Halkların Demokratik Partisi’nin 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde yüksek oy oranlarıyla kazandığı Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçe belediyelerine atanan kayyımlar, 10 ayda hiçbir hizmet yapmadı. 29 Ekim 2019 tarihinde Cizre Belediyesi’ne, 13 Kasım 2019 tarihinde ise İdil Belediyesi’ne atanan kayyımlar, belediyeleri polis karargahına çevirdi. 

KÜRTÇE YERİNE İNGİLİZCE TABELA 

Kayyım olarak Cizre Belediyesi’ne atanan Kaymakam Sinan Davutoğlu, bugüne kadar yaptığı çalışmalardan biri kentteki tarihi levhaları değiştirmek oldu. Halkın tamamının Kürtçe konuştuğu kentte, yön levhaları Kürtçe yerine Türkçe ve İngilizce yazıldı. Toz, toprak içinde bulunan cadde ve sokaklarda yama çalışması dışında ciddi bir çalışma yapılmaması dikkati çekerken, belediye önünde bulunan ve önceki kayyım tarafından ışıklandırılan “Sevgi Sokağı” yeni kayyım tarafından tekrar ışıklandırıldı. Kayyımın bir diğer işi ise Birca Belek bölgesini ışıklandırmak oldu. 

AKP’LİLERE İŞ KAPISI 

Kayyım Sinan Davutoğlu’nu belediyeyi devralır almaz kentin tek profesyonel dalgıçlarının da aralarında olduğu 8 kişiyi işten çıkarmak olurken, Özel Kalem Müdürlüğü’ne ise AKP Gençlik Kolları Başkanı Hayret Olcay’ı getirmesi oldu. 

SUYA YÜZDE 100 ZAM

Cizre Belediyesi kayyımı pandemi sürecinde suyun tonunu 64 kuruştan 1.25 TL’ye çıkararak yüzde 100’e yakın zam yaptı. Buna rağmen pandemi sürecinde sular sık sık kesiliyor ve bazı mahalleler günlerce susuz kalıyor. 

‘YOLLAR YAMALANDI’

HDP’nin borç batağında olmasına rağmen iş yapmaya başladığı İdil Belediyesi’nde de işler çıkmaza girmiş durumda. 13 Kasım 2019 tarihinde atanan kayyım Zafer Sağ, seçilmiş belediye eşbaşkanlarının başlattığı projelerden sadece Adile Naşit Caddesi’ni tamamlayabildi. Diğer cadde ve sokaklarda ise yama çalışmaları yapıldı.

Kentti haftalarca susuz bırakan Kayyımı Sağ, işten çıkardığı 7 personel yerine kendisine yakın kişileri yerleştirdi. Alanya Caddesi üzerinde bulunan ve mühürlü ruhsatsız, kaçak yapılara yeniden ruhsat verildi. 

‘İDİL TABELEASI GEZDİRİLİYOR’

Kayyım Sağ’ın en fazla dikkati çeken “çalışması” ise Alanya Caddesi üzerindeki Kamil Acun Parkı yanındaki Refüjde bulunan ‘İdil’ yazılı alüminyum kutu harf tabelasını gezdirmek oldu. Kayyımın bu işi sosyal medyada gençlerin alay konusu oldu. 

Kayyım Sağ’ın görev yerinin değiştirilmesinin ardından 28 Temmuz’da Refik Özsoy, kayyım ve kaymamak olarak görevlendirildi.