Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA), Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı sırasında "Kuşatmanın adı 'Bayrak 12', başındaki isim Musa Çitil" başlığıyla yayınlandığı haberi sosyal medya hesaplarından paylaştıkları gerekçesiyle gazeteciler Ömer Çelik, A. Vahap Taş, Çağdaş Kaplan, Selman Çiçek, Hamza Gündüz, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı hakkında "Kolluk görevlisini hedef göstermek" iddiasıyla açılan ve beraatla sonuçlanın davanın İstinaf duruşması görüldü.

Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği beraat kararına Cumhuriyet Savcısının itirazıyla Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi'ne taşınan davanın duruşmasında, beraat kararına onama çıktı.

ÇELİK'İN DİNLENMESİNDEN VAZGEÇİLDİ

Avukat Resul Tamur ve gazeteciler Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya, Hamza Gündüz ile Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Orgeneral Musa Çitil'in avukatı Sercan Korkmaz'ın hazır bulunduğu duruşmada, gazeteci Ömer Çelik'in dinlenmesinin davanın esasını etkilemeyeceği gerekçesiyle dinlenmesinden vazgeçildi.

Duruşmaya katılan gazeteciler, yapılan haber ve sosyal medya paylaşımının haber verme amacını taşıdığını, hedef gösterme amacı taşımadığını ve düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

'ÇİTİL'İN KONUMU BİLİNİYOR'

Avukat Resul Tamur da hem haberin hem de haberin paylaşılmasının haber verme hakkı kapsamında kaldığını, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Musa Çitil'in kamuoyu tarafından görevi nedeniyle zaten tanındığını, konumun bilindiğini belirterek, bu durumda haberle bir hedef gösterme olamayacağını söyledi. Yapılanın gazetecilik faaliyeti olduğunu ve yerel mahkemenin haberi "bilgi verme, eleştirme, yorumlama işlevi ve ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirmesinin yerinde olduğunu ifade ederek, beraat kararının onanmasını talep etti.

SAVCI ONANMASINI İSTEDİ

Savcı da haberin "haber verme amacı taşıdığı" ve "haberin, düşünce ve ifade özgürlüğü" kapsamında kaldığına dair yerel mahkemenin verdiği kararda isabet bulunduğunu kaydederek, beraat kararının onamasını talep etti.

İstinaf Mahkemesi, yerel mahkeme savcısının itirazını reddederek, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.