İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanan Şırnak'ın Cizre ve İdil belediyelerinin Halkların Demokratik Partili (HDP) meclis üyeleri, her ayın ilk Pazartesi günü yapılan aylık olağan meclis toplantılarına katılmak istedi. Toplu bir şekilde belediye binasına giden meclis üyeleri polis engeliyle karşılaştı.

Cizre'de polisler ve meclis üyeleri arasında bir süre görüşme gerçekleşti. Polisler, toplantıya dair herhangi bir tebligat yapılmadığı için meclis üyelerini belediyeye almayacaklarını belirtti. Öte yandan polisler belediye meclis üyelerine, “İçerde işleyen düzeni baltalamak için içeri girmek istiyorsunuz” diyerek belediyeye girişlerine izin vermeyeceklerini söyledi. 

Bunun üzerine meclis üyeleri, toplantılara çağrılmamalarının gerekçesini isteyerek, hazırlamış oldukları “Anayasada belediye mevzuatının 31’inci maddesinin (a) bendindeki herhangi bir feshimiz ve üyeliğimiz düşürülmemiştir. Buna rağmen aylık olağan toplantılara çağrılmıyoruz. Bundan dolayı mevcut belediye başkanvekili yürütme yapabilir, meclis hakkında hiçbir karar alamaz. Kayyım atandıktan sonra aylık olağan toplantılara çağrılmıyoruz. Bundan sonra alınacak kararlara meclis olağan toplantılarına katılmak istiyoruz. Aksi takdirde tarafınıza yazılı bilgilendirilmesini istiyoruz” dilekçesini yazı işleri müdürlüğüne teslim etti.

‘İDİL’DE DE MECLİS ÜYELERİ ENGELLİNDİ’

İdil’de de belediyeye girmek isteyen meclis üyeleri polisler tarafından engellendi. Polisler, toplantıya dair herhangi bir tebligat yapılmadığı için meclis üyelerini belediyeye almayacaklarını belirtti. Meclis üyeleri burada da yazmış oldukları dilekçeyi yazı işleri müdürlüğüne iletti. Meclis üyeleri konuya dair suç duyurusunda bulunacakların belirtti. 

Öte yandan Mardin’in Kızıltepe ilçesinde de sabah saatlerinde belediye binasına giden meclis üyeleri içeri alınmamıştı.