Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mahmut Yamalak, Mahmut Sait Kulu, Mesut Pehlivan, İbrahim Ataş ve ismi öğrenilemeyen bir tutuklu, 20 Şubat’ta keyfi bir şekilde Malatya Akçadağ T Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Sevke ilişkin ailelere bilgi verilmezken, 5 tutuklu pandemi nedeniyle Malatya’da karantinaya alındı. 

Mesut Pehlivan’ın annesi Garip Pehlivan, oğluyla birlikte 4 kişinin sevk edildiğini tutuklu yakınlarından öğrendiğini söyledi. Bunun üzerine Bünyan Cezaevi’ni aradıklarını ancak yetkililerin kendilerine herhangi bir bilgi vermediğini, daha sonra Malatya Cezaevi’ni arayıp bilgiyi teyit ettiklerini belirtti. 

ÇIPLAK ARAMA VE ŞİDDET

Tutuklu Pehlivan, önceki gün telefonla görüştüğü annesi Garip Pehlivan’a aracılığıyla şunları iletti: “Cuma (19 Şubat) günü sevk edileceğimizi söylediler ancak nereye sevk edeceklerini söylemediler. Cumartesi (20 Şubat) günü sabah saat 08.00’de bizi ring aracına bindirip, araçta bizlere hakaret ettiler. Sevk edildiğimiz yerin Malatya Akçadağ T Tipi Cezaevi olduğunu, cezaevi kapısına getirildiğimizde öğrendik. Cezaevi girişinde bizlere çıplak arama dayatıldı, bizler çıplak aramayı kabul etmedik, bu yüzden darp edildik. Şu an 4 arkadaşla birlikte karantinadayız. 12 Eylül’de izlenilen politika üstümüzde uygulanıyor. Havalandırmaya çıkardıklarında, duvar diplerinden yürümemizi istiyorlar ancak bizler bu uygulamaları kabul etmiyoruz. Bu yüzden her gece koğuşlarımızda arama yapıyorlar ve psikolojik şiddet uyguluyorlar. Kalem, kitap, defter ve elbiselerimizin hiçbirini vermediler.”  

‘EYLEMDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Kamuoyuna çağrıda bulunan Pehlivan, “Bütün tutuklu aileleri bu uygulamalara karşı seslerini yükseltsin. Tutuklulara sahip çıksınlar. Bugün bizleri birbirimizden ayırmaya çalışıyorlar. Böyle yaparak davamızdan vazgeçmemizi, açlık grevlerine dahil olmamamızı amaçlıyorlar. Bizler Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecrit kaldırılmadan, tutuklular üzerinde baskı ve saldırılar son bulmadıkça, bu eylemlerimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.  

‘BİR ARAYA GELELİM’

Tutuklu yakınlarına seslenen anne Garip Pehlivan ise “Bütün halkımıza sesleniyorum, el ele versinler, kör ve sağır etmesinler kendilerini. Hep beraber bu uygulamalara karşı çıkalım, tecridi kıralım. Pandemiyi bir yana bırakalım artık, anneler olarak bir araya gelelim. Bu tecrit kaldırılmadan, açlık grevleri ve yapılan baskılar son bulmayacak” diye konuştu.