Cumartesi Anneleri/insanları, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması talebiyle her hafta düzenledikleri eylemlerinin 875'incisini online yaptı. Yapılan açıklamada bu hafta 2022 yılının ilk günü olma vesilesiyle, 2021 yılanda yaşanan hak ihlallerine dikkat çekildi.

2022 yılının herkese hukuk ve adalet getirmesi temennisinde bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltılar Komisyonu üyesi İkbal Eren Yarıcı, baskı ve ihlallerle dolu bir yılı daha geride bıraktıklarını belirtti. Yarıcı, “Yeni yıla anayasal özgürlüklerin ve hukuk devletinin askıya alındığı ağır bir baskı ikliminde giriyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanlığı sistemi ile hukuksuzluğu ele alan baskıcı bir rejimle karşı karşıya kaldı. Demokrasiye hak ve özgürlüklere, yaşam hakkı tanımayan rejim, Türkiye’yi adalet, barış ve hukuktan uzaklaştırdı. Sessizliğini büyüttüğü bu siyasal rejimin anahtarı sesimizde” ifadelerini kullandı.

Yarıcı, kimsenin seslerini kısamayacağını vurgulayarak, Türkiye’nin bir hukuk devleti olması için herkesin sesini yükseltmesi gerektiğine vurgu yaptı. Yarıcı, “Yurttaşlar olarak, talebimiz yönetimde keyfiliğin önlendiği, devletin hukuka bağlı olduğu,  yargının her türlü etkiden bağımsız çalıştığı, hukuk kurallarının herkese eşit bir şekilde uygulandığı bir Türkiye’dir” dedi. 

‘UNUTMAK İNKARA DAİRDİR’

Gerçekleşen katliamların faillerinin toplumun bilme hakkının olduğunu ifade eden Yarıcı, adaletin ve özgürlüğün  sağlanmadığı bir ülkede iktidarların değişmesinin de hiç bir şey ifade etmeyeceğinin altını çizdi. Yarıcı, “Çünkü cezasız bırakılan suç şiddet döngüsünü besliyor.  Suçun tekrarlanmasına müsait toplumsal ve siyasal bir iklim yaratıyor. Cezasızlık dünümüz değil aynı zamanda yarınımızı ve geleceğimizi derinden etkiliyor. Geçmişi unutturmaya, sistematik politikalar karşısında toplumsal belleği canlı tutma, hakikati unutturmama sorumluluğumuza devam edeceğiz. Çünkü unutmak rıza göstermeye dairdir. Hatırlamak itiraza, unutmak inkara dairdir. Yeni yılın ilk günü vesilesiyle hakça özgürce yaşayabileceği günlerin, başlangıcı olmasını temenni ediyoruz” diye belirtti.