Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) 2021 yılı bütçesi kabul edildi. Komisyon görüşmelerinde söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye tarafından düzenlenen “Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Pençe Harekâtı, Barış Harekâtı” operasyonlarında, Kürt halkının hedef alındığını belirtti.  

Hatimoğulları, “Libya’da Kaddafi katledildikten sonra başlayan iç savaşa doğrudan taraf olundu. Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükûmeti desteklendi. Mecliste defaatle ‘Yapmayın, bu siyaset kısa vadeli kazandırmış gibi görünse de uzun vadede bizim dış siyasetimize ve geleneksel devlet anlayışına kaybettirir’ dedik. Bizi Haftercilikle suçladılar. Oysa biz Suriye’nin de Libya’nın da toprak bütünlüğünü, iç dinamikleriyle yol bulmasını, iç barışını savunduk” dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ

“Savaş oldukça pahalı” diyen Hatimoğulları, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile devlet arasında 2013 ile 2015 yılları arasında sürdürülen çözüm sürecini işaret ederek, bütçe rakamlarına dair şu bilgileri verdi: “Milli Savunma Bakanlığı bütçesinde önceki yıla göre 2,3 milyar artış yaşanmıştı. Çözüm süreci döneminde ciddi bir düşüş yaşandı. Millî Savunmanın bütçesi 2014 yılında 1,4 milyar TL, 2015 yılında ise 9 milyar TL artış sağladı. Yani çözüm süreci, Türkiye’nin hazinesinin savunmaya daha fazla para ayırmasının önüne geçti. Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözülmesi için, tarafların bir araya gelip diyalog sürecini başlatması gerektiğini düşünüyoruz. Suriye’de, Irak’ta, Türkiye askeri unsurları geri çekilmeli ve her iki ülkenin içinde bulunduğu durumdan çıkması için siyasi çaba sarf etmelidir. ‘Komşuda huzur varsa, bizim evde de huzur var’. Bu en iyi savunma stratejisidir.”

KÜRT SORUNU

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu da güvenlik harcamalarının toplam bütçe içindeki payının yüzde 17 olduğunu belirterek, “Savunma harcamaları kısıtlı kaynaklarımızın önemli bir kısmını alıyor ve dolayısıyla da Türkiye’nin ekonomisinin gelişmesi için ihtiyaç duyduğumuz kaynaklar daha az olarak ayrılabiliyor. HDP olarak, savunma harcamalarının bu kadar yükselmesini istemiyoruz ve bunun çözümünün de olabileceğini söylüyoruz. İçeride, başta Kürt sorunu olmak üzere diğer başka sorunlarımızı da çözebilecek bir siyasi irade gerekiyor, bir vizyon gerekiyor” ifadelerini kullandı.

AKAR’DAN ÇÖZÜM SÜRECİ AÇIKLAMASI

Bakan Akar, HDP’li Hatimoğulları’nın çözüm süreciyle ilgili açıklamaları üzerine şunları söyledi: “Şurada kartları da çıkarmıştık, sizin bildiğiniz bir şey ama bir daha hatırlatmak istiyorum; 2013-2015 çözüm süreci. Ya, burada çözüm sürecine karşı çıkanlar var, Ak Partililerden, sağ cenahtan diyelim ‘buna ne gerek vardı?’ vesaire gibi. Hayır, bu çözüm süreci gerçekten bizim tarihimize not düşmek bakımından çok önemli olmuştur. Devlet bütün şefkatini göstermiştir, bütün sabrını göstermiştir, demiştir ki, ‘gelin, bu terörü bitirin, hep beraber oturalım, konuşalım, danışalım, bu işi çözelim.’ Fakat ne oldu? Antep, Ankara Gar, İstanbul Havalimanı, Suruç… Yani yüzlerce kişiyi katlettiler, cevap bu oldu. Bunun üzerine ne oldu? 24 Temmuz’daki bu katliamlardan sonra gerçekten çok büyük çaplı, o ana kadar tespit ettiğimiz terör hedeflerinin hepsi vuruldu, 24 saat, 48 saat vuruldu havadan.”