Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, katıldığı Halk Radyo’sunda Uygur Türklerinin durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gergerlioğlu, “Sarayın gölgesindeki MHP Uygur Türklerine sessiz” dedi.

‘İKTİDAR ÇİN İLE İYİ GEÇİNMEYE ÇALIŞIYOR’

İktidarın Çin’le yaptığı 50 milyar TL’lik ticaret hacmi için Çin ile iyi geçinmeye çalıştığını söyleyen Gergerlioğlu, “Çin insan hakları açısından son derece sabıkalı bir ülke. 3 milyon dolayında Uygur Türkü toplama kamplarında, çocuklar yetimhanelerde kalıyor. Kadınlar yalnız ve onların yanına Çinli görevliler gönderiliyor. Çok gayri insani vakalar var, asimilasyon politikası var. Türkçe konuşmanın önüne geçiliyor, dini yaşamların önüne geçiliyor. Çin’deki zulme tüm dünya sesini çıkarırken, iktidar suskun kalıyor” diye belirtti.

‘AKP İLE MHP ÖNERGELERİ REDDETTİ’

Gergerlioğlu, 2018 Ekim ve 2019 Haziran aylarında Uygur Türkleriyle ilgili 2 önergenin Meclise getirildiğini, ancak her iki önergenin de MHP ve AKP vekilleri tarafından reddedildiğini söyledi. Gergerlioğlu, “Bakın hiç utanmadan bunu yapıyorlar. Yeri geldiğinde mangalda kül bırakmıyorlar, işte ‘Uygur Türkleri şöyledir böyledir’diyorlar. Buyurun o zaman önergeye diyoruz, önergeye gelince de kabul oyu vermiyorlar. Bu büyük bir skandal. İktidarın yandaşı olmak, ortağı olmak, çıkarlarının peşinde koşmak daha cazip demek ki. Bazı partiler için MHP için bilhassa öyle olduğunu çok net bir şekilde görüyoruz. Bunu aslında tüm Türk milliyetçileri görmeli” diye konuştu.

‘ÇİN YETKİLİLERİ BENİMLE GÖRÜŞTÜ’

Gergerlioğlu, konuyla ilgili Çin Büyükelçiliği ile iki ayrı görüşme gerçekleştirdiğini aktararak, “Meclis Genel Kurulu’nda yoğun bir Çin eleştirisi yaptığım için; Çin Büyükelçiliği yetkilileri bana gelerek, ‘Bizim ülkemizde insan haklarına aykırı bir şey yapılmıyor’ gibi hikayeler anlatmaya çalıştılar. Ben de onların önlerine Uluslararası İnsan Hakları kuruluşlarının raporlarını koydum ve buyurun bunları açıklayın dedim. İnanın açıklama getiremediler. Kaybedilen bilim insanlarının, mahpuslardaki bilim insanlarının, zulmedilen kadınların, çocukların hesabını fotoğraflarla belgelerle önlerine koydum. Biz HDP vekili olarak Meclis’te Çin Büyükelçiliği’ne karşı insan haklarını ve Uygur Türklerinin haklarını savunuyoruz ama MHP bu konularda ‘Evet’ vermiyor. Bu tarihe son derece çarpıcı bir örnek olarak, olay olarak geçsin ve bunu tüm Türk halkı da görsün. MHP sözcüsü Levent Bülbül son derece mahcup bir şekilde bu açıklamayı yaptı. Diyebilecekleri hiçbir şey yok ve son derece çarpıcı bir olaydır bu” şeklinde konuştu.