015 tarihinde yapılan “Barış ve Demokrasi Mitingi”ne bombalı saldırıda bulunan DAİŞ’in firari sanıklarına yönelik devam eden davanın 13’üncü duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde verilen aranın ardından devam etti.

Savunma yapan sanık Erman Ekici’nin avukatı Heyam Fidan, dava avukatlarına yönelik suçlayıcı ifadelerde bulunarak, tanık Ömer Yetek hakkında suç duyurusunda bulunulması yönündeki talebin reddine karar verilmesini talep etti. Avukat Fidan, DAİŞ’i aklayıcı savunmalarına devam ederek, sanık Ekici hakkında beraat talebinde bulundu.

Savunmaların ardından mütalaasını sunan iddia makamı, “Temyize gönderilen dava dosyalarının temyizlerinin muhtemel sonuçlarının beklenmesini, yakalamalı sanıkların hakkında yakalama kararının icrasının beklenmesini, katılan vekili taleplerinin tümünün kabul edilmesini” talep etti.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Mahkeme başkanı “Sanıkların tutuklama ve yakalama kararı verilen sanıklar için kararın devamına, bir kısım sanıklar yönünden kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığına müzekkere yazılmasına ve müzekkere cevabının beklenmesine, Kuteybi Ahmet isimli şahsın adresinin tespiti için gerekli kolluğa müzekkere yazılmasına ve mahkemede dinlenmek için müzekkere yazılmasına, Muhammet Kasım Kurt hakkında soruşturma istenen dosyaların reddine, dava ile ilgi ve bilgisi bulunmayan belge ve dijitallerin talebinin reddine, Nusret Yılmaz hakkında soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki savunmalarının istenmesine, firari sanıkların aile fertleri ile eşlerinin duruşmada tanık olarak dinlenmeleri yönündeki talebinin reddine, Ömer Yetek hakkında suç duyurusunda bulunulması hakkında talebin reddine, Ömer Yetek’in kendi dosyalarındaki bulunan duruşma tutanaklarının istenmesine, Muhammed Cengiz Dayan hakkında herhangi bir soruşturma olup olmadığının sorulmasına, katılan vekillerin tarafından dosyaya ibraz edilen kitapların delil olarak dosyaya eklenmesine ilişkin talebin reddine” karar verdi.

Duruşma 17 Şubat’a ertelendi.

‘PES ETMEYECEĞİZ’

Duruşmanın ara verilmesinin ardından dava avukatları adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada sık sık “10 Ekim’i unutma unutturma” ve “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganları atıldı.  

Açıklamada konuşan 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Bir duruşmanın daha sonuna gelmekteyiz bu zamana kadar talep ettiğimiz birçok ara karar gerekçesiz olarak reddedilmekte. Ancak biz aileler olarak ülkenin çeşitli kentlerinden duruşma salonlarında yer almaya devam ediyoruz. Mahkeme heyetinin bizi yok sayan bir tavrıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu tavır artık bizim için katlanılmaz bir hal aldı. Biz yaralanan 500 insan ile katledilen 103 insan adına buradayız. Bugünkü duruşmada Fransa örneğini verdik ancak mahkeme başkanı ‘Burası Fransa değil’ dedi ve yine acılı bir anneyi dışarı çıkarmaya çalışan mahkeme ile karşılaştık. Umudumuzu yitirmiyoruz. Her celse yeni tanıklar dinleniyor. Biz 10 Ekim katliamında hayatlarını yitiren insanların anısını yaşatmaya devam ederken mahkeme salonlarında yer aldık. Pes etmeyeceğiz. Bir sonraki duruşma olan 17 Şubat’ta yine burada olacağız. Herkesi davanın takipçisi olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘HER CELSE İLK CELSE GİBİ’

Ardından söz alan dava avukatlarından Eylem Sarıoğlu, “Her celse ilk celse gibi çıkıyoruz. En büyük katliam yargılaması yapan heyetle mücadele ediyoruz. Her celse anlattıklarımızın mahkemenin bir kulağından girip öbür kulağından çıktığını görüyoruz. Her celse taleplerde bulunuyoruz. Bu soruşturma layıkıyla yürütülmedi ve soruşturma aşamasında deliller toplanmadı. Biz mücadeleyi devam ettireceğimizin sözünü verdik. Sanıkların insanlığa karşı suçtan yargılanması gerektiğini söylüyoruz. Bugün de Muhammed Cengiz Dayan için bu talepte bulunduk. Adalet talebimizi tüm sorumlular yargılanana kadar sürdüreceğiz” diye belirtti.