Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Asri Mezarlığı’nda farklı tarihlerde yaşamını yitiren 6 HPG’li ve YJA-STAR'lının ve 2015’te ilçede ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında yaşamlarını yitirenlerin mezarına saldırı yapıldı. Aileler dün yaptıkları mezarlık ziyaretinde mezarların tahrip edildiği fark etti. Yapılan saldırıda mezar taşlarının kırıldığı, mezarların bir kısmının ise kazıldığı belirtildi. 

'BİZE HAKARETTİR'

2015’te Cizre'de ilan edilen sokağa çıkma yasağında yaşamını yitiren Osman Cağlı'nın annesi Hamşi Cağlı, mezarlara yapılan saldırıya tepki göstererek, "Dün mezarlık ziyaretine gittik ve çocuklarımızın mezar taşlarının kırılmış olduğunu gördük. Ölen bir insan bu şekilde rahatsız edilir mi? Hem öldürdünüz hem de gidip mezar taşını kırıyorsunuz. İnsan ölüye bunu yapar mı? Bu bize hakarettir" dedi.

Mezarı tahrip edilen Cizre’de sokağa çıkma yasağı döneminde yaşamını yitiren Mehmet Emin Levent'in annesi Şemsiye Levent ise şunları kaydetti: "Yüreğimiz yandı onların da yansın. Bunlar Müslüman falan değil. Hak ve hukuk diye bir şey kalmadı. Mezar taşına saldırdıkları zaman o insan tekrar dirilmeyecek. Öldürmekle yetmiyorlar, mezarlarına da saldırıyorlar. Mezarın size ne zararı var? İstedikleri kadar kırsınlar, biz tekrar yapacağız"

Saldırının kim veya kimler tarafından yapıldığı ise öğrenilemedi.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre ilçe binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, HDP ilçe yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi ve MEBYA-DER üyeleri ile yurttaşlar katıldı. 

‘KINIYOR VE LANETLİYORUZ’

Açıklama yapan MEBYA-DER yöneticisi Ramazan Dalmış, tüm İslam alemi için mezarlıkların ziyaret edilmesinin bir ibadet niteliğinde olduğunu belirterek, Cizre'de yaşayan yurttaşların da her perşembe  ikindi namazından sonra mezarlıklarını ziyaret ederek dualar okuduğunu hatırlattı. Dünkü ziyaret sırasında 6 mezarın yıkıldığı, mezar taşlarının yerinden sökülüp parçalandığı ve bir mezarın da toprağının kazıldığının görüldüğünü kaydeden Dalmış, “Bu ahlaksızca yapılmış bir saldırıdır. Halkımızın ve ailelerimizin değerlerine, hassasiyetlerine ve sinir uçlarına yapılan bir saldırıdır. Hiçbir din ve inançta, toplumların gelenek, örf ve adetlerinde mezarlıklara saldırmak, tahrip etmek yoktur. Ancak AKP-MHP iktidarı anlayışında buna benzer saldırıların çokça örneğine şahit olduk. Kürt halkının değerlerine yapılan bu saldırı, halkımızın direniş ve diz çökmeyen duruşuna karşı teslim alma konseptinin bir parçasıdır. Bu saldırıyı şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz” dedi.

Açıklama, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla sona erdi. (Şırnak/MA)