Mezopotamya Ekoloji Hareketi (MEH), Şırnak’taki Cudi Dağı’nda geçtiğimiz günlerde askeri operasyonların sürdüğü alanda çıkan orman yangınına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Yaşanan savaştan kaynaklı toplumsal, ekonomik, psikolojik ve ekolojik tahribatların devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, Dersim, Diyarbakır, Mardin ve Hakkari’de bu yaz aylarında çıkan yangınlar hatırlatıldı. 

‘BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YAKILDIĞI TESPİT EDİLMİŞTİ’

Cudi Dağı’ndaki ormanların “güvenlik” gerekçesiyle yakıldığına vurgu yapılan açıklamada, “Yangınların devam ettiği bölgeler askeri ve güvenlik bölgeleridir. Daha önce hazırlanan raporlarda ve halkın paylaştığı bilgilerde, ormanlık alanların askeri operasyonlar için bilinçli bir şekilde yakıldığı tespit edilmiştir. Orman yangınları savaşta başvurulan stratejik bir araç haline gelmiştir” denildi. 

‘300 DÖNÜM FISTIK AĞACI YANMIŞTIR’

Yangınlardan kaynaklı yaşanan ekolojik tahribata dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yangını söndürmek isteyen bölge halkı, askeri engellemeler ve tehditlerle karşılaşmıştır. Cudi Dağı’nda devam eden orman yangınlarında meyve bahçeleri yanmıştır.  Özellikle Divin ve Şax mevkiinde yangınlar yoğunlaşmıştır. Yangında köylülerin aşıladığı 300 dönüm fıstık ağacı yanmıştır. Cudi Dağı’nda yanan ormanlara müdahale edilmesine ve ekolojistlerin yangınları raporlamasına izin verilmediğinden, yanan alanlara dair derli toplu bilgi etme imkanı bulunmamaktadır.” 

YANGINLAR İÇİN EKOLOJİ ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI

“Yaşanan yangınlarda yanan sadece ağaçlar değildir” denilen açıklamanın devamında: “Endemik bitki ve hayvanların yaşam alanları yok edilmektedir. Köylülerin geçimlik ekonomileri yok edilmektedir. Bölge insanı yaşanan yangınlardan dolayı göç etme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Orman yangınlarının yarattığı tahribatların önüne geçilmesi gerekmektedir. Bunun için tüm ekoloji örgütlerine, demokratik kitle örgütlerine ve kişilere bu yangınlara beraber dur demeye çağırıyoruz. Yanan sadece Cudi değildir, yanan ciğerlerimizdir, vicdanımızdır!” çağrısında bulunuldu. (Mezopotamya ajansı)