Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Genç Kadın ve Gençlik Meclisi, polisin son dönemlerde üyelerine dönük sürdürdüğü baskılara ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya, HDP Milletvekilleri Dersim Dağ ve Remziye Tosun, Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, gençlik üyeleri ve parti yöneticileri katıldı. 

‘YILDIRMA POLİTİKALARI UYGULANIYOR’

Açıklamadan önce kısa bir konuşma yapan Milletvekili Dersim Dağ, gençlik üyelerine dönük yapılanlara tepki göstererek, “Gençliğin kendilerine biat etmek isteyenler, çizilen sınırların içerisinde yaşamak isteyenler, gençlere yönelik yıldırma politikaları uyguluyor. Gözaltı, kaçırma ve tutuklamalarla baskı uygulamak istiyorlar. Asimilasyon politikaları da yürütülmeye çalışılıyor. Buna karşı HDP gençlik ise direnişiyle ve mücadelesiyle gün be gün büyüyor. Kazanan her zaman gençliğin yürüttüğü barış politikası, Sayın Öcalan’ın perspektifi olacaktır. Gençliğe karşı kirli siyaset yürütenler gitmeye ve ölmeye mahkumdur” dedi. 

‘MUHALİFLER İKTİDARIN HEDEFİNDE’

Gençler adına açıklama yapan HDP Diyarbakır Gençlik Meclisi Üyesi Abdulbari Mavlay da gençlere karşı yürütülen saldırılara tepki göstererek, “Her zaman muhalif bir duruşa sahip olan gençlik iktidarın ilk hedefi haline geliyor” diye konuştu. 

‘KEYFİ VE HUKUKSUZLUK’ 

Daha önce de genç kadın ve gençlik meclis üyelerine dönük yürütülen baskı ve tutuklamalara dikkati çeken Mavlay, “İktidarın çetevari bir şekilde muhbirleştirme, kaçırma, tehdit, hukuksuzca gözaltı ve tutuklama saldırıları olmuş ve birçok gençlik yürütme kurulu üyesi ve gençlik meclisi üyesi olan arkadaşlarımız hukuksuzca tutuklanmıştı” diye belirtti. 19-20 Ocak tarihlerinde “siyasi soykırım” operasyonları kapsamında 4 meclis üyelerinin keyfi ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını dile getiren Mavlay, “Bazı arkadaşlarımızın gözaltı süresi keyfi bir şekilde uzatılmış ve gözaltında muhbirleştirme, tehdit vb. kirli politikalara maruz kalmışlardı” diye konuştu. 

‘5 GÜN İÇERİSİNDE İKİ KEZ GÖZALTINA ALINDI’

29 Ocak’ta Sadun Tutmaz ve 1 Şubat’ta ise Muhsin Acar’ın gözaltına alındığını belirten Mavlay,  Tutmaz’ın serbest bırakılmasının ardından 3 Şubat’ta Mesut Ağırtaş ile birlikte yeniden gözaltına alındığını dile getirerek, “Bu arkadaşlarımızdan Sadun Tutmaz beş gün içinde iki kere gözaltına alındı” dedi. 

‘BASKILAR BİZİ YILDIRAMAZ’

Mavlay, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bu son saldırılar da gösteriyor ki savaş ve kanla beslenen faşizm örgütlü gençliğe tahammül edemiyor ve her fırsatta çetevari bir şekilde müdahale etmek, sindirmek ve örgütlülüğümüzü dağıtmak istiyor. Fakat bilinmelidir ki biz gençler 68 kuşağından devraldığımız devrimci direniş ruhu ile her alanda örgütlülüğümüzü büyütüp, iktidarın tüm saldırılarını boşa çıkartacağız ve faşizme karşı mücadeleyi yükselteceğiz. Baskılar bizi yıldıramaz. Bijî berxwedana cîwanan.”

Açıklama, alkışlar eşliğinde son buldu.